Cu fata la alegatori: Ludovic Orban, în cursa pentru Cotroceni: „Niciunul dintre candidați nu se compară cu experiența mea”. Ce părere are despre situația PNL
Metrorex a anuntat joi ca a notificat firma care administreaza spatiile comerciale de la metrou ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 2 aprilie, deoarece "pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta".
"Metrorex informeaza ca in urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta.
In acest context, tinand seama si de expirarea contractului incheiat cu firma care administreaza spatiile comerciale, a notificarilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat in repetate randuri dezafectarea acestor spatii, dar si ca urmare a Raportului de control intocmit de Metrorex cu privire la luarea masurilor ce se impun in concordanta cu respectarea Normativului pentru proiectarea Constructiilor si Instalatiilor Specifice de Metrou privind prevenirea si stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administreaza spatiile comerciale ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 2 aprilie 2021", a anuntat compania de stat.
Continuarea activitatii spatiilor comerciale amplasate in calea de evacuare din incinta metroului pericliteaza securitatea persoanelor in caz de urgenta, precum si evacuarea rapida si sigura a acestora, spun reprezentantii Metrorex.
"Mai mult, acestea creeaza un mediu nefavorabil pentru publicul calator prin aglomerarea marfurilor in afara spatiului comercial, supraaglomerarea cu marfuri combustibile, bauturi alcoolice si comercializarea produselor de patiserie. Precizam ca Metrorex nu va ezita sa ia toate masurile ce se impun pentru a reda publicului calator conditii de transport civilizate, in siguranta si in conformitate cu standardele europene", adauga compania.
Ministrul Transporturilor Catalin Drula a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spatiilor comerciale de la metrou, ca acesta este o gaura neagra in veniturile Metrorex. Desi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupa, in continuare, abuziv aceste spatii si le subinchiriaza catre terti, desi statutul Metrorex interzice subinchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea ca acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune sa urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului sa dispara din spatiile comerciale.
Potrivit raportului Corpului de Control facut public la inceputul acestei luni, toate spatiile comerciale construite dupa 2010 nu au aviz ISU. Unele ingreuneaza accesul la hidranti, altele aglomereaza cai de evacuare in caz de urgenta.
"Nici macar nu e prima data cand se constata aceste deficiente, dar ele nu au fost remediate", preciza Catalin Drula.
Conform documentului, in anul 2020, toti angajatii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o masura abuziva, intrucat acest spor de metrou trebuia sa se acorde (in cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de baza) doar personalului de metrou care lucreaza "in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase". Mai mult, in ceea ce priveste situatia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totala a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, in suma de 270,08 milioane lei, valoarea totala a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).
Raportul corpului de control mai arata ca Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fara a fi incheiat un contract in acest sens. Astfel, Metrorex a platit catre Metrorex facturi de 2,24 milioane lei in 2019 si de 1,9 milioane lei in 2020, aferente decontarii unor servicii prevazute in contractul colectiv de munca.
Serviciile presupuneau ca: salariatii care efectueaza concediul de odihna pe baza de bilete de odihna in tara sau in afara tarii au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totala a biletelor de odihna si tratament, in limita cuantumului stabilit si de 75% din valoarea totala achitata a biletelor de odihna eliberate de sindicat sau agentii de turism pentru sejururi in tara sau in afara tarii, in limita tarifelor aplicate biletelor de odihna liberate de sindicat.
Mai mult, la nivelul Metrorex s-au incheiat mai multe contracte de asociere in participatiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.
Corpul de control arata totodata ca se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing "sa elibereze spatiile ocupate in prezent abuziv".
O alta neregula este ca ultima inventariere a spatiilor din metrou a fost facuta in anul 2018.
Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmarire penala, abilitate pentru efectuarea cercetarilor cu privire la fapte "in rem" si aplicarea masurilor prevazute de lege.