Peste 484,2 milioane de euro in sprijinul regiunilor UE afectate de dezastre. Cati bani ii vor reveni Romaniei

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 18:23
1482 citiri
Peste 484,2 milioane de euro in sprijinul regiunilor UE afectate de dezastre. Cati bani ii vor reveni Romaniei
FOTO Jurnalul National

Parlamentul European (PE), reunit in sesiune plenara saptamana aceasta, a convenit marti sa mobilizeze 397,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a ajuta 17 state membre si trei tari in curs de aderare sa protejeze sanatatea publica in contextul COVID-19.

Statele beneficiare sunt: Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Spania, Albania, Muntenegru si Serbia.

Romaniei ii este alocata suma de 13.926.870 de euro in cadrul bugetului general al Uniunii pentru exercitiul financiar 2021, conform unui comunicat de presa al legislativului european.

O suma suplimentara de 86,7 milioane de euro va fi alocata Greciei si Frantei in ceea ce priveste dezastrele naturale cu care s-au confruntat ambele tari in al doilea semestru al anului 2020.

Intr-o rezolutie adoptata marti, eurodeputatii subliniaza ca impactul tot mai mare al schimbarilor climatice si intensificarea dezastrelor naturale fac ca tarile europene sa devina din ce in ce mai vulnerabile. Textul, aprobat cu 668 voturi ''pentru'', 10 ''impotriva'' si 18 abtineri, subliniaza dificultatile cu care se confrunta tarile beneficiare in calcularea rapida a costurilor pagubelor suferite in urma dezastrelor naturale.

Pentru a remedia aceste probleme, eurodeputatii invita Comisia sa exploreze modalitati de reducere a obstacolelor birocratice, facand alocarile de fonduri "cat mai flexibile cu putinta", pentru a asigura "actiuni rapide si sprijin prompt" pentru regiunile si tarile afectate de dezastre.

Eurodeputatii subliniaza importanta "vitala" a imbunatatirii gradului de pregatire si prevenire a riscurilor. Pentru a realiza acest lucru si pentru a reduce la minimum impactul crizelor, Comisia si guvernele nationale ar trebui "sa consolideze cercetarea si educatia" pentru a raspunde la situatii de criza. Bugetul FSUE ar trebui sa fie suficient de mare nu numai pentru a contribui la acoperirea costurilor de reconstructie, ci si pentru a consolida rezilienta la schimbarile climatice inainte de producerea dezastrelor.

Parlamentul European solicita UE sa acorde o atentie deosebita teritoriilor sale ultraperiferice, insulelor si zonelor predispuse la o activitate seismica sau vulcanica intensa - parti ale Europei expuse in mod deosebit riscului de dezastre naturale. Eurodeputatii doresc ca FSUE sa ia in considerare si catastrofele regionale si transfrontaliere intr-un mod mai cuprinzator.

In plus, PE solicita Comisiei sa ofere sprijin tehnic si administrativ tarilor care primesc finantare pentru a le ajuta sa elaboreze strategii pe termen lung de reducere a impactului dezastrelor naturale regionale si al urgentelor de sanatate publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Polonia, Ungaria, Slovacia și România sunt amenințate
Actuala dezbatere americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile...
#fonduri, #UE, #dezastre, #Romania , #eveniment