Moscova anunta un memorandum de diplomatie cu Universitatea din Craiova, care dezminte informatia. Va fi un eveniment cu rusii, dar nu se va semna nimic

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 16:21
4979 citiri
Moscova anunta un memorandum de diplomatie cu Universitatea din Craiova, care dezminte informatia. Va fi un eveniment cu rusii, dar nu se va semna nimic

Universitatea din Craiova (UCv) dezminte ca ar urma sa semneze un memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe, asa cum a anuntat purtatorul de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova.

Zaharova a declarat ca Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe intentioneaza sa creeze o comisie de experti ruso-romana pentru diplomatie publica si dialog stiintific si cultural, urmand sa semneze un memorandum cu Universitatea din Craiova in acest sens.

Zaharova a mai spus ca astfel se aniverseaza 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Rusia si Romania, potrivit agentiei de stiri TASS.

Stirea a fost preluata de mai multe publicatii romanesti, asa ca UCv a decis sa clarifice situatia.

"Pozitia UCv fata de declaratia purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, doamna Maria ZAHAROVA

1. Universitatea din Craiova nu a semnat si nu intentioneaza sa semneze niciun memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.

2. Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte institutii din Federatia Rusa, cu exceptia celor universitare:

acord Erasmus+, Actiunea cheie 1- KA107 Mobilitati cu tarile partenere (mobilitati cadre didactice), incheiat cu Ural Federal University, acord care va expira in data de 31 iulie 2019;

acord de cooperare interinstitutionala cu Kazan State Power Engineering University - semnat in anul 2014, in baza caruia nu s-au inregistrat activitati si care va expira in 23 iulie 2019", a transmis universitatea intr-un comunicat de presa remis joi.

In plus, precizeaza institutia de invatamant, aceasta nu a primit nicio solicitare privind semnarea unui memorandum in acest sens.

"De asemenea, ne exprimam stupefactia cu privire la implicarea numelui Universitatii din Craiova in acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atat mai mult cu cat asemenea acorduri interinstitutionale pot fi semnate doar de rectorul universitatii, dupa aprobarea lor in Consiliul de Administratie si in Senatul universitar.

Pana in acest moment, Universitatea din Craiova nu a primit nicio solicitare referitoare la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe", adauga Universitatea din Craiova.

Precizam in context ca un "Seminar Diplomatic International" dedicat aniversarii a 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Romania va avea loc luna aceasta, in data de 15.

Evenimentul este organizat de Academia Diplomatica a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, cu sprijinul Centrului Rus pentru Stiinta si Cultura din Bucuresti, Ambasada Rusiei in Romania si Fondul Civic International "Rossiiski Fond Mira" ("Fundatia Rusa pentru Pace").

Pe pagina de Facebook a evenimentului se arata ca rezultatul dorit si asteptat al meselor rotunde care vor avea loc cu aceasta ocazie este "crearea unei platforme de discutii ruso-romane" in vederea dezvoltarii unui dialog stiintific international.

"Programul evenimentelor aniversare ale 'Seminarului' cuprinde: organizarea de mese rotunde cu participarea unor specialisti rusi si romani, istorici si diplomati.

Rezultatul dorit si asteptat al meselor rotunde este crearea unei 'platforme de discutii ruso-romane' cu scopul de a dezvolta un dialog stiintific international care sa faciliteze extinderea contactelor si schimburilor stiintifice si de tineret precum si desfasurarea de evenimente diplomatice publice internationale", potrivit anuntului de pe reteaua sociala.

Din delegatia rusa fac parte:

- Tatiana A. Zakaurtseva - prim-vice-rector al Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei

- Elena V.Sutormina - prim-vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Fondului International "Fundatia Rusa pentru Pace"

- Natalia I. Maslakova-Clauberg - seful Centrului pentru Diplomatie Publica, Dialogul Culturilor si Cultelor Mondiale, seful Proiectului "Forumul Diplomatic International"

- V.F. Stoikov - profesor al Institutului Financiar pe langa Guvernul al Federatiei Ruse

- Rolf Klauberg - profesor invitat al Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, presedintele organizatiei elvetiene 'InterKulturForum'.

A.D.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...