Pelerinajul de Sfanta Parascheva de la Iasi va fi organizat cu masuri speciale pentru distantarea credinciosilor

Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 17:06
2656 citiri
Pelerinajul de Sfanta Parascheva de la Iasi va fi organizat cu masuri speciale pentru distantarea credinciosilor

Mitropolia Moldovei si Bucovinei anunta ca pelerinajul religios de la Iasi va avea loc si in acest an, in luna octombrie. Vor fi luate masuri speciale, pentru a se evita aglomeratia din jurul Catedralei.

Potrivit unui comunicat al MMB, perioada in care racla va ramane asezata in baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsa la o saptamana, urmand a fi create culoare speciale pentru pelerini.

"Pentru a se evita o concentrare a inchinatorilor de-a lungul a doar cateva zile, racla cu moastele Cuvioasei va fi scoasa din Catedrala Mitropolitana si depusa in baldachinul special amenajat inca din data de 8 octombrie si va ramane acolo timp de o saptamana, pana pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces catre sfintele moaste care sa asigure pastrarea distantarii fizice. Dupa ce vor trece de baldachinul care va adaposti racla cu sfintele moaste, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi indrumati catre iesirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispozitia pelerinilor masti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces si pe parcursul randului", se arata in comunicatul reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

De asemenea, de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru maini - iar inainte de a se apropia de zona baldachinului, credinciosii vor trece si peste covorase dezinfectante.

Totodata, fiecare credincios va primi un pachet ambalat si oferit in conditii stricte de igiena care va contine cate o iconita, un acatist al Sfintei Parascheva si o sticluta de aghiasma. Intrarea si iesirea din Catedrala Mitropolitana se vor face pe culoare diferite si create astfel incat sa se poata respecta regula distantarii fizice.

Sfanta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie si va fi oficiata pe un podium amplasat pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. In zona vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori sa participe la slujba si care, in numar restrans, vor putea sa intre in spatii delimitate - astfel incat sa nu se creeze grupuri mari de persoane si sa se poata pastra distanta recomandata de autoritati.

In acest an nu vor fi aduse nici din tara, nici din strainatate alte sfinte moaste sau relicve sfinte.

Zeci de mii de credinciosi sunt asteptati la Iasi in fiecare an in luna octombrie pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei si apoi sunt depuse intr-un baldachin amenajat in curtea lacasului de cult.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...