Patriarhul Daniel împlinește 70 de ani. Președintele Klaus Iohannis îi face cadou o decorație

Joi, 22 Iulie 2021, ora 07:26

   

Patriarhul Daniel împlinește 70 de ani. Președintele Klaus Iohannis îi face cadou o decorație
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlineşte, joi, 70 de ani, iar Patriarhia organizează cu această ocazie un eveniment aniversar la care vor lua parte mai mulţi oficiali ai statului. Ulterior, PF Daniel va fi decorat de preşedintele Klaus Iohanis, într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

În această săpămână, PF Daniel a sărbătorit atât ziua numelui, de Sfântul Ilie, întrucât a primit numele de botez Dan-Ilie, iar joi împlineşte 70 de ani.

”În ziua de joi, 22 iulie 2021, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale va fi săvârşită o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi asupra ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor mireni. La finalul acestei slujbe se va citi Actul Aniversar al Sfântului Sinod, la împlinirea vârstei de 70 de ani ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, anunţă Patriarhia Română, într-un comunicat.

După aceste momente se va desfăşura, în sala Aula Magna din Palatul Patriarhei, un Moment aniversar, în timpul căruia vor fi prezentate mesajele din partea autorităţilor de stat, precum şi din partea altor instituţii publice.

În încheiere vor fi prezentate un volum şi un film aniversar.La evenimentele de la Palatul Patriarhiei şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL Ludovic Orban.

Ulterior, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia de decorare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment va participa şi premierul Florin Cîţu.

PF Daniel s-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinţii Alexe şi Stela Ciobotea, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. La Sfântul Botez a primit numele Dan-Ilie.

În perioada 1958-1962, urmează şcoala primară în satul natal Dobreşti, judeţul Timiş, iar în 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, la Liceul Coriolan Brediceanu (1967-1970);

Între 1970-1974 studiază la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, între 1974-1976 urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae, iar între 1976-1978 studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa).

Ulterior, între 1978-1980, studiază la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).

În 15 iunie 1979 susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg.

În 6 august 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria, judeţul Neamţ, cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie;

În 14 august 1987 – este hirotonit ierodiacon, iar la 15 august 1987 ieromonah.

În 12 februarie 1990 este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, iar în 4 martie 1990 este hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană. În 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar în 1 iulie 1990 este întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În 12 septembrie 2007 este ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În 30 septembrie 2007 este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din Bucureşti.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2412 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
Mai mult nu poste , si nu le da de la EL din buzunar
popii fac propaganda politica cand le vin bani si onoruri de la hotii politicieni

Vezi Cathedrala Neamului
info
rank 5
N-ar trebui sa se uite faptul ca Biserica Ortodoxa,...
...prin toti prea-fericitii ei, s-a opus vehement (la inceput) masurilor de izolare si evitare a aglomeratiilor in plina criza pandemica, precum si actiunilor de vaccinare. Intr-un sfarsit, se pare ca unii preoti si-au dat seama ca numai ajutorul asteptat de la Dumnezeu nu este suficient. Viata este mult mai complicata si ne invata permanent ca totul depinde de intelegerea si actiunile noastre. Este o vorba: "Dumnezeu ne da, dar nu ne baga in traista". Dumnezeu ne-a dat la nastere miracolul vietii, personalitate, putere de gandire si de decizie. Mai departe conteaza hotararile si actiunile noastre, conform unui principiu de baza al bisericii crestine in general: liberul arbitru. Principiu uitat, din pacate, probabil din dorinta de a aduce cat mai multi oameni la biserica, motivele fiind evident de ordin economic. In loc ca oamenii sa fie indemnati sa gandesca si sa actioneze rational in functie de situatiile pe care le infrunta in viata, biserica duce fata de enoriasi o politica de dependenta, supunere pasiva, apatica, de resemnare, in speranta iluzorie a unor minuni care vin din Cer.
cccp
rank 4
Cine
are cap, să citească și să ințeleagă corect, următoarele >
Cine putea pleca la studii atunci? Da, DOAR EI!!
CARCOTASUL
rank 4
nu-i deloc sigur ce spui !
fara dosar nu stim "daca e", iar Biserica a avut intotdeauna acest privilegiu, de a-si trimite cativa "alesi" - nu neaparat de securitate - la studii in Vest, pt. cunoasterea "adversarului". Nu-i nimic securistic in asta... desi ar putea fi !
cccp
rank 4
Au șters!
In paranteze era- iar intre 1976-1978 studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universitătii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta).

Ulterior, intre 1978-1980, studiază la Facultatea de Teologie Catolică a Universitătii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania).
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor