Previziunile unui epidemiolog din Franța. Cum putem scăpa de pandemie: „Românul nu e mai prost ca germanul sau francezul”

Duminica, 24 Octombrie 2021, ora 22:16
207167 citiri
Previziunile unui epidemiolog din Franța. Cum putem scăpa de pandemie: „Românul nu e mai prost ca germanul sau francezul”

Cercetător la Universitatea din Montepellier, epidemiologul francez cu origini române Mircea Sofonea spune că există riscul ca pandemia să mai dureze un an sau doi.

„Oamenii nu se vaccinează în unele țări și aici e problema”, e prima observație a expertului.

Mircea Sofonea este optimist în privința țărilor din Occident, care și-au vaccinat o bună parte din populație. Însă chiar și țări ca Franța, Germania, Italia și Spania, în care practic nu mai există restricții cu excepția certificatului verde impus în primele 3, situația se poate degrada rapid în cazul apariției unei tulpini noi care ar fi mai transmisibilă și mai agresivă.

„În Franța lucrurile merg bine, dar și în alte țări. Cuvântul de ordine e însă prudența. În vara anului trecut toată lumea sărbătorea și se spunea că a fost învinsă pandemia, dar ea a revenit și mai violent și au existat de atunci încă cel puțin două sau trei valuri. Asta ne arată cât de volatilă poate să fie situația și ne îndeamnă să nu lăsăm garda jos”, spune el.

Nu scăpăm de valuri, dar vor fi tot mai slabe

Mircea Sofonea nu crede însă că eventualele valuri noi ar fi la fel de ucigătoare. Însă dacă mulți epidemiologi spun că virusurile evoluează în timp și devin mai puțin letale, francezul cu origini române nuanțează. „Nu e adevărat că există neapărat o regulă pentru virusuri care spune că inevitabil, mai devreme sau mai târziu, fie vor intra în declin, fie vor deveni mai puțin patogene, mai puțin violente cu gazdele lor. Avem exemplul virusului HIV, care a rămas la fel”, atrage el atenția.

Chiar și așa, el este optimist și spune că pe fondul vaccinării populației și a imunizării naturale prin trecerea prin virus, vom ajunge în toată lumea să ținem sub control această boală.

„Virusul nu o să dispară, aproape sigur. Cu timpul însă vom controla tot mai bine situația și vom ajunge să avem o viață normală. Vor apărea însă periodic, în anotimpul rece, perioade în care virusul se va transmite mai mult, dar nu vom mai avea episoade de lockdown și sute de mii și milioane de morți. Va fi ca un fel de răceală sau gripă”, explică el.

Toate acestea pot însă să dureze ani, încă un motiv pentru care oamenii trebuie să se vaccineze. Cu cât mai mulți oameni vor fi imunizați, cu atât mai greu îi va fi virusului să se reinventeze și să ne dea dureri de cap. La propriu și la figurat.

„Românul nu e mai prost ca germanul sau francezul”

În România abia circa 30% din populație s-a vaccinat. Mircea Sofonea spune că și în Franța, dar și în alte țări au existat anti vacciniști convinși, inclusiv în rândul medicilor. Însă cum valurile anterioare au fost devastatoare, oamenii au fost mai ușor de convins să se vaccineze.

„N-aș spune că românul de rând e mai prost decât germanul, francezul sau englezul. Nu e mai prost nici decât italianul sau decât spaniolul. Să știți că oameni simpli și needucați există în toate țările. Însă am observat o particularitate în România. Deși valurile anterioare au fost mult mai slabe decât în Vest, televiziunile, presa din România au făcut un mare tam-tam și când existau cazuri puține, iar asta a fost rău.

Și nu pentru că vreau să critic presa, ci pentru că oamenii s-au obișnuit în felul acesta cu imaginile cu suferinzi și morți, peste tot doar de asta se vorbea. Iar dacă virusurile au capacitatea de a se adapta, omul are și el această capacitate. Natural, ca formă de autoapărare la bombardamentul cu imagini cumplite, mulți au ales, dacă nu să nege, cel puțin să evite să mai citească ziare și să se uite la știri”, spune el.

Restricții da, lockdown ba

Deși situația este grea în acest moment, există o soluție la îndemână: vaccinul. Plus alte câteva adjuvante, spune epidemiologul. Asta înseamnă cât mai multe testări, evitarea aglomerației și oligatoriu purtarea măștii.

„Nu sunt adeptul lockdown-ului dur. Nu că nu ajută și nu are beneficii, dar totul e pe termen scurt. Pentru că oricât ar cere unii lockdown, nu poți ține toată lumea în lockdown la nesfârșit, mai există și alte componente de care trebuie ținut cont. Așa că eu sunt pentru existența unor restricții, însă nu absurde.

Și mai e un aspect: dacă închidem toți oamenii în casă, inclusiv pe cei care s-au vaccinat, îi pedepsim. Și atunci puțini oameni vor mai decide să se vaccineze. Să fim serioși, cine spune altfel nu cunoaște psihologie. Din acest motiv există și certificatul verde și din acest motiv cei imunizați nu trebuie supuși unor restricții similare cu cei nevaccinați”, consideră el.

El a dat exemplul Franței și al altor țări din Vest, care au reușit să gestioneze ultimul val fără să mai recurgă la lockdown dur, ci doar la anumite restricții și la carantinarea unor zone, pentru perioade limitate, dar numai în cazul în care situația era scăpată de sub control.

În ce privește valul 4, cel mai probabil acesta se va autoepuiza, „ajutat” și de restricțiile decise de curând de autoritățile române. „Un val durează de regulă undeva în jur de 60-70 de zile, apoi începe să se estompeze, să-și piardă din efervescență. Acum depinde și când începe valul, depinde de o serie de caracteristici, în ce proporție e imunizată populația, cât de disciplinați sunt oamenii. Aș spune că în România din noiembrie ar trebui să-și piardă din forță și să înceapă declinul.

Problema e că totuși în România există prea multe persoane neimunizate, iar atunci valul acesta va continua să se răspândească și să facă victime chiar dacă va scădea oricum treptat. Însă noi putem face în așa fel încât cazurile să scadă mai repede. Dar pentru asta ajungem orice am face tot la vaccinare”, punctează el.

Mircea Sofonea atrage atenția că orice am face, virusul va rămâne printre noi. „Nu cred că se va atinge imunitatea absolută ca să stopăm în totalitate infecțiile. Ar trebui să fie aproape 100% din populație imunizată, ceea ce e exclus. O dovadă în plus e faptul că până și în țările cu rata mare de vaccinare oamenii continuă să se infecteze.

Dar aici revenim la discuția cu vaccinul. Pentru că una e să se infecteze 100.000 într-o zi și să se blocheze spitalele și alta e să se infecteze 50 și să putem să-i tratăm pe cei mai mulți dintre ei. Deci, vaccinul este clar soluția, însă e nevoie ca și noi să purtăm masca și să ne ferim de aglomerații, cel puțin atunci când apar astfel de valuri. Dar sunt optimist și sunt convins că pe viitor va fi mai bine și că această pandemie va fi depășită chiar dacă virusul va rămâne printre noi”, încheie el.

Citeste si:
Epidemiologul Octavian Jurma: ”Pandemia se pregăteşte să ne ofere noua tulpină, care va constitui probabil valul cinci”
Epidemiologul Octavian Jurma: ”Pandemia se pregăteşte să ne ofere noua tulpină, care va constitui probabil valul cinci”
În 20% dintre cazurile de COVID din România nu se regăseşte tulpina Delta, ci variante ale acesteia care pot constitui baza unui viitor val al pandemiei atrage atenția epidemiologul Octavian...
Marea Unire din 1918 și pandemia de gripă spaniolă. Românii veniți la Alba Iulia se ”protejau” cu usturoi în jurul gâtului
Marea Unire din 1918 și pandemia de gripă spaniolă. Românii veniți la Alba Iulia se ”protejau” cu usturoi în jurul gâtului
Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, s-a desfășurat în condițiile unei pandemii uriașe, care a provocat la nivel global zeci de milioane de morți. Gripa spaniolă era la...