Oprirea reactorului 1 de la Cernavoda, amanata pentru ca centrala sa poata produce suficienta energie electrica in perioada cu temperaturi scazute

Sambata, 16 Ianuarie 2021, ora 19:58
3150 citiri
Oprirea reactorului 1 de la Cernavoda, amanata pentru ca centrala sa poata produce suficienta energie electrica in perioada cu temperaturi scazute

Nuclearelectrica, compania care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat sambata, 16 ianuarie, ca amana oprirea controlata a Unitatii 1 a centralei, pentru a asigura productia de energie electrica necesara Sistemului Energetic National in aceasta perioada cu temperaturi scazute.

Reactorul 1 urma sa fie oprit in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al unitatii 1, iar manevrele de reducere a puterii sa inceapa pe 16 ianuarie 2021, la ora 0:00.

"Nuclearelectrica anunta ca oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda, anuntata prin comunicat de presa in data de 12 ianuarie 2021, va fi amanata pentru o data ulterioara. Amanarea opririi controlate a Unitatii 1 are ca scop asigurarea productiei de energie electrica necesara Sistemului Energetic National in aceasta perioada in care temperaturile in tara vor fi deosebit de scazute", precizeaza compania.

Reprezentantii Nuclearelectrica spun ca amanarea opririi controlate, planificata initial pentru noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2021, nu impacteaza in niciun fel functionarea normala a Unitatii 1, securitatea nucleara, personalul sau populatia.

"De asemenea, au fost luate masuri compensatorii ce asigura functionarea Unitatii 1 CNE Cernavoda la parametri normali, pana la efectuarea lucrarilor de reparatie a circuitului tehnologic clasic/secundar ce urmau a fi derulate in timpul opririi controlate din acest sfarsit de saptamana", adauga ei.

Compania va comunica data la care se va opri controlat Unitatea 1 in vederea derularii lucrarilor.

"Unitatea 1 a CNE Cernavoda va fi oprita in mod controlat, in noaptea de vineri spre sambata (15-16 ianuarie 2021) pentru realizarea unor lucrari de reparatie ca urmare a aparitiei unei defectiuni la circuitul tehnologic clasic/secundar al Unitatii 1. Manevrele de reducere a puterii vor incepe pe data de 16 ianuarie 2021, ora 0:00. Oprirea controlata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza conform procedurilor aplicabile in astfel de situatii si este necesara pentru a permite personalului CNE Cernavoda realizarea lucrarilor de reparatie in conditii de siguranta, dat fiind faptul ca fluidul de lucru (apa demineralizata) este la temperatura si presiune ridicate", anunta compania pe 12 ianuarie.

Defectiunea aparuta la circuitul tehnologic clasic al Unitatii 1 si lucrarile de remediere aferente nu au impact advers asupra securitatii nucleare, mediului, personalului sau populatiei, spun reprezentantii companiei.

Pepiniera abonatilor la functii bugetare din Nuclearelectrica si Transgaz, companiile de energie ale statului roman

Finantare americana nerambursabila de peste 1,2 milioane de dolari pentru Nuclearelectrica. La ce vor fi folositi banii de catre compania romaneasca

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....