Premiera in Biserica Catolica. Papa Francisc a numit o femeie in functia de subsecretar al Sinodului Episcopilor

Duminica, 07 Februarie 2021, ora 10:44
2290 citiri
Premiera in Biserica Catolica. Papa Francisc a numit o femeie in functia de subsecretar al Sinodului Episcopilor
Nathalie Becquart a fost numita subsecretar al Sinodului Episcopilor de Papa Francisc FOTO Twitter

Papa Francisc a numit-o sambata pe frantuzoaica Nathalie Becquart in functia de subsecretar al Sinodului Episcopilor Catolici, care a devenit astfel prima femeie ce ocupa acest post si, totodata, prima femeie cu drept de vot in cadrul acestui cenaclu foarte restrans, informeaza DPA si AFP.

Calugarita in Congregatia Xavieres, Nathalie Becquart, in varsta de 52 de ani, era din anul 2019 consiliera a acestui sinod, ansamblul episcopilor catolici care studiaza din 1965 marile chestiuni doctrinale ale Bisericii Catolice.

Sambata, papa Francisc l-a promovat in acelasi post si pe spaniolul Luis Marin de San Martin.

Subsecretarii Sinodului Episcopilor au rolul de a-l asista pe cardinalul de Malta Mario Grech, care conduce aceasta structura, in pregatirea si organizarea sinoadele la care participa episcopii catolici.

Un simbol al emanciparii femeilor

Presa de la Vatican afirma ca numirea lui Nathalie Becquart in aceasta functie cu drept de vot reprezinta un simbol al emanciparii femeilor in randul Bisericii Catolice.

"Numirea lui Nathalie Becquart in postul de subsecretar ne ajuta sa ne amintim ca in procesele sinoadelor, vocea oamenilor lui Dumnezeu are un loc special", a declarat Mario Grech pentru Vatican News.

Sinodul Episcopilor este alcatuit din "parinti sinodali" (episcopi si cardinali) care au drept de vot. Sinodul contine, in plus, auditori si experti, care nu au drept de vot.

In octombrie 2019, calugaritele care au participat la un sinod dedicat Amazoniei au cerut dobandirea dreptului de vot in documentul final al acelei intruniri.

Papa Francisc isi continua astfel eforturile ce vizeaza reformarea Sinodului Episcopilor si o deschidere mai ampla a Bisericii Catolice in fata femeilor si a laicilor, in contextul unei crize a vocatiilor sacerdotale. Urmatoarea adunare generala ordinara a Sinodului Episcopilor Catolici, convocata pentru 2022, va fi dedicata "sinodalitatii".

Cine este Nathalie Becquart

Nascuta la Fontainebleau in 1969, Nathalie Becquart detine o diploma obtinuta la Scoala de inalte studii comerciale din Paris (HEC), a studiat filosofia si teologia la Centrul Sevres - Facultatea iezuita din Paris, apoi sociologia la Scoala pentru inalte studii in stiinte sociale din Paris (EHESS).

S-a specializat recent in ecleziologie la Boston College School of Theology and Ministry din Statele Unite, potrivit Vatican News.

In Franta, Nathalie Becquart a condus Serviciul national pentru evanghelizarea tinerilor si a vocatiilor din cadrul Conferintei Episcopilor Francezi din 2012 pana in 2018.

Ea a publicat si mai multe eseuri, precum "Religieuse, pourquoi? Cette vie en vaut la peine" si "C'est maintenant le temps favorable - Cinq regards de femmes sur la crise".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiu violent în Parcul Romanescu, din Craiova. O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale VIDEO
Incendiu violent în Parcul Romanescu, din Craiova. O femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale VIDEO
Un incendiu a izbucnit, luni după-amiază, 15 aprilie, la acoperişul unei societăţi comerciale din Craiova. O femeie a suferit o intoxicaţie cu fum şi i s-a administrat oxigen în ambulanţa...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Papa Francisc, #subsecretar, #sinodul episcopilor, #femeie , #eveniment