Niciodata nu e prea tarziu − s-a calugarit la 100 de ani

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 20:01
2078 citiri

Problema calugariei este una de vocatie, dar si de cunoastere. Sunt cunoscute trei motive principale pentru care un crestin poate deveni calugar: dobandirea imparatiei cerurilor, usurarea de povara pacatelor si dragostea de Dumnezeu.

Exista un timp pentru fiecare om de a-l cunoaste pe Dumnezeu: cei mai fericiti sunt cei care aud si inteleg glasul divinitatii la varsta frageda a copilariei sau in adolescenta si dintre acestia cei mai multi aleg calea monahala.

Sunt unii care il cunosc pe Dumnezeu la varsta deplinei maturitati, altii la batranete, iar celor mai multi oameni li se descopera divinitatea chiar in pragul mortii.

Eveniment unic in viata monahala: un crestin ortodox s-a calugarit la venerabila varsta de 100 de ani. A imbracat haina ingerescului chip la Schitul Patrunsa din cadrul Episcopiei Ramnicului, primind numele de Simeon.

Fratele Victor, caci acesta este numele lui de mirean, s-a nascut acum 100 de ani, la Vanju Mare, in Mehedinti. Face parte dintr-o familie crestina cu multi copii, sase la numar, el fiind primul.

Parintii monahului, oameni simpli, se indeletniceau cu agricultura si au avut grija sa-i creasca pe copii in spiritul invataturii crestine si al dragostei pentru munca. In acest sens, doi dintre cei sase frati au devenit profesori universitari.

Victor a petrecut o mare parte a vietii lui in satul natal, apoi a lucrat o perioada de cativa ani la Canalul Dunare-Marea Neagra si numai catre batranete s-a retras la Manastirea Frasinei, judetul Valcea.

Venerabilului calugar ii pare rau ca nu l-a cunoscut pe Dumnezeu mai devreme si se caieste ca si-a petrecut o mare parte a vietii, indulcindu-se cu placerile si pacatele ei.

"Nu m-a lasat Bunul Dumnezeu, cand am implinit 100 de ani, m-am calugarit. Vedeti dumneavoastra, exista pentru fiecare o varsta a mintii, la care se trezeste in noi glasul lui Dumnezeu care ne cheama la o vietuire crestina autentica," a marturisit Parintele Simeon de la Schitul Patrunsa.

Simplitatea, credinta, smerenia, rabdarea, nejudecarea, dragostea, intelepciunea, iata numai cateva flori ale darului Duhului Sfant, pe care monahul Simeon le-a cultivat in vietuirea crestina si pe care ni le recomanda cu dragoste.

In plus, ne mai face o martutisire: "Uite ce trebuie sa facem noi, crestinii, sa ne rugam, sa credem, sa nu judecam pe aproapele nostru si sa traim viata noastra in Iisus Hristos, caci vremea este sa lucreze Domnul, iar noi singuri nimic nu putem face".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#calugar Schitul Patrunsa, #calugar 100 ani , #eveniment