Orban: Romania va incerca sa aplice programul flexibil de munca

Luni, 22 Iunie 2020, ora 15:15
1178 citiri
Orban: Romania va incerca sa aplice programul flexibil de munca
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Astazi, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a organizat dezbaterea publica "Romania munceste! Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania!", dezbatere la care a participat si premierul Ludovic Orban.

"Am inteles ca aceasta dezbatere are ca principal obiectiv prefigurarea masurilor active de sustinere a companiilor si a angajatilor cu o concentrare pe ceea ce este denumit Kurzarbeit sau noi sa ii spunem program flexibil de munca. Aceasta modalitate de sustinere a angajatilor si companiilor are oarecum un caracter de noutate in Romania si sigur ea a fost aplicata in tari europene, in special in Germania, si a dat rezultate. Din cauza asta incercam si noi sa aplicam acest sistem de program flexibil de munca", a spus premierul.

"Ideea in sine nu este foarte complicata. Daca unei companii i s-a redus vanzarea cu un anumit procent, ca sa nu dea afara angajatii, stabileste un program flexibil de munca pentru angajati si statul plateste perioada de timp care nu e lucrata de angajati, corespunzatoare reducerii", a mai explicat Ludovic Orban.

El a tinut sa precizeze ca masura aceasta

El a mentionat ca aceasta masura vizeaza doar momentele cand apare o perturbare majora pe piata, cum este cea de acum, criza generata de pandemia de COVID.

"Sigur, masura se aplica o perioada limitata, atunci cand apare o perturbare majora pe piata, cum este criza economica generata de epidemia de COVID, in cazul de fata. Deci, aici va trebui sa stabilim o perioada de aplicare si va trebui sa gandim foarte bine cum punem in functiune acest mecanism, astfel incat sa fie cat mai usor de accesat, fara proceduri birocratice complicate, si sa asigure criterii foarte clare, foarte precise, de acordare a ajutorului catre companii si angajati, pentru a nu exista probleme foarte mari in interpretarea modului in care este aplicat si pentru a reduce cat mai mult posibilitatea ca unii angajatori sa transforme aceasta forma de protectie intr-o sursa suplimentara de venit, fara a avea nevoie reala de ea", a mai afirmat Orban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Germania a trimis încă un sistem Patriot Ucrainei, iar cancelarul Olaf Scholz le cere europenilor să urmeze exemplul țării sale. "Este util imediat"
Berlinul a anunţat sâmbătă, 13 aprilie, trimiterea unui nou sistem de apărare antiaeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi...
#Ludovic Orban, #guvern, #Violeta Alexandru ministrul Muncii, #flexibil, #program flexibil munca, #Kurzarbeit, #Germania , #eveniment