Miercuri nu se lucreaza: Strategia care a triplat profitul unei companii australiene

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 10:21
7967 citiri
Miercuri nu se lucreaza: Strategia care a triplat profitul unei companii australiene
Foto: Pixabay

O zi libera in mijlocul saptamanii si o saptamana de lucru de doar patru zile, este strategia companiei australiene de marketing Versa, care a dus la triplarea profitului. Angajatii vin la munca luni, marti, joi si vineri, dar sunt platiti pentru 5 zile.

Ziua de miercuri este libera, iar angajatii companiei nu stabilesc intalniri cu clientii. Daca daca sunt chestiuni urgente, unii angajati le rezolva prin telefon. Intr-un an s-au vazut deja primele rezultate, veniturile au crescut cu 46%, iar profitul aproape s-a triplat.

Propunerea pentru ca saptamana de munca sa aiba doar 4 zile a venit de la unul dintre directorii companiei, Tiffany Schrauwen.

Un reporter BBC s-a intalnit cu aceasta pentru a discuta beneficiile acestui program chiar intr-o zi de miercuri. Tiffany Schrauwen era pe terenul de tenis unde isi exersa lovitura cu reverul, scrie BBC.

Propunerea

Atunci cand le-a prezentat sefilor sai propunerea, ca ziua de miercuri sa fie libera, si-a dat seama ca pot fi probleme, mai ales ca Tiffany intermedia relatia dintre angajati si clienti. In prima faza, pana cand lucrurile s-au reasezat, ea a suportat greutatea oricarui termen limita, stress sau linii de comunicare intrerupte.

Dar ulterior, personalul Versa si-a reorganizat modelele de lucru pentru a deveni mai eficient. De exemplu, intalnirile sunt mai scurte si mai eficiente.

Afacerea a inflorit

Kath Blackham, fondatoare si director al companiei Vesta, spune ca dupa ce a decis sa implementeze ziua libera in mijlocul saptamanii, veniturile si profitul au crescut simtitor. Totul a inceput in iulie 2018.

"Ceea ce am vrut sa dovedesc, intr-una din cele mai putin placute industrii - o industrie bazata pe servicii, cunoscuta pentru tinerii care lucreaza ore super-lungi -, a fost ca ea poate functiona daca venim cu ceva inovativ", spune Blackham.

De ce a ales ziua de miercuri ca zi libera, si nu una care sa prelungeasca week-end-ul la trei zile? Sentimentul pe care il da ziua de luni, explica Kath Blackham.

Vii in zilele de luni la munca cu un sentiment de productivitate. De aceasta a ales sa imparta saptamana de lucru in doua mini-saptamani.

Joi te intorci proaspat la birou

De asemenea, ea a constatat ca daca lasa angajatii sa-si aleaga zilele libere, erau situatii neclare pentru colegi si pentru clienti, legate de ziua in care acel membru al personalului era disponibil, fapta care a afectat productivitatea.

"Pauza de miercuri inseamna ca te intorci joi proaspat, iar acesta este momentul in care oamenii se simt cel mai productivi", explica Jarrod Haar, profesor specializat in managementul resurselor umane la Universitatea Tehnica din Auckland (Noua Zeelanda) .

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#zi libera miercuri, #saptamana munca patru zile , #eveniment