Marturiile lui Adrian Sobaru, omul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 22:32
7641 citiri
Marturiile lui Adrian Sobaru, omul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului
Foto: Antena3

Are 42 de ani, lucreaza ca electrician la postul national de televiziune, dar si-ar fi dorit sa fie operator de teren. A devenit erou national in momentul in care, inainte de Craciun, printr-un gest extrem, s-a aruncat de la unul din balcoanele Parlamentului, strigand "Libertate!".

Adrian Sobaru, proaspat externat din spital, unde a stat mai multe zile in urma leziunilor cauzate de cazatura, a explicat, joi seara, la Antena 3, de ce a recurs la acest gest: "Am vazut ca nu mai exista speranta pentru copii, nu se mai vede luminita".

"Ma doare ca, de cand am vazut ca nu mai exista speranta pentru copii, nu se mai vede luminita. Lumea trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa faca gesturi ca al meu. Eu tremuram, nici nu mai stiu ce am facut. Vroiam sa am un protest, stiam ca nu voi fi bagat in seama. Am vrut sa spun ceva. Multa lumea vrea sa spuna ceva, dar mai trebuie sa aiba si sansa", a spus Adrian Sobaru.

Acesta a declarat ca si-a dorit mult timp sa-si poata exprima durerea, insa gestul suprem l-a facut in momentul in care romanii au ajuns "sa fie niste numere".

"Am facut asta cand am ajuns sa fim niste numere, 100.000, 200.000 care trebuie sa plece. In cazul meu, a ma da afara inseamna a pune o familie de 6 persoane in imposibilitatea de a mai trai. Eu supravietuiam. Nu am facut gestul pentru mine. Nu am facut pentru ca mi-a taiat ajutorul de handicap la copii, am facut-o ca sa existe luminita, sa se traiasca intr-o tara morala. Acum, la noi, hotia si minciuna sunt o virtute, iar moralitatea este bine sa n-o mai ai", a continuat el.

Desi a devenit extrem de cunoscut in urma gestului pe care l-a facut, nu se considera un erou, ci crede ca invatatoarea Cristiana Anghel este o eroina, cea care, de fapt, l-a si inspirat sa recurga la o forma de protest extrem.

"Cel mai mult m-a dezamagit cand am vazut-o pe doamna Anghel. Ea poate fi numita eroina, nu eu. Eu sunt un om ca oricare alt om si ma doare cand vad ca nu mai exista speranta pentru copii", a continuat el.

Din punctul sau de vedere, saracia duce la disperare, insa oamenii trebuie sa incerce sa sa gaseasca "luminita".

"Nu vreau legea junglei pe pamantul asta. Nu e cazul meu, dar sunt multi oameni...saracia duce la disperare. Oamenii trebuie sa incerce sa forteze sa gaseasca luminita. Stiam doar ca vreau sa transmit un mesaj si sa se trezeasca lumea. Am impresia ca lumea a devenit ceva de genul 'cineva apasa pe un buton si ceilalti raspund'. Asa e si la Parlament, stai in banca si nu te misti de acolo. Daca vrei sa dai un 'Da' sau un 'Nu' trebuie sa stai acolo", a continuat acesta sa-si explice gestul.

Acesta considera ca pe noi, romanii, numai presa ne poate salva. "M-as pune scut daca cineva ar vrea sa desfiinteze Antena sau Realitatea. Numai presa ne mai poate salva si sa mai gandim", a adaugat el.

In ciuda faptului ca nu are o situatie financiara foarte buna, Adrian Sobaru sustine ca nu lipsa banilor l-a impins sa se arunce de la balcon.

"De felul meu sunt un tip cumpatat cu banii si daca ar fi nevoie as fi si mai cumpatat. Eu, ca sa supravietuiesc si ca sa fac economii, merg mai mult la second hand. Un copil cu probleme are nevoie de 15-20 milioane (n.red-lei vechi). Numai ca sa te duci la psiholog costa 1 milion pe ora. Venitul familiei noastre, de 6 persoane, este de 30 si ceva de milioane. Dupa ce taiem cheltuielile cu copilul ne raman 3 milioane de membru de familie pentru o luna", a precizat el.

Basescu e "diabolic"

In ceea ce il priveste pe presedintele Traian Basescu, Sobaru considera ca e "abil, dar diabolic".

"Cred ca nu exista om mai descurcaret si mai abil. E diabolic prin tot ceea ce face. Nu el, ci gandirea de a jongla: azi taiem pensiile, maine salariile... Presedintele este foarte bun, dar parca nu-si mai doreste cetatenii in Romania... Nu stiu.... Dar de bun e bun. Nu-l darama nimeni", a opinat Sobaru.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#declaratii Sobaru, #Sobaru TVR, #Sobaru aruncat Parlament , #eveniment
Comentarii
Poza vasile_sf
vasile_sf
rank 2
Sinuciderea e cel mai mare pacat si nu doar pe capul sinucigasului, ci si pe ale celor care-l imping de la spate