"Mia isi rateaza razbunarea", "Imaculat" si "Videograme dintr-o pandemie", premiate la Les Films de Cannes a Bucarest

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 04:00
2089 citiri
"Mia isi rateaza razbunarea", "Imaculat" si "Videograme dintr-o pandemie", premiate la Les Films de Cannes a Bucarest
Oamenii participand la festival FOTO Ionut Rusu

La cea de-a 11-a editie a Les Films de Cannes a Bucarest, care s-a incheiat duminica, 1 noiembrie, lungmetrajul "Mia isi rateaza razbunarea", in regia lui Bogdan Theodor Olteanu, a fost castigatorul premiului in valoare de 2.500 de euro, "Imaculat", debutul in lungmetrajul de fictiune al regizorilor Monica Stan si George Chiper Lillemark, a castigat premiul de 10.000 de euro iar documentarul "Videograme dintr-o pandemie", de Andrei Dascalescu, premiul de 5.000 de euro.

Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiectiile outdoor si drive-in dar si de programul online din Orange TV Go unde, pe langa selectia "Best-of" de filme premiate in anii trecuti la Cannes, spectatorii au avut ocazia sa vizioneze filmele romanesti din Avanpremierele Toamnei. Filmele de lungmetraj din aceasta sectiune au fost eligibile pentru Premiul Publicului, constand in suport de distributie oferit de Dacin Sara.

Dintre cele 19 proiecte produse sau co-produse in Romania inscrise la cea de-a 5-a editie Works in Progress (WiP), juriul international a ales castigatorii celor doua premii ce constau in servicii de post-productie, dupa cum urmeaza: "Imaculat", debutul in lungmetrajul de fictiune al regizorilor Monica Stan si George Chiper Lillemark, a castigat premiul in valoare de 10.000 de euro oferit de Cinelabs Romania iar "Videograme dintr-o pandemie", documentarul semnat de Andrei Dascalescu, premiul de 5.000 de euro oferit de Multimedia Est.

Membrii juriului: Lorenzo Esposito (selectioner, Berlin IFF), Sata Cissokho (Memento Films), Matthieu Darras (director - First Cut Lab), Kataryzna Siniarska (agent, New Europe Film Sales), Giona Nazzaro (Rotterdam IFF) si Lenka Tyrpakova (Karlovy Vary IFF) au premiat in unanimitate "Imaculat" pentru "calitatile sale vizuale si realismul dur. O poveste despre dependenta si rascumparare, filmul creeaza un continuu spatiu-timp alternativ, care este profund legat de perceptia idiosincratica a protagonistei asupra propriilor chinuri. Directorul de imagine face o munca foarte complexa, evocand o perceptie a starii lucrurilor care exista intre dorinta de a recastiga o asa-numita 'viata normala', precum si dorinta nestinsa de a-i evada. Avand in vedere calitatile vizuale puternice ale proiectului 'Imaculat', juriul a decis sa-l premieze pentru ca productia sa se concretizeze pe deplin, finalizand astfel proiectul regizorilor".

Tot in opinia juratilor, filmul documentar produs de Paula Niculescu si Andrei Dascalescu, "Videograme dintr-o pandemie" este "un jurnal colectiv ce prezinta publicului o portretizare intima si convingatoare a vietii de zi cu zi in timpul perioadei de izolare, surprinzand prin povestile personale gama larga de emotii cu care ne-am luptat cu totii in ultimul timp".

Cosmografia proiectul Anei Taran prezentat in cadrul programului Film Speed-Dating a fost ales sa beneficieze de consiliere pe scenariu in urma sesiunii de pitch. Aflat la prima editie programul isi propune sa ofere oportunitatea scenaristilor, regizorilor si producatorilor romani sa se intalneasca pentru a dezvolta impreuna proiecte de film.

In perioada 26-30 octombrie, selectioneri ai celor mai importante festivaluri internationale precum Cannes, Berlin, Sundance, Locarno, Rotterdam, Toronto, Varsovia, Tallinn si Vilnius au putut viziona prezentarile proiectelor aflate in selectia Works in Progress. Totodata, un numar record de peste 20 de agenti internationali de vanzari din toata lumea au participat si au avut ocazia unica de-a se intalni online, one-to-one cu producatorii si regizorii filmelor in post-productie, pregatite pentru a fi lansate in 2021.

Works in Progress, programul din cadrul Les Films de Cannes a Bucarest ce aduce in atentia profesionistilor din industria filmului international cele mai noi productii majoritare si minoritare romanesti an de an, a avut anul acesta una dintre cele mai de succes editii de pana acum.

Tot online s-au desfasurat anul acesta si Managing Talents. Numarul mare de inscrieri la cea de-a 5-a editie a programului a determinat organizatorii sa aduca un al treilea invitat care sa lucreze cu actorii inscrisi. Astfel cei selectati s-au putut intalni in cadrul atelierelor de pe 31 octombrie cu: William Conacher, Cristian Mungiu si Poll Moussoulides.

Cele zece zile de festival au adus publicului de la Bucuresti, dar si celui national, cele mai noi filme de la Cannes si din festivalurile mari ale lumii, majoritatea in premiera. Proiectiile au fost rezervate la capacitatea maxima prevazuta de normele de siguranta din aceasta perioada, atat in locatiile outdoor cat si la drive-in. Online spectatorii au putut viziona filme si participa la Masterclassul cu Naomi Kawase, invitata speciala a acestei editii a Les Films de Cannes a Bucarest. Masterclass-ul a fost transmis in direct pe Zoom si pe pagina de Facebook a festivalului.

Offline, proiectiile de pe toata durata festivalului din Gradina Carturesti Verona si cele din primul weekend de festival de la Fabrica Grivita au fost ocupate pana la ultimul scaun disponibil, cinefilii aratand si de data aceasta ca pasiunea pentru film depaseste obstacolele oferite de vremurile pe care le strabatem dar si de vremea sfarsitului de octombrie din Bucuresti. Tot offline, actrita Marina Palii (participanta la Managing Talents) a vorbit cu publicul inainte de proiectia filmului "Malmkrog" in care joaca in regia lui Cristi Puiu.

Institutul Francez din Romania a inaugurat in cadrul festivalului o rezidenta de scriere in care vor fi gazduiti creatori romani si francezi cu proiecte din domeniul literaturii, muzicii, cinematografiei, teatrului sau artelor digitale, care a fost denumita "La residence de poche/ Rezidenta de buzunar". La eveniment au fost prezenti Laurence Auer, Ambasadoarea Frantei in Romania, si regizorul Cristian Mungiu.

Spectatorii prezenti la ultima proiectie din festival au putut sa vizioneze si scurtmetrajul "Contraindicatii", de Lucia Chicos, prima data pe marele ecran dupa ce a fost premiat saptamana trecuta in cadrul Sectiunii Cinefondation la Cannes. Vizionarea a avut loc in prezenta regizoarei.

Ultima zi a festivalului s-a incheiat cu o scurta proiectie de film pe Hotelul Intercontinental din centrul Bucurestiului in semn de multumire pentru toti cei care au contribuit la realizarea festivalului anul acesta si, mai ales, partenerilor nostri fara de care aceasta editie nu ar fi fost posibila in conditiile actuale.

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Les Films de Cannes Bucarest, #mia, #imaculat, #pandemie, #premiate , #eveniment