Mos Craciun a implinit 150 de ani

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 07:49
2200 citiri
Mos Craciun a implinit 150 de ani

Cel mai cunoscut personaj legat de sarbatoarea Nasterii Domnului este, fara indoiala, Mos Craciun. El a aparut in secolul al XIX-lea, in forma in care il cunoastem cu totii.

In 1860, cotidianul american Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, imbracat intr-un costum rosu, ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele.

Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator si caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Mos Craciun si va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

Nast este si cel care a "stabilit" in 1885 ca resedinta lui Mos Craciun se afla la Polul Nord. Aceasta idee a fost preluata anul urmator de scriitorul George P. Webster.

In 1931, Mos Craciun a primit o noua alura printr-o campanie publicitara, desfasurata de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a dat lui Mos Craciun o burta durdulie, un aer jovial si o atitudine toleranta.

Mos Craciun este un batran bun si bland, cu barba alba, care aduce daruri copiilor cuminti. Figura sa a fost inspirata de aceea a lui Mos Nicolae, si chiar numele sau american, Santa Claus, este pronuntia engleza a numelui danez al Sfantului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii ii spun Father Christmas, iar francezii il numesc Pere Noel.

In Romania, in timpul regimului comunist, Mos Craciun a devenit "Mos Gerila". Mosul este Santa Oji-San, pentru japonezi, Svaty Mikalas, pentru polonezi, Sinterklaas, pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren, pentru chinezi, Joulupukki, pentru finlandezi - indiferent de numele pe care Mos Craciun il poarta la diferitele popoare, cartierul sau general se afla in dreptul Paralelei 66, in orasul lapon Rovaniemi, din Finlanda (Joulupukki, in limba finlandeza).

Rovaniemi (35 000 locuitori), capitala provinciei finlandeze Laponia (Lappi), este orasul natal al lui Mos Craciun, aflat la poalele Muntelui Ureche.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Mos Craciun origini, #Mos Craciun zi nastere , #eveniment