Ziare.com

Ministrul Mediului, despre autostrada Unirii: "Am recuperat nu mai putin de trei ani"

Sambata, 27 Iunie 2020, ora 16:59

   

Ministrul Mediului, despre autostrada Unirii: "Am recuperat nu mai putin de trei ani"
Ministrul Mediului Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat, sambata, ca prin adoptarea in aceasta saptamana a Ordonantei de Urgenta prin care se modifica si completeaza Legea 219 din 2018 privind aprobarea obiectivului de investitii a Autostrazii Iasi-Targu Mures, "guvernul a facut un pas foarte mare", recuperand "nu mai putin de trei ani".

Costel Alexe, care este si liderul PNL Iasi, a spus ca prin aceasta OUG se acorda o derogare de la prevederile legislatiei nationale privind regimul de protectie al ariilor naturale protejate.

"In aceasta saptamana la Bucuresti guvernul a facut un pas foarte mare pentru autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni. Prin ordonanta de modificare a OUG 291/2018 de completare a legii privind aprobarea obiectivului de investitii a autostrazii Iasi - Targu Mures, cunoscuta ca Autostrada Unirii, am inaintat enorm. Practic, prin adoptarea aceste ordonante in sedinta de joi am recuperat nu mai putin de trei ani de zile", a afirmat ministrul Costel Alexe in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi.

Acesta a subliniat ca prin modificarile aduse de ordonanta de urgenta proiectul construirii podului de peste Prut, la Ungheni, reprezinta "o componenta importanta a Autostrazii Unirii".

"Se asigura un nou punct de trecere peste frontiera cu Republica Moldova. Deci, in judetul Iasi pe langa podul de la Sculeni vom mai avea inca un pod care ne va ajuta in relatia cu fratii nostri de peste Prut", a spus ministrul Mediului Apelor si Padurilor.

Conform acestuia, in urma negocierilor purtate cu oficialii din Republica Moldova a fost stabilita si o varianta de amplasament al acestui pod.

"Terenul prin care se doreste construirea acestui pod si a trecerii frontierei este amplasat integral in rezervatia naturala raul Prut, peste care se suprapun doua arii naturale protejate, de interes comunitar. Prin aceasta ordonanta de urgenta din aceasta saptamana se acorda o derogare de la prevederile organizatiei nationale privind regimul de protectie al ariilor nationale protejate. In articolele 23 si 27 din aceasta OUG 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, este strict interzisa realizarea unui astfel de obiectiv in interiorul acestei rezervatii. Prin adoptarea acestei ordonante de urgenta acordam aceasta derogare care vizeaza o suprafata de 72.519 metri patrati, adica peste 7 hectare. Aceasta derogare va ajuta enorm de mult acest obiectiv de investitii absolut vital nu doar pentru Iasi, ci si pentru intreaga Moldova. Vom reusi sa facem legatura dintre Republica Moldova cu vestul Romaniei si cu vestul Europei", a declarat ministrul Alexe.

El a precizat totodata ca desi a fost data aceasta derogare, nu se acorda permisiunea de a se construi "oricum, oriunde" in aceasta rezervatie naturala.

"Se acorda permisiunea realizarii unei evaluari adecvate in urma careia se va stabili in ce conditii se poate construi acest obiectiv de investitii. Trebuie sa mentionam foarte clar ca evaluarea va avea ca punct de plecare setul de masuri minime si obiectivele specifice de conservare stabilite pentru cele doua arii naturale protejate de interes comunitar. Chiar si cu aceasta derogare, care nu inteleg de ce a fost atat de mult tergiversata, conditiile si reglementarile de mediu in vigoare vor fi respectate in cadrul rezervatiei", a subliniat ministrul Mediului.

Modificarile mai includ si faptul ca este permisa dezvoltarea Autostrazii Unirii prin zona tronsonului Ditrau - Targu Neamt, km 75 - 95.

"In mod similar cu podul de peste Prut, pentru tronsonul de autostrada Ditrau - Targu Neamt, km 75-95, care ar putea intersecta marginal rezervatia de zimbri peste care se suprapune atat Parcul National Natural Vanatori Neamt, cat si doua arii naturale de interes comunitar, se acorda aceeasi derogare in vederea parcurgerii procedurii de evaluare adecvata in urma careia se vor stabili conditiile in care poate fi realizat acest tronson. Evaluarea va tine cont de toate obiectivele specifice de conservare, de parametrizare a acestora pe fiecare tip de specie si habitat existent in conformitate cu cerintele directivelor europene. Evident, directiva habitate, si directiva pasari", a mai spus ministrul Alexe.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2122 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu s-a specificat perioada

La care face referire acest cap -patrat malaiet...sa fie din trecut,sa fie din viitor?Ca de construit nu s-a construit nimic.

 

stimate

cap patrat malaiet se pare ca te-ai autodefinit.

Combate,combate

Ca ti-o da partidu' carne,branza,lapte,oo...filiala condusa de anostu' asta e magnet pentru toti pzd-istii,ca ministru e zero barat,da' tu lauda-l...poate ti-e ruda?Poate ai primit un contract de milioane ...

Alexe zis "Drujba"

Si la tăiatul pădurilor s-a recuperat la fel?

 

stimate

Padurile s-au taiat cu sprijinul PSD. Ma bur ca voi stiti sa puneti porecle si sa jigniti. Aceva nu stiti sa faceti?

Oricata ciuda vor manifesta PSD-istii care n'au facut nimic pierzand

electoratul Moldovei,actualul guvern a reluat activitatea investitiilor de importanta nationala!
Toate blocajele administrative,special complicate pentru a se justifica de ce in sapte ani de guvernare haotica mafiot-psd-ista investitiile vitale au fost blocate,vor fi inlaturate dand drumul absorbtiei de miliarde gratuite europene!
Si,evident,dezvoltarii unor zone total ignorate de incompetentii psd-isti care amageau electoratul doar pentru a le fura voturile!
PSD risca sa dispara daca nu realizeaza ca actuala populatie a tarii nu mai este cea iesita buimacita din comunism,fiind mult mai informata si mai greu de prostit!
Dar pentru asta le trebuie oameni noi,instruiti ,vechile edecuri fiind deseuri de gunoi!Teo

 

Stimate vgabriel2k

Eu am plecat in 1996 in chile cu o misiune de a crea a doua companie mixta romano chilena dupa coemin. se vroia un joint vincer intre cuart s.a( fosta ipeg Maramures) si o intreprindere Chilana. Am plecat 4 geologi de elita: Teodor Balcu, Vasile Lostun, Ioan Filip si Ionel Pop. Ei trebuiau sa puna si noi sa le evaluam si sa aducem tehnologie de foraj. Au intrat politicienii Unul din Ambasada Romana pe nume Militienescu consul la Ambasada Romana din Chile care ne-a spus ca nu avem dreptul de a face afaceri fara acordul FSN. In 1998 am ramas singur, dar nu cu o existenta precara. Mi-am trimis familia acasa cu 12.000 de dolari. Erau multi bani. Am continuat misiunea si din Saly Hocscild S.A am facut un mic imperiu care a ajuns sa aiba beneficii ce pana la 2.000.000 de dolari pe luna, in competitie cu Nicolae Pop de Carola care avea pana la 10.000.000 de dolari pe luna din productie cinstita facuta de mineri profesionisti, de artificieri,respecand regurile de siguranta si securitate cu explosivii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor