Obiect misterios identificat de astronauti intre stele si gaurile negre

Luni, 29 Iunie 2020, ora 06:20
6605 citiri
Obiect misterios identificat de astronauti intre stele si gaurile negre
Foto: Pixabay

O echipa internationala de astronomi a descoperit un misterios obiect cosmic aflat in zona de masa intermediara dintre cea mai grea stea neutronica (cunoscuta) si gaura neagra cu cea mai mica masa (cunoscuta), conform unui nou studiu publicat marti, transmite Xinhua.

Atunci cand cele mai masive stele mor, ele se prabusesc sub propria greutate si lasa in urma lor gauri negre. Atunci cand stele mai putin masive mor, ele explodeaza in supernove si isi risipesc in spatiu invelisurile exterioare, lasand in urma nuclee stelare dezgolite, foarte mici si extrem de dense, formate exclusiv din neutroni, denumite stele neutronice.

Cea mai grea stea neutronica cunoscuta cantareste nu mai mult de 2,5 mase solare, pe cand gaura neagra cu cea mai mica masa cantareste aproximativ 5 mase solare. Timp de decenii, astronomii s-au intrebat daca exista si alte obiecte cosmice de masa intermediara, intre aceste valori.

In cadrul noului studiu, realizat in colaborare de cercetatori de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) din SUA si de la observatorul similar european, Virgo, a fost anuntata descoperirea unui obiect de 2,6 mase solare, care se plaseaza astfel in acest interval de masa dintre cele mai grele stele neutronice si cele mai "usoare" gauri negre.

Acest obiect a fost descoperit la 14 august 2019, in timpul ciocnirii cu o gaura neagra de 23 de mase solare, producand unde gravitationale detectate de observatoarele LIGO si Virgo, conform studiului publicat in ultimul numar al The Astrophysical Journal Letters.

"Ciocnirile de natura mixta, intre gauri negre si stele neutronice, sunt prezise de decenii, insa existenta unui obiect compact in acest interval de masa reprezinta o mare surpriza", a comentat Vicky Kalogera de la Northwestern University, coordonatoarea lucrarii stiintifice publicate, adaugand ca, deocamdata nu se stie daca acest obiect era "cea mai grea stea neutronica" observata vreodata sau "cea mai usoara gaura neagra" detectata pana acum. "Oricum ar fi, este vorba de un record", a subliniat ea.

Aceasta descoperire are implicatii importante pentru domeniul astrofizicii si a intelegerii obiectelor cosmice compacte de masa intermediara, conform studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#obiect misterios, #astronauti, #gaura neagra, #stele , #eveniment