Mita la Universitatea Maritima: 12 studenti au fost exmatriculati

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 16:08
1659 citiri
Mita la Universitatea Maritima: 12 studenti au fost exmatriculati

Un numar de 12 studenti de la Universitatea Maritima Constanta cercetati pentru dare de mita au fost exmatriculati, in timp ce lectorul Emilian Anatoli Costache, arestat pentru luare de mita, a fost suspendat din functie.

Potrivit reprezentantilor institutiei, in baza propunerilor inaintate de Birourile Consiliilor Facultatii de Navigatie si Transport Naval si Electromecanica Navala, Senatul Universitatii Maritime din Constanta a hotarat, in unanimitate de voturi, exmatricularea a 12 studenti care au adus grave prejudicii de imagine acestei institutii.

Este vorba despre zece studenti din anul I, specializarea Electrotehnica, cu frecventa, un student din anul I, specializarea Tehnologii si Sisteme de Telecomunicatii, cu frecventa, si un student din anul I de la Electromecanica Navala - frecventa redusa.

De asemenea, Senatul Universitatii Maritime a decis suspendarea contractului de munca al lectorului Emilian-Anatoli Costache.

Lectorul Emilian-Anatoli Costache de la Universitatea Maritima Constanta si Dumitru-Florin Merauta, absolvent al institutiei, au fost arestati preventiv, la sfarsitul saptamanii trecute, iar alte 11 persoane retinute in acest dosar, toti studenti ai universitatii, sunt cercetati in libertate, cu interdictia de a parasi localitatea.

Mita la Universitatea Maritima Constanta: Doua persoane, inclusiv un lector, arestate

Potrivit rechizitoriului intocmit in acest caz de procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta, in perioada februarie - septembrie, Merauta a primit sume cuprinse intre 100 si 150 de euro de la 17 studenti ai Universitatii Maritime Constanta pentru a-si folosi influenta asupra cadrelor didactice din cadrul universitatii, astfel incat acestia sa promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merauta pretindea pentru sine de la studenti sume cuprinse intre 100 si 150 de lei.

Tot in aceeasi perioada, Merauta, in mod repetat, a substituit la examene alti studenti, folosind carnete de student cu fotografia sa si numele cumparatorului de influenta, intocmind in numele acestora lucrarile de examinare, studentul substituit primind astfel nota de promovare.

In urma perchezitiei facute la locuinta lui Merauta au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infractiunilor de coruptie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar si inscrisuri ce cuprindeau insemnari cu nume de persoane, copiute, adeverinte de student si carnete de student, ce fusesera falsificate prin inlocuirea fotografiei.

Mita la Universitatea Maritima din Constanta: 11 studenti si un profesor, retinuti

In cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit ca, in perioada 1 - 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenti ai Universitatii Maritime Constanta, prin intermediul studentului Razvan Calin Stefan, care ulterior s-a autodenuntat.

Conform anchetatorilor, la dosar exista date si imagini din care reiese ca lectorul universitar a primit 400 de euro de la Calin Stefan.

In timpul perchezitiei facute la locuinta lectorului universitar au fost descoperite lucrarile celor 17 studenti care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Razvan Calin Stefan, astfel incat sa obtina note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analiza matematica I, Analiza matematica II si Matematici Speciale. Totodata, de la domiciliul lui Costache a fost ridicata suma de 400 de euro, provenita din faptele de coruptie comise.

Cei 17 studenti cercetati in dosar au oferit, prin intermediul lui Stefan, intre 100 si 1.000 de euro lectorului universitar in scopul promovarii examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asigurati de catre Razvan Calin Stefan ca va interveni si pe langa alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel incat sa promoveze examenele restante.

Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mita si trafic de influenta, iar fostul student Dumitru-Florin Merauta, pentru trafic de influenta, dare de mita, fals privind identitate si fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, in sarcina lui Razvan Calin Stefan s-a retinut comiterea infractiunilor de trafic de influenta si dare de mita, iar a celorlalti 17 studenti din anul intai si al doilea, comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: MEDIAFAX