Un navigator român, comandant de navă, reţinut într-un port cipriot. Sindicatul navigatorilor solicită intervenția autorităților române

Marti, 03 August 2021, ora 22:15
2902 citiri
Un navigator român, comandant de navă, reţinut într-un port cipriot. Sindicatul navigatorilor solicită intervenția autorităților române
Navigator FOTO Unsplash.com

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a transmis, marţi seară, o scrisoare deschisă către premierul României, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Transporturilor, după ce un comandant român a fost reţinut de pe nava sa într-un port cipriot, deoarece vaporul a operat în acelaşi port anul trecut, dar în partea ocupată de partea turcă.

SLN consideră că acest gest este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor omului şi a legislaţiei europene.

În scrisoarea deschisă, Sindicatul Liber al Navigatorilor informează că în data de 2 august, în portul cipriot Vassiliko, comandantul de naţionalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reţinut de pe nava sa Red Garnet.

“Motivul reţinerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă.

Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanţii că acest lucru nu se va întamplă şi că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reţinut.

Vă informăm că în conformitate cu legislaţia internaţională echipajului, navei şi încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele şi principiile comerţului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm că este un abuz din partea autorităţilor din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăţilor omului și a legislaţiei europene, a relaţiilor şi acordurilor bilaterale dintre România şi Cipru”, a transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor.

SLN solicită intervenţia autorităţilor române pentru ca bărbatul să fie pus în libertate.

“Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia şi colegii de breaslă- suntem cu toţii stupefiaţi de această măsură fără precedent în istoria de bune relaţii dintre ţările noastre. Vă rugăm aşadar să interveniţi pe toate canalele din funcţiile şi demnităţile statului pe care le deţineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate.

El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranţă către portul desemnat de destinaţie. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei şi se pedepseşte foarte aspru potrivit legii”, se arată în scrisoarea deschisă.

#navigator roman, #retinut, #port cipru , #eveniment