Ziare.com

Perchezitii in Bucuresti si trei judete, la o retea care se ocupa de obtinerea creditelor cu documente false

Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:46

   

Perchezitii in Bucuresti si trei judete, la o retea care se ocupa de obtinerea creditelor cu documente false
Procurorii DIICOT si politisti de la Combaterea criminalitatii organizate au facut marti dimineata 15 perchezitii in Bucuresti, Arges, Ilfov si Calarasi, la domiciliile membrilor unei retele care se ocupa cu obtinerea de credite in baza unor documente false.

Anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 2019, mai multe persoane s-au constituit intr-un grup infractional organizat, specializat in comiterea de infractiuni de inselaciune. Liderii acestui grup controlau mai multe societati comerciale care nu desfasurau nicio activitate comerciala, nu functionau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru si nu aveau angajati si nici resursele materiale necesare indeplinirii obiectului de activitate.

Astfel, au facilitat obtinerea frauduloasa a unor produse de creditare si indemnizatii pentru cresterea copilului, in schimbul primirii unui "comision" variabil in functie de valoarea creditului obtinut de client sau de cuantumul indemnizatiei.

Cum functiona reteaua

Potrivit DIICOT, "membrii grupului infractional racolau persoanele fizice, pe care le angajau fictiv in cadrul societatilor aflate la dispozitia grupului, iar ulterior le instigau sa solicite, in mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.) de la diferite banci si institutii financiare nebancare".

In urma anchetei s-a descoperit ca angajarea fictiva a persoanelor in cauza se realiza prin inregistrarea pe site-ul ANAF a unor Declaratii fiscale (D 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate), depuse de catre presupusii angajatori, din cuprinsul carora rezulta faptul ca solicitantii produselor financiare sunt angajati in cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse intre 6 luni si 1 an).

Solicitau credite la mai multe unitati financiare in aceeasi zi

Potrivit DIICOT, "dupa intocmirea formelor de angajare fictiva, persoanele in cauza, insotite de unii dintre membrii grupului infractional, depuneau intr-o perioada scurta de timp (o perioada de cateva zile sau chiar in aceeasi zi) cereri de creditare, la mai multe unitati bancare/IFN-uri, pentru a-si spori sansele de obtinere a imprumuturilor si pentru a evita riscul inscrierii in Biroul de Credite, ca urmare a neachitarii ratelor creditelor deja aprobate".

Dupa obtinerea frauduloasa a imprumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisa membrilor retelei, ratele de credit nemaifiind achitate.

Creditele erau cerute de persoane sarace

In general, persoanele racolate in vederea solicitarii de credite aveau o situatie materiala precara, nu aveau loc de munca sau o sursa sigura de venit si nici nu detineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei masuri asiguratorii in vederea repararii prejudiciului.

Valoarea prejudiciului cauzat institutiilor de creditare de catre persoanele angajate fictiv in cadrul societatilor comerciale controlate de grupul infractional organizat se ridica la suma de aproximativ 300.000 lei.

La sediul DIICOT - Structura Centrala urmeaza sa fie aduse, in vederea audierii, un numar de 15 persoane.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor