Presedintele Iranului, Hassan Rohani, intr-un discurs la ONU: Statele Unite nu pot impune Iranului "nici negocieri si nici razboi"

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 07:17
1344 citiri
Presedintele Iranului, Hassan Rohani, intr-un discurs la ONU: Statele Unite nu pot impune Iranului "nici negocieri si nici razboi"
FOTO Hepta

Presedintele Iranului, Hassan Rohani, a spus marti Adunarii Generale a ONU ca Statele Unite nu pot impune republicii islamice "nici negocieri si nici razboi", pe fondul tensiunilor sporite dintre cele doua tari legate de acordul nuclear din 2015 convenit de Teheran cu puterile occidentale, transmite Reuters.

"Iranul nu este o moneda de negociere in alegerile americane si in politica interna...Oricare administratie va fi dupa alegerile americane nu va avea incotro decat sa cedeze in fata rezistentei natiunii iraniene", a declarat Rohani la reuniunea anuala a ONU, prin intermediul unui mesaj video.

Confruntarea dintre SUA si Iran s-a intensificat din 2018, cand presedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul si a reimpus unilateral sanctiuni care au afectat puternic economia iraniana.

Trump doreste un acord mai larg cu conducerea iraniana, care sa restrictioneze mai mult programul nuclear al Teheranului, sa opreasca dezvoltarea de rachete balistice si sa puna capat sprijinului unor forte din Orientul Mijlociu.

Iranul a refuzat sa discute cu SU pana cand Washingtonul nu va ridica sanctiunile impuse Teheranului si nu va reveni la acordul original. Ca reactie la presiunile americane, Teheranul si-a redus complianta fata de limitele impuse de acordul nuclear.

In discursul sustinut marti la ONU, Trump a afirmat: "Ne-am retras dintr-un acord nuclear groaznic cu Iranul si am impus sanctiuni principalului stat sponsor al terorismulu".

Iranul neaga ca sprijina terorismul.

Luni, administratia Trump a impus noi sanctiuni Iranului, pentru a sustine afirmatia SUA c toate sanctiunile ONU impotriva Iranului ridicate in urma acordului din 2017 sunt acum reintroduse.

Masura a fost respinsa de principalii aliati europeni ai SUA, precum si de adversrii SUA, cum ar fi Rusia si China, care sunt parti ale acordului nuclear.

"Aceasta este o victorie nu doar pentru Iran, ci si pentru intreaga comunitate internationala - in timpul ordinii internationale de tranzitie din lumea post-occidentala - ca o aspiranta la hegemonie este umilita intr-o astfel de izolare auto-creata", a afirmat Rohani referindu-se la administratia Trump.

Presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, in discursul sau la ONU, a afirmat ca "presiunea maxima" exercitata de administratia Trump impotriva Iranului a esuat pana acum. Macron a respons eforturile SUA de reintroducere a sanctiunilor ONU impotriva Teheranului, in conditiile in care Washingtonul s-a retras din acordul nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU cere „încetarea imediată a focului” în Gaza. Cum au votat SUA
Consiliul de Securitate al ONU cere „încetarea imediată a focului” în Gaza. Cum au votat SUA
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o „încetare imediată a focului” în Gaza, după ce SUA s-au abținut de la veto asupra măsurii într-o schimbare față...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#Iran, #SUA, #ONU, #rohani , #eveniment