Olanda cere Romaniei extradarea suspectilor din cazul furtului de tablouri

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 16:45
2327 citiri
Olanda cere Romaniei extradarea suspectilor din cazul furtului de tablouri
Foto: Arhiva

Autoritatile olandeze au transmis o solicitare procurorilor DIICOT care instrumenteaza dosarul privind furtul de tablouri din Rotterdam prin care cer predarea celor trei suspecti, pentru continuarea anchetarii si judecarii lor de catre sistemul judiciar olandez, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au primit de la autoritatile olandeze o solicitare de extradare a celor trei suspecti arestati preventiv in cazul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, au declarat miercuri, surse judicare.

Potrivit surselor citate, autoritatile olandeze vor sa-i cerceteze si sa-i judece pe Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru dupa legislatia aflata in vigoare in Olanda.

Sursele citate au precizat ca procurorii DIICOT suspecteaza ca cei trei suspecti sunt doar complici si ca autorul real al planului furtului nu a fost identificat inca. Autoritatile olandeze nu ar fi de acord cu aceasta presupunere a anchetatorilor romani, acesta fiind si posibilul motiv al cererii de extradare.

"Avand in vedere ca olandezii au facut aceasta cerere oficiala, parchetul nu doreste sa dea inca eficienta acestei solicitari, motivat de calitatea suspectilor, care este cea de complici. Se prezuma deocamdata ca autorii sunt altii, dar chiar si asa nu este finalizata verificarea totala in dosar. Se fac toate eforturile omenesti de catre procurorii DIICOT pentru gasirea tablourilor", au aratat sursele citate.

Cum au fentat romanii sistemele de securitate ale olandezilor

Furtul tablourilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam a durat doua minute, timp in care hotii au "fentat" mecanismul de inchidere a usilor, care automat a dezactivat temporar si sistemul de securitate cu raze lase.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012.

Operele sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, cele doua persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajata a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), iar dupa ce a aflat ca sunt originale, a refuzat sa le cumpere.

Evaluatorul a fost pus sub invinuire in acest dosar, au precizat anchetatorii, citati in motivarea instantei.

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat marti seara din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Olanda extradare hoti tablouri, #Olanda extradare hoti, #hoti tablouri Olanda , #eveniment