Nu tot ce citim pe Facebook e adevarat. Stirile false si exagerarile au umplut retelele, dar cine e vinovat?

Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 19:35
27777 citiri
Nu tot ce citim pe Facebook e adevarat. Stirile false si exagerarile au umplut retelele, dar cine e vinovat?
Foto: Parlamentul European

Jurnalismul traditional se afla intr-o mare criza, o parte din audienta a migrat spre retelele de socializare, iar acestea au ajuns prizonierele algoritmilor de cautare care vaneaza click-uri si share-uri pentru satisfacerea clientilor de publicitate.

Exagerarile si falsurile au devenit un fenomen toxic in lumea digitala.

Doua evenimente majore ale lumii occidentale au declansat o criza de credibilitate fara precedent a companiilor gigant Google si Facebook. Alegerea lui Donald Trump si Brexit-ul au pus in dezbatere impactul asupra civilizatiei moderne si a diseminarii de informatii false pe scara globala.

Cine sunt vinovatii?

In urma cu o saptamana, Directoratul Media al Parlamentului European a organizat conferinta intitulata: "Politicienii in furtuna comunicationala". La acest eveniment au fost invitati sa vorbeasca reprezentanti ai Facebook, coordonatori de platforme sociale, editori de la publicatii digitale din SUA, Anglia, Franta si europarlamentari.

Conferinta s-a desfasurat sub norul greu al realitatii ca mass-media traditionala si-a pierdut influenta si nu mai poate stavili populismul care a facut ravagii in Europa si SUA.

Multi oficiali si reprezentanti media au aratat cu degetul spre Google si Facebook care au un impact nefast asupra jurnalismului din cauza a doua fenomene majore - promovarea stirilor false la o scara care nu a mai fost intalnita in istorie, in primul rand, iar in al doilea, importanta informatiilor este ordonata dupa numarul de aprecieri din partea utilizatorilor si nu dupa valoarea, calitatea si utilitatea acestora.

Astfel s-a ajuns ca populismul, minciuna, senzationalul, extremismul, rasismul sa fie mai apreciate si mai bine promovate de catre motoarele de cautare si de distribuire a postarilor decat relatarea, analizarea si comentarea civilizata a evenimentelor. Adevarul a devenit mai plictisitor ca minciuna.

S-a intamplat in Macedonia

Site-urile adolescentilor din Macedonia care le aduceau 5000 de dolari pe luna

In data de 4 noiembrie 2016, BuzzFeed.com publica un articol despre un grup de adolescenti din Macedonia care au creat mai multe website-uri - cum ar fi WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.com - pe care publicau stiri construite astfel incat sa fie pe placul sustinatorilor lui Donald Trump, dar care n-aveau nicio legatura cu realitatea. Erau pur si simplu minciuni ambalate profesionist si livrate fanilor lui Trump.

Nu a contat ca erau minciuni, Google le-a scos in fata in cautarile despre Donald Trump, pe Facebook au fost distribuite masiv, iar adolescentii din Macedonia au castigat intre 3000 si 5000 de dolari pe luna din reclamele listate de Google si Facebook pe paginile respective. Cumva, s-a ajuns la paradoxul ca in timp ce mass-media traditionala se sufoca, promotorii minciunii castiga bani frumosi. De ce ar mai investi un editor in plata salariilor unor jurnalisti ca sa se documenteze, sa afle adevarul si sa relateze echilibrat, cand minciuna partizana se plateste mai bine?

"In acest moment se inregistreaza 1,79 miliarde de utilizatori activi ai Facebook, 4,75 miliarde de postari sunt distribuite zilnic pe Facebook. Da, exista si stiri false, dar se fac pasi importanti ca sa remediem acest fapt. Din tot continutul de pe platforma noastra, mai mult de 99% este real", a declarat Sean Evins, reprezentantul Facebook prezent la conferinta organizata de Parlamentul European.

Un procent din cele 4,75 de miliarde de postari zilnice inseamna 10 milioane de informatii false raspandite in fiecare zi numai prin Facebook. Dar problema nu este numarul, ci impactul pe care il au aceste informatii false asupra oamenilor. Daca o stire falsa este citita si validata de mai multi utilizatori decat o informatie adevarata, atunci exista posibilitatea ca un procent de minciuna sa devina mai toxic decat 99 de procente de adevar.

Dacii si Democratia

Pe Facebook Romania exista 100 de pagini despre Daci, e vorba despre fenomenul social "dacopatie" care, in genere, nu e decat o forma de manifestare nationalista si populista. Pe aceste pagini abunda stiri si informatii false de inspiratie mesianica si conspirationista.

Daca vom cauta "Democratie", gasim pe Facebook Romania, zece pagini. Din pacate, cea mai importanta platforma sociala pare ca devine tot mai mult prizoniera grupurilor care promoveaza teorii ale conspiratiei, materiale de propaganda sau postari extremiste. Algoritmii si robotii digitali nu pot lua decizii editoriale in ce priveste calitatea informatiilor daca au fost programati sa vaneze "click-uri" si "share-uri".

Pe de alta parte, o modificare a paradigmei ar putea fi fatala pentru Facebook care s-ar putea transforma intr-un "produs plictisitor" pentru generatia tanara. Acesta e motivul pentru care Mark Zuckerberg a amanat cat a putut stoparea acestui proces: "Ca o concluzie, trebuie sa stiti ca noi tratam informatiile false extrem de serios. Scopul nostru este sa conectam oamenii cu povestile care au sens pentru ei si noi stim ca oamenii au nevoie de informatii adevarate. Lucram sa remediem aceasta problema de foarte mult timp si o tratam cu seriozitate. Am facut progrese importante, dar mai este multa munca de facut", a scris fondatorul Facebook intr-o postare din 19 noiembrie.

Operatiunea Autobuzul, varianta americana

Postarea de pe Twitter care a starnit o adevarata furtuna, dar a creat si multe probleme

In data de 21 noiembrie, cotidianul New York Times publica un studiu de caz despre stirile false aparute pe retelele sociale si impactul lor asupra publicului.

"Eric Tucker, in varsta de 35 de ani, un co-proprietar al unei companii de marketing din Austin, Texas avea doar 40 de persoane care-i urmareau postarile pe Twitter pana la recenta informatie despre protestatarii adusi cu autobuzele la un miting impotriva lui Donald Trump. Aceasta s-a transformat rapid intr-o teorie a conspiratiei la nivel national, iar informatia publicata de Tucker a fost promovata si comentata de presedintele ales intr-o postare proprie facuta pe aceeasi platforma digitala", scrie New York Times.

Postarea lui Eric Tucker a fost distribuita de 16.000 de ori pe Twitter si de 350.000 de ori pe Facebook. Acesta a fotografiat un numar mare de autobuze parcate in centrul orasului Austin, Texas, a publicat imaginile pe Twitter la care a asociat comentariul: "Protestatarii anti-Trump de astazi nu sunt atat de dezinteresati pe cat par. Acestea sunt autobuzele cu care au fost adusi la miting". De aici s-a declansat nebunia. Mai multe site-uri conservatoare au preluat informatia, aceasta a ajuns pe multe platforme digitale, au fost mii de comentarii, totul culminand cu postarea de pe Twitter a lui Donald Trump: "Tocmai am avut o alegere prezidentiala deschisa si plina de succes. Acum am protestatari profesionisti incitati de mass-media. Foarte necinstit!"

Donald Trump a intrat si el in joc, dar a cazut in capcana

A fost o singura problema, Erik Tucker a publicat o informatie falsa. Jurnalistii adevarati au investigat si au aflat ca autobuzele adusesera 13.000 de oameni la o conferinta unei companii de software. Compania a dat o declaratie oficiala la postul local de televiziune in care arata ca autobuzele au fost inchiriate pentru evenimentul care a avut loc in oras. Intervievat de reporteri, Eric Tuker a declarat ca a incercat sa verifice informatia, cautand pe Google daca se desfasoara vreun eveniment important in oras, dar n-a gasit nimic. Intre timp a sters postarea initiala si a publicat imaginea cu autobuzele pe care a pus o stampila pe care scrie FALS. Macar a avut puterea sa-si recunoasca greseala.

O greseala recunoscuta e pe jumatate iertata

"In campania electorala din SUA ne-am confruntat cu o multime de stiri false promovate pe platformele sociale. Cred ca intr-un anumit mod acest fenomen trebuie stopat. Nu cred in limitarea libertatii de expresie, dar cred ca cei care lucreaza pentru platformele sociale pot gasi solutii care sa demonteze acest fenomen", a declarat Lance Gould, editor executiv Huffington Post, la conferinta "Politicieni in furtuna comunicationala", organizata de Parlamentul European.

Donald Trump a vorbit despre implicarea lui Putin în moartea lui Navalnîi: „Nu știu, poate, adică, poate, aș putea spune, probabil, nu știu” VIDEO
Donald Trump a vorbit despre implicarea lui Putin în moartea lui Navalnîi: „Nu știu, poate, adică, poate, aș putea spune, probabil, nu știu” VIDEO
Fostul președinte american Donald Trump a vorbit pentru prima dată despre posibila implicarea a lui Putin în moartea lui Alexei Navalnîi într-o colonie penitenciară din zona arctică a...
Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump nu poate garanta că va plăti o amendă uriașă, după ce a fost condamnat într-un proces civil pentru fraudă
Donald Trump este incapabil să ofere justiţiei din New York garanţia că va plăti amenda de 454 de milioane de dolari pentru fraudă financiară în imperiul său imobiliar, în urma...
#Facebook, #Google, #Donald Trump, #Parlament European , #eveniment