Cum vrea NATO sa contracareze propaganda lui Putin (Video)

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 20:58
3898 citiri
Cum vrea NATO sa contracareze propaganda lui Putin (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO ar putea sa contracareze "razboiul informational" al Kremlinului, folosit in sprijinul unor actiuni precum anexarea Crimeii, prin crearea unei sectiuni de comunicare mai puternice si prin declasificarea unor materiale sensibile, potrivit unui document aflat in stadiul de proiect.

Atat NATO, cat si Uniunea Europeana sunt preocupate de capacitatea Rusiei de a folosi televiziunea si internetul pentru ceea ce occidentalii numesc a fi dezinformare deliberata. UE a infiintat anul trecut o unitate speciala destinata sa contracareze propaganda deschisa a Kremlinului.

Milioane de cetateni europeni, cuceriti de propaganda Kremlinului: Occidentul nu face nimic?

Propunerile din documentul consultat de Reuters, unul sensibil si intins pe 23 de pagini, descriu modul in care tactica militara - intelegerea adversarilor si ulterior influentarea publicului strain - ar putea deveni parte a unei noi directii de comunicare a Aliantei.

Conform propriei formulari, NATO are in vedere "naratiuni strategice care sa conduca la cuvinte si actiuni (...) adecvate si adaptate cultural pentru a rezona cu publicul si a contracara naratiuni opuse".

Desi sustinuta de Marea Britanie si alte tari membre, ideea este privita cu rezerve de SUA, reticente la orice strategie care ar putea fi vazuta ca propaganda.

Potrivit unor oficiali, credibilitatea Aliantei sta tocmai in transparenta si in incredere.

"Unul dintre principiile majore ale NATO este acela ca nu putem combate propaganda cu mai multa propaganda", a declarat purtatoarea de cuvant a Aliantei, Oana Lungescu.

Conform propunerii, NATO s-ar putea indrepta mai rapid spre declasificarea unor imagini pentru a sprijini avertismentele Aliantei legate de activitati amenintatoare, ca si spre o comunicare sporita prin social media.

Dupa ce Rusia a anexat Crimeea, NATO a facut publice fotografii ale unor desfasurari rusesti in apropierea granitei cu Ucraina, dar acestea erau imagini filmate cu sateliti comerciali si au fost aratate la mai mult de o luna dupa momentul anexarii.

Rusii "pot crea o realitate virtuala care este menita sa provoace confuzie si sa atinga anumite scopuri", a declarat un diplomat occidental.

Alianta a creat deja o divizie de comunicatii strategice si un canal pe YouTube, si si-a sporit prezenta pe retelele sociale si raspunsurile la solicitarile presei.

Omuletii verzi din Crimeea si Ucraina

Cu toate acestea, exista opinii ca aceste mijloace nu sunt suficiente, exemplificandu-se prin tehnicile de razboi neconventional, de la trupe neidentificate - asa-numitii "barbati verzi" fara insemne militare in Crimeea si estul Ucrainei - la operatiuni de dezinformare si atacuri informatice.

Comunicarile strategice implica coordonarea diferitelor mijloace de informare a mass-media si a publicului, precum si asa-numitele 'operatiuni psihologice' ('PsyOps') de influentare a opiniei publice, pentru obtinerea sprijinului in favoarea unor politici si operatiuni.

Negocierile privind noua politica ar putea incepe inaintea summitului NATO din iulie de la Varsovia, unde ar putea fi si aprobata, mentioneaza Reuters.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Nato propaganda Rusia, #propaganda Kremlin Nato , #eveniment