Ziare.com

Modificari la Legea salarizarii, majorari pentru functionari publici din mai multe institutii

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 13:12

   

Modificari la Legea salarizarii, majorari pentru functionari publici din mai multe institutii
Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 14 octombrie, un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare a salariilor functionarilor publici si personalului contractual din aparatul Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului si din serviciile Parlamentului.

Proiectul modifica Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

S-au inregistrat 150 voturi pentru, 71 impotriva si 8 abtineri.

Potrivit textelor adoptate, "functionarii publici din cadrul aparatului Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului, precum si functionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiaza, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de baza de 15%", fiind, astfel, eliminata interdictia cumulului acestei majorari cu majorarea acordata pentru activitatea legislativa.

De asemenea, personalul contractual din cadrul aparatului Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului si serviciilor Parlamentului beneficiaza, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de baza de 15%.

Motivarea amendamentelor este "eliminarea discriminarii la care au fost supusi functionarii respectivi, avand in vedere specificul si unicitatea atributiilor si activitatii desfasurate si tinand cont de interdictiile si incompatibilitatile prevazute de statute, precum si de dispozitiile Codului administrativ, restrictii care, pentru majoritatea categoriilor de personal, se reflecta in diferente salariale".

"Functia publica parlamentara este o functie publica specifica de cariera, autonoma. Functionarii publici din cele 3 institutii cu atributii unice, precum si functionarii publici parlamentari, se bucura de stabilitate si isi desfasoara activitatea cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, obiectivitatii, al subordonarii ierarhice, precum si al neutralitatii politice", se mai arata in raportul Comisiei pentru munca la motivarea amendamentului.

"Prin exceptie, pentru institutiile din sistemul sanitar si de asistenta sociala, cele din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, cele din sistemul justitiei, precum si cele din subordinea Ministerului Justitiei, suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda si a indemnizatiilor lunare, dupa caz", mai prevede un alt text adoptat, motivandu-se ca, astfel, se vor rezolva unele inechitati salariale cu care se confrunta personalul din justitie.

Proiectul mai prevede exceptarea institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala de la obligatia publicarii listei cu functiile din cadrul acestor institutii cu datele referitoare la drepturile salariale.

Camera Deputatilor este for decizional.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Camera Deputatilor lege
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 33387 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Care MUNCA taietorilor de frunza la caini, beizadele bugetare carora

... nu va este frica de munca pentru ca stiti sa fugiti de ea ???
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuo, LA MUNCA putori bugetare !!!

 

In tzarile civilizate, inclusiv Suedia, Parlamentul nu are voie sa

isi auto-legifereze mariri de salarii.

 

Doar corona virusul mai regleaza dezechilibrele

Create de retardatii din parlament...mariri pentru toate tutele de la stat,cu cat sunt mai incompetente,cu atat beneficiaza mai mult de scutiri/mariri.Dracu sa va ia,sa ajungeti 300 la sfarsit de mandat!

 

Este cam invers

In toate perioadele de criza (nu conteaza cauza) profita smecherii societatii si toti "oamenii de afaceri" (a se observa si ghilimelele) care isi pun in valoare abilitatile in astfel de perioade.
Vor creste mult diferentele intre bugetari si angajatii in companiile statului. Cei (mai putini) care prind posturi privilegiate vor avea salarii si pensii nesimtit de mari.
In ceea ce priveste salariile angajatilor din sectorul privat, depinde cum sunt platiti de patroni. Statul nu are cum sa intervina (decat crescand salariul minim pe economie, obligatoriu pentru o norma intreaga). Cu putine exceptii (companii in general internationale, unde salariile sunt mai bune), in sectorul privat se practica asa numitul sistem "gri". Salariile declarate pe statele de plata au valoarea salariului minim pe economie si angajatii mai primesc ceva la negru din profitul sau dividendul patronului. Este adevarat, eficienta firmelor private este redusa. In general firmele romanesti vand greu produsele si serviciile. O explicatie este si nivelul redus al veniturilor populatiei (salarii, pensii).
Firmele private care merg mai bine sunt cele care reusesc sa incheie contracte cu statul, contracte despre care stim bine ca sunt intotdeauna manoase pentru firmele private (pentru ca si comisioanele sa fie mari) si paguboase pentru stat. In mod normal, firmele private ar trebui sa traiasca din relatii productive si comerciale in cadrul sectorului privat. Sa faca afaceri intre ele. Si probabil ar face acest lucru daca populatia ar putea cumpara mai mult, atat bunuri cat si servicii. In orice societate in care populatia are venituri mici, economia proprie este slaba, insuficient capitalizata si nu are cum sa se dezvolte. Degeaba ne chinuim sa producem bunuri si servicii daca nu are cine sa le cumpere sau daca se vand la preturi mici. Noroc cu companiile multinationale si investitorii straini care vin cu capitalul lor si cu pietele lor de desfacere.

Cocina de porci si scroafe

Uriasa gloata din cocina de porci si scroafe numit actualul parlament acorda majorari la pasrazitii numiti pe grade de rudenie,Pile,Cunostinte,Relatii de 15% iar pensionarii sa se multumeasca cu 14% iar betivanul notoriu Ludovic Orban seful "ciumei galbene" se face ca ploua.

 

Dupa doar 3 ani

de la "uniformizarea" salariilor, reapar categoriile de privilegiati.

insa o exceptie, oricare ar fi ea, va da apa la moara altor categorii de bugetari: daca pentru unii s-a putut, ar trebui sa se poata si pentru altii...

asa cum am mai spus-o, cea mai buna forma de lege a salarizarii unitare era cea in care se stabilea salarizarea intre limite. de exemplu, pentru o pozitie oarecare am fi putut avea un coeficient de cel putin 1.5, cu limita superioara 2.5. finantarea de baza suporta cel putin coeficientul minim, diferenta este justificata prin performanta (sau "complexitate") si este suportata din finantare proprie sau suplimentara (si aceasta din urma motivata prin existenta unui anumit nivel de performanta).

legea curenta este extrem de proasta: profesorul universitar de la o universitate anonima are acelasi nivel de salarizare cu cel de la Universitatea din Bucuresti, de exemplu; atingerea nivelului maxim de salarizare este atins dupa un numar relativ mic de ani, dupa care... plafonare (evident, si la nivel profesional, din lipsa unei motivari corespunzatoare); intre anumite niveluri profesionale, care necesita un nivel ridicat de cunostinte, diferentele sunt nesemnificative; etc...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor