Pasarile din Bucuresti sunt ajutate sa treaca peste iarna. A fost pusa hrana pentru ele in parcuri

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 19:22
4763 citiri
Pasarile din Bucuresti sunt ajutate sa treaca peste iarna. A fost pusa hrana pentru ele in parcuri
Foto: SOR

Un numar de 30 de hranitori au fost plasate in parcurile din Capitala, pentru ca pasarile sa nu duca lipsa hranei pe timpul iernii. In plus, 100 de cuiburi artificiale au fost instalate in mai multe parcuri din Bucuresti, anunta Societatea Ornitologica Romana (SOR).

Proiectul "Bucurestiul prinde aripi" a fost lansat in ianuarie 2016 si a ajuns deja in a doua iarna in care zburatoarele din Capitala sunt ajutate de ornitologi, se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Avem 30 de hranitori amplasate in marile parcuri din Bucuresti. Sunt si noutati fata de anul trecut. Am invatat din greseli si stim care sunt parcurile cu populatii mai mari de pasari, stim acum unde este nevoie de hrana si unde nu.

Am desfiintat hranitorile din parcurile Unirii, Izvor, Circului, Floreasca si am amplasat mai multe in parcurile Cismigiu, Tineretului, Carol, Herastrau, Alexandru Ioan Cuza si Titan.

Ramanem fideli si locatiilor din Bordei si Kiseleff si dorim sa le multumim celor care administreaza aceste parcuri pentru intelegerea dovedita fata de acest program", a spus Valentin Marin, managerul proiectului.

Pasarile vor gasi in hranitori seminte de floarea-soarelui, ideale pentru ele pe timp de iarna. Conform SOR, fara hrana, intr-o noapte geroasa, un pitigoi albastru, de exemplu, pierde si 33% din masa corporala.

Temperaturi cu 10 grade mai mari in cuiburile artificiale

In ceea ce priveste cuiburile artificiale, acestea ofera o temperatura cu 10 grade mai mare decat afara (cum se intampla in cele construite din lemn), mai arata SOR.

Hranitorile nu sunt folosite doar de pasarile autohtone, ci de unele exotice, care s-au aciuat aici. In parcul Tineretului, exista de cativa ani o mica populatie de papagali din specia Micul Alexandru. Acestia se hranesc alaturi de cinteze, pitigoi si vrabii.

In parcuri au fost amplasate si panouri informative, unde sunt descrise speciile de pasari cel mai des intalnite.

"Noi am gandit acest proiect si ca pe o lectie pentru cei mici. Bucurestenii isi pot duce acum copiii in parcuri, in apropiere de hranitori, sa vada pasarile - de la pitigoi mari la pitigoi albastri, botgrosi, scatii si florinti. (...) E de ajuns sa mearga la panourile de la intrarea din parcuri", a mai spus Valentin Marin.

Proiectul SOR este realizat din fonduri proprii. 20 de voluntari au ajutat la amplasarea cuiburilor si hranitorilor, acestia fiind si cei care aduc hrana in mod regulat.

SOR mentionaza ca nu se folosesc la hranitori decat seminte crude de floarea soarelui, fara paine sau mancare gatita, care le dauneaza pasarilor salbatice.

Citeste ce specii de pasari s-au adaptat cel mai bine la traiul in oras si ce specii de pasari au reaparut in Romania in ultimii ani.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pasari hranitoare Bucuresti, #papagali parc Capitala, #papagali Bucuresti, #pasari exotice parcuri Bucuresti, #cuiburi artificiale parcuri Bucuresti , #eveniment