Pasajul Basarab a fost deschis. Vezi ce a scris Oprescu pe placa inaugurala (Video)

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 11:16
7143 citiri
Pasajul Basarab a fost deschis. Vezi ce a scris Oprescu pe placa inaugurala (Video)
Foto: Ziare.com

Pasajul suprateran Basarab, care este asteptat de bucuresteni de peste 11 ani, a fost deschis sambata, la ora 10.00, inaugurarea fiind marcata prin parade, muzica si sampanie.

Astfel, incepand cu ora 10.00 si pana la sfarsitul zilei, bucurestenii pot admira pasajul si se pot bucura de atmosfera creata "la inaltime". De altfel, chiar primarul general Sorin Oprescu a fost cel care i-a invitat pe bucuresteni pe pasaj, spunand ca "una e sa-l vada de la departare si alta e sa mearga pe el".

La ora deschiderii, pe pasaj se aflau aproximativ 1.000 de oameni, potrivit Antena 3. O ora mai tarziu, peste 3.000 de oameni erau pe pod. Primii bucuresteni veniti sa vada pasajul se opresc in dreptul standurilor cu informatii despre acesta, curiosi fiind de povestea obiectivului. Totodata, a fost editat un ziar cu istoria constructiei, pe care vizitatorii il pot consulta.

"Nu am crezut ca vine atata lume. Mi-am jurat in 2008 ca il termin. Suntem capabili de multe. Au adus si tramvaiele, s-au tinut de cuvant. Acum imi doresc sa termin si celelalte proiecte si sa vad lumea multumita, cum o vad si astazi. Daca le vad si pe-alea terminate, atunci sunt si eu multumit. Acest proiect va aduce o deplasare mai rapida si un confort mai mare. Maine dimineata (n.red-duminica) abia astept sa vad si masinile mergand pe aici", a declarat primarul Sorin Oprescu, mandru de realizarea sa.

De altfel, pentru a-si pune amprenta pe "capodopera", primarul general a dispus amplasarea unei pancarte pe unul din peretii podului pe care scrie "Inceput de Basescu si finalizat de Oprescu".

Extrem de vesel si de multumit de realizare, Sorin Oprescu si-a permis si mici glume. "Nu dau drumul baietii aia la parada? Ca ii tinem pe oameni in soare", a spus acesta.

Desi edilul nu si-a dorit o ceremonie de inaugurare in care sa taie panglica, imnul national s-a putut auzi, in jurul orei 11.20, pe pod.

"M-ati vazut vreodata taind panglica? Este al lor (n.red.-al bucurestenilor), nu al lui Oprescu sau Basescu. Ei au suportat ani de zile zgomat si praf. Inca 5-6 lucrari de genul asta se mai pot face. Nu are termen de comparatie, acest pasaj fiind cel mai mare din Europa. Daca il vezi din avion, seamana cu o minune.

Aseara (n.red-vineri) mi-a zis cineva ca a aterizat tarziu, dupa ora 23.00 si nu stia ce se intampla in mijlocul Bucurestiului. (...) Bucurestenii si-au conservat dreptul de a fi fericiti cand vad constructii de genul asta. Este interplanetar, dupa 20 de ani de promisiuni in care s-a batut apa politica in piua", au fost vorbele primarului smulse de ziaristi, in timp ce Oprescu mergea pe pasaj.

De altfel, Sorin Oprescu a refuzat sa tina un discurs oficial, indemnand oamenii sa priveasca mai degraba la parada.

Mii de oameni au venit sa vada constructia

In jurul pranzului, mii de bucuresteni sunt prezenti pe pod, ca sa vada constructia. Cei mai multi dintre vizitatori sunt parinti veniti cu copii. Oamenii fac poze si se declara impresionati de constructia mult asteptata.

"A fost o munca serioasa. Este un lucru bun pentru tara si oras. Imi place in mod deosebit lucratura, proiectul. Mai raman, ca sa apara si doctorul Oprescu", a declarat unul dintre vizitatori. Primarul general al Capitalei este asteptat in jurul orei 11,00, pentru a marca deschiderea oficiala.

Pietonii nu au voie sa circule decat pe un singur fir, caci unul dintre sensuri este pastrat pentru parade. Dupa pranz, pasajul va putea fi vizitat in intregime.

Pe langa vizitarea pasajului, bucurestenii vor avea ocazia sa se si distreze asistand la Bucharest Summer Parade, la care vor participa, potrivit municipalitatii, Fanfara Angelys, Fanfara Valahia, Fanfara Ploiesti si Fanfara Jandarmeriei.

De asemenea, vor defila motociclisti, masini retro si tunate si vor canta ansamblurile Ciuleandra, Doina Dunarii si Mugurel de Prahova. De la parada nu vor lipsi reprezentanti ai Politiei Rutiere, Pompierilor, Politiei Locale si ai Jandarmeriei. In finalul Bucharest Summer Parade, la ora 12:30, va avea loc un concert sustinut de Horia Brenciu.

Daca sambata pasajul este deschis in scopuri mai mult "turistice", incepand de duminica, de la ora 06:00, masinile vor putea circula pe pasaj.

Pasajul Basarab are o lungime totala de 1.450 de metri, din care 117 metri podul peste Raul Dambovita, respectiv 340 metri Podul Hobanat peste zona Garii de Nord, cu bretelele de acces la pasaj de 1.126 metri lungime si rampa de acces de 1.250 metri.

Construit pentru a fluidiza traficul, pasajul suprateran Basarab va face legatura intre Bulevardul Nicolae Titulescu, in apropierea Garii de Nord, si Bulevardul Vasile Milea, existand si bretele de legatura cu Soseaua Grozavesti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#deschidere pasaj Basarab, #deschidere Basarab, #inaugurare pasaj basarab , #eveniment