Oficial rus: Romanii sa nu-si mai ceara tezaurul, ei au platit pentru ocupatia Basarabiei

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 17:42
12920 citiri
Oficial rus: Romanii sa nu-si mai ceara tezaurul, ei au platit pentru ocupatia Basarabiei
Foto: Arhiva

Portalul guvernamental Vocea Rusiei publica doua declaratii ale unor oficiali rusi, in care acestia avertizeaza dur parlamentarii din Republica Moldova ca "se joaca cu focul" daca mai sustin Romania in demersurile de recuperare a tezaurului de la Moscova.

Recent, deputatii din cadrul coalitiei parlamentare moldovenesti Alianta pentru Integrarea Europeana au solicitat Rusiei sa returneze Romaniei cele 93 de tone de aur trimise la Moscova in 1916. Cererea l-a deranjat pe seful Centrului de Istorie a Razboaielor si Geopolitica din cadrul Institutului de Istorie Generala de la Moscova, Mihail Miagkov, care se arata nedumerit ca deputatii moldoveni au devenit, deodata, "avocatii voluntari" ai Romaniei.

"In general, orice fapt istoric trebuie examinat in context. Ce ar fi ca Rusia sa ceara despagubiri in bani de la Franta pentru ceea ce a facut Napoleon in Moscova in anul 1812? Ar fi cel putin hilar. Insa aceasta cerere ar fi mai intemeiata decat pretentiile Moldovei fata de Rusia", a declarat Miagkov pentru Vocea Rusiei.

Oficialul rus sustine ca Romania a platit cu tezaurul pentru ocupatia Basarabiei si pentru cei "800 de mii de cetateni pasnici" ucisi in regiunea Odessa in timpul ceului de-al doilea razboi mondial.

"Romania a platit pentru faptul ca in 1918 a ocupat Basarabia ruseasca. Cum poate fi inteles acest lucru? In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, in anii ocupatiei germano-romane de pe teritoriul Moldovei si zonele invecinate din regiunea Odessa, au fost ucisi 800 de mii de cetateni pasnici. Cum poate fi explicat acest fapt? Cine trebuie sa plateasca daune pentru ei? Parlamentarii moldoveni se joaca cu focul. Daca se vor inainta pretentii fata de Romania, care in anii 41-44 a fost de partea fascistilor, sumele despagubirilor vor atinge cifre astronomice", a mai spus Miagkov.

Vocea Rusiei mentioneaza ca Uniunea Sovietica nu a cerut Romaniei despagubiri pentru ocupatia din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, chiar daca prin Tratatul de Pace de la Paris, romanii ar fi trebui sa plateasca 300 milioane de dolari.

Portalul il citeaza apoi pe un alt oficial rus, Vladimir Bruter, expert la Institutul International de Studii Politico-Umanitare, care il acuza pe un deputat roman, Tudor Pantiru, ca este "provocator" in demersurile sale de recuperare a tezaurului.

"Domnul Pantiru si colegii sai moldoveni actioneaza in calitate de provocatori, care nici macar nu-si inchipuie ce fac, dar sunt foarte curiosi sa vada care va fi reactia. Poate Rusia va avea o reactie furtunoasa si va iesi un scandal", a spus Bruter.

Expertul rus a adaugat ca "actualul guvern al Romaniei are o atitudine destul de constructiva fata de dialogul romano-rus", precizand ca "problemele din trecut trebuie sa ramana de domeniul trecutului".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vocea Rusiei tezaur Romania, #tezaur romania rusia, #tezaur Romania Basarabia, #deputati Moldova tezaur Romania , #eveniment