Ziare.com

Efectele pe care le-ar avea "reteta Bolojan" de la CJ Bihor aplicata in toate institutiile statului: jumatate din angajati, concediati. Explicatiile expertilor

de Laurentiu Sirbu
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:02

   

Efectele pe care le-ar avea "reteta Bolojan" de la CJ Bihor aplicata in toate institutiile statului: jumatate din angajati, concediati. Explicatiile expertilor
Anuntul noului presedinte al Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, de a da afara jumatate din personalul institutiei, in contextul in care, potrivit acestuia, sunt structuri fara domeniu de activitate sau unele cu acelasi domeniu de activitate, scoate la iveala inca o data supradimensionarea artificiala a aparatului administrativ din tara noastra.


Expertii in domeniu atrag atentia ca, in ultimii trei ani, cheltuielile cu personalul aproape s-au dublat, iar in cazul CJ Bihor, sunt de trei ori mai mari decat cele pentru investitii. De altfel, chiar Ilie Bolojan subliniaza faptul ca, in patru ani, cu banii economisiti prin reducerea aparatului administrativ se poate construi un nou pod in Oradea.

La doar o saptamana de la numirea in functie, Ilie Bolojan a sustinut ca doreste ca din cei 174 de angajati ai CJ Bihor sa ramana doar 88, in conditiile in care multi din angajatii institutiei nu au efectiv "obiectul muncii". Acesta a declarat ca, in urma unei analize, a constatat ca "in aproape toate compartimentele schema de personal era supraincarcata" si ca "sunt structuri intregi fara obiect de activitate". El a dat ca exemplu structura care, pe hartie, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, in conditiile in care "de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajatii structurii aveau in realitate alte insarcinari". De asemenea, Bolojan a aratat ca a gasit un adevarat CJ paralel, adica "o directie de turism vizavi de teatru (n.r. - Centrul National de Informare si Promovare Turistica)", dar si o alta vizavi de Primarie (n.r. - Agentia pentru Managementul Destinatiei), ironizand ca "de aceea nu s-au terminat lucrarile in Piata Ferdinand la timp, ca erau cozi de turisti" de care se ocupau aceste structuri.


Ilie Bolojan este un personaj politic credibil

Fostul primar al orasului Oradea si actualul presedinte al CJ Bihor a sustinut ca reorganizarea gandita nu reprezinta un simplu proces prin care "politrucii lor sunt inlocuiti cu politrucii nostri", iar Elena Calistru, presedintele organizatiei non-guvernamentale Funky Citizens, este de parere ca CV-ul lui Bolojan il face credibil pentru un astfel de proces.

"Ilie Bolojan nu este deloc un om politic fara realizari. Sa nu uitam ca in perioada in care a fost secretar de stat a reusit sa faca din serviciul pasapoarte unul din cele mai eficiente procese pe care le avem. E locul unde inca totul dureaza foarte putin si e predictibil. Si din acest motiv nu cred ca vorbim de o masura politicianista. Si din experientele lui precendete, acest fel de lucruri fac parte din CV-ul omului - cel care a reformat structuri de administratie publica de o maniera vizibila. Apoi, in acelasi timp, nu putem ignora cresterea continua a costurilor cu personalul la nivelul administratiei publice. Ele eu crescut constant in ultimii ani, mai ales daca ne gandim la ce anume face un consiliu judetean. El nu are in administrare foarte multe functii ce tin de servicii publice, nu putem spune ca un consiliu judetean are pe statul de plata salariile profesorilor, sau ale medicilor. Ca cifre, in 2016, inainte de promulgarea legii salarizarii una din cauzele ce au dus la cresterea costurilor administrative, la consiliile judetene, totalul cat cheltuiau ei pe tara era undeva la 2,2 miliarde de lei. In 2019 vorbim deja de 3,7 miliarde. Vorbim de o crestere semnificativa intr-un timp scurt, ce se reflecta in bugetele consiliilor judetene", a declarat Calistru.

In opinia Elenei Calistru, raporturi, precum cele de la Bihor, unde fondurile de investitii sunt de trei ori mai mici decat cele cu personalul, sunt nesustenabile, iar in opinia ei cauza acestui fenomen o reprezinta modul prost in care s-a facut procesul de descentralizare.

"La Bihor, la finalul lui 2019, executia bugetara arata ca s-au cheltuit 82,8 milioane de lei, costurile cu personalul. Pe cheltuielile de capital, adica investitii, avem 24,6 milioane. Vorbim de un raport ingrijorator, pentru ca in teorie un consiliu judetean este cel care se ocupa cu dezvoltarea strategica a judetului, gen drumuri judetene, sau se poate ocupa cu succes de un spital judetean, sau se poate ocupa de partea cu asistenta sociala. Nu poti tu, consiliu judetean, sa nu ai o performanta mai mare pe zonele pe care primariile mai mici nu au cum sa le rezolve singure. Rolul acestor consilii este de a prelua si proiectele de infrastructura mai mari pe care o primarie mai mica, de comuna sau de oras, efectiv nu ar avea cum sa le duca.

Din ce cauza avem acest fenomen? Cred ca vorbim de o problema structurala in primul rand. In ultimii ani descentralizarea a ajus sa insemne mai putin munca directa cu niste servicii publice directe sau a construi niste lucruri, ci a ramas sa insemne intr-o foarte mare masura dependenta de pixul binevoitor al unui ministru. Si atunci, in mod evident, nu incerci sa-ti faci un aparat administrativ eficient, flexibil, care sa poata sa livreze pentru cetateni, ci unul care sa rostogoleasca an de an niste cheltuieli fixe, pentru care stai si astepti sa iti vina banii de la buget. Practic nu am avut un proces de descentralizare real, la noi a fost mai degraba o pasare a responsabilitatii fara alocarea resurselor necesare pentru asta. In continuare administratia locala sta la mila pixului unui ministru", a subliniat Elena Calistru.


Costurile supradimensionarii aparatului administrativ

De altfel, Ilie Bolojan a declarat pentru Ziare.com ca supradimensionarea artificiala a administratiei publice reprezinta o gaura pentru bugetele locale si sustine ca prin reducerile de personal de la Consiliul Judetean in urmatorul mandat se vor putea economisi costurile unui nou pod peste Crisul Repede in Oradea.

"Avem o supradimensionare a aparatului administrativ care este tolerata, insa ele de fapt distrug bugetele publice. Sa ne gandim ca economia care se face cu aceasta organizare in aparatul propriu inseamna peste un milion de euro pe an. Deci la 3,3 milioane de euro salarii, fond de salarii, inclusiv indemnizatiile consilierilor judeteni, economia este de cel putin un milion de euro pe an. Asta inseamna, in patru ani, un pot peste Crisul Repede. Cam atata valoreaza un pod peste Crisul Repde de 80m, in traducere libera. Daca va uitati in Oradea, la Podul Centenarului, sa stiti cat a costat aproximativ acel pod. Asta e situatia. E pacat ca aceste cheltuieli publice cu personalul sunt scapede de sub control, ca practic resurse vitale sunt consumate cu aceste lucruri. Trebuie buna organizare, disciplina si munca pentru cetateni, altfel ne batem joc de ei", a subliniat acesta, amintind de inaugurarea podului din Oradea al carui cost a fost de circa 2,7 milioane de euro.


Concedierile nu aduc automat si eficientizare

Sorin Ionita, expert in politici publice in cadrul EFOR, atrage atentia ca exista un fenomen ciclic ca in perioadele de crestere economica aparatul administrativ sa fie umflat, iar in perioadele de criza sa rezulte inevitabilele taieri bugetare, ceea ce nu echivaleaza intotdeauna cu eficientizarea administratiei publice.

"In perioadele cu multi bani avem invariabil o crestere a aparatului administrativ, iar cand vine criza si se fac taieri bugetare, cum a fost dupa 2010 sau acum cu Covid, se strange cureaua si fuge fiecare pe unde poate. Asta nu inseamna ca se eficientizeaza cand vine cate-o criza, ci doar ca se reduc cheltuielile, si cum se reduc, Dumnezeu cu mila. Se taie si de unde trebuie si de unde nu trebuie. Si cand se umfla la loc in vremurile bune, la fel creste si unde trebuie si unde nu trebuie.

E o tehnica bine cunoscuta in care se infiinteaza institutii noi, agentii noi, companii sau tot felul de institutii extrabugetare, pentru ca acolo nu mai esti tinut de regimul functionarului public. Deci poti sa dai salariile neplafonate. Si asa s-a intamplat si cu companiile la Bucuresti, pentru ca acolo este mai putina transparenta pe bugete, mai putin control, si nu ai limitari din astea. Ne putem imagina ca si la Bihor, ani la rand, s-au adunat tot felul de clienti, si-au plantat oameni pe acolo, si s-au intamplat sub guverne, sub administratii succesive, si se mai intampla si sa infiintezi o structura fara obiect de activitate sau agentii cu acelasi obiect de activitate. Nu mai sta nimeni sa verifice. Adica unii erau ai aluia din urma si altii au fost ai celor care au venit, si ca sa nu se deranjeze unii pe altii au facut doua.

Sa nu ne trezim cu vreo reforma de e-governance in care raman si astia de acum si mai angajeaza si o garnitura de baieti IT care sa-i dubleze pe cei actuali, sa-i puna pe internet. Tot nu o sa mearga si o sa avem un numar dublu, unde unii o sa-i asiste pe ceilalti ca sa bage in calculator. Sa nu ne facem iluzii. Reforma administrativa nu o faci ca sa reduci bugetul, e cel mult o prioritate in subsidiar. Obiectivul numarul unu trebuie sa fie eficacitatea institutiei, sa ai oamenii cu care sa poti coordona si sa poti produce lucruri de calitate - sa ai o viziune strategica, si nu reducerea cheltuielilor", a declarat Sorin Ionita.


Omul de rand nu poate concepe risipa din aparatul administrativ

In opinia economistului Radu Nechita, conferentiar in cadrul Universitatii Babes-Bolyai, omul de rand nici nu poate concepe sumele de bani ce sunt irosite an de an din cauza supradimensionarii artificiale a aparatului administrativ. Zecile si sutele de milioane inghitite de o birocratie, al carui reflex natural este de a se extinde, sunt in final doar numere statistice pentru omul de rand, care se chinuie sa supravietuiasca de la o luna la alta, si nu vede ce inseamna efectiv aceasta risipa.

"Romania este o colonie a statului roman si unde domina ceea ce in literatura de specialitate se cheama institutiile extractive. Aparatul adiminstrativ ca orice orice birocratie tinde sa-si maximizeze bugetul, sa se extinda. Iar in Romania acest mecanism este si mai amplificat de o serie de elemente, cum ar fi diversele solidaritati de clan ce exista intre diferitele partide. Nu trebuie sa ne surprinda faptul ca atunci cand politicienii au posibilitatea sa cheltuie niste bani care nu sunt ai lor ii cheltuie in schimb in interesul lor. Oamenii care sunt in administratie sunt conectati in mod inevitabil de partidele politice al carol scop este castigarea sau mentinerea la putere fapt ce se realizeaza, in parte, prin multumirea propriilor partizani. Evident, in acest scop se dau diverse sinecuri, se da posibilitatea de a cheltui bugete, de a cere bani de la centru - fapt intretinut de o lipsa de transparenta care nu este deloc accidentala. Orice obscuritate, orice opacitate cu privire la modul in care se cheltuie banii publici este in interesul celor care se afla de partea buna a pixului si a stampilei.

Un om care isi dramuieste salariul minim sau mediu in fiecare luna nu percepe care este magnitudinea sumelor irosite in administratie. Sigur, dl. Bolojan vorbeste de banii pentru constructia unui nou pod prin aceste taieri, insa cel mai adesea risipa bugetara ramane la nivel de statistica, fara a putea concretiza efectiv cat de uriase sunt aceste sume. Este motivul pentru care mereu leacurile la noi vin sub forma: "statul trebuie sa". De fiecare data cand cineva spune ca "statul trebuie sa", se mai adauga o suta de mii, un milion de lei la cheltuielile publice. Se mai creeaza niste locuri de munca in administratie. In momentul in care vom inlocui in aceasta fraza statul cu politicienii poate acordul nostru pentru o politica, pentru orice masura, va scadea drastic", este de parere economistul Radu Nechita.

Citeste si:
Ilie Bolojan, seful CJ Bihor, despre masura unica in Romania de a da afara jumatate din angajatii unei institutii publice: In trei ani, inseamna costul unui pod nou
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 48344 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si cum toate

Au un inceput,au si un sfarsit....deci treaba cu ne facem ca muncim...sau cat e PSD ul in floare nici....nu ma doare,va dispare.Asa a cazut si comunismu,cu Ceausescu in frunte,asa au sfarsit toti criminalii lumii,Hitler,Stalin...si restu. Atunci cand nu mai era nici o speranta,directia evenimentelor a luat spre alta strada pe care rasarise soarele...Oameni de bine mai sunt si care mai cred in redresarea Romaniei si oamenii sa fie platiti dupa randament....

 

Si asta doar

in prima faza, tinand cont ca aproape nici o institutie publica nu este tehnologizata si informatizata, orientata maxim catre cetatean. Intr-un final, cu o reforma corespunzatoare ar putea ramane maxim un sfert din cati sunt acum, e mult un sfert.

PNL-isti concediaza PNL-isti, restul e can-can

de la inceput spun ca ce face Bolojan e foarte bine. TOATE structurile de stat sunt intesate de neamuri, pile si amante ale sefilor numiti politic. Multi iau sume ametitoare si au tot felul de avantaje fara sa faca nimic.
Dar la CJ Bihor e la putere PNL de ani de zile. Deci situatia prezentata de Bolojan se datoreaza exclusiv sefilor corupti din PNL, care au angajat rude exact cum fac cei din PSD.
restul e can-can.

Romania nu are sindicate puternice...

Romania trebuie sa aibă SINDICATE puternice care să apere drepturile omului și ale angajaților, cum există in țările foarte dezvoltate respectate.

CuMătruxxx!!! Și ești ca bou!!!

Tu, respectiv turcul.
Ei mereu nou.
Dar să consullă-tăm pătrarul....DE CE?....dooomneeee....să dăm afară?
Numma ass-ta, dăm afară, dăm afară!!!..yoy-yoy.....
Numma că veezi?...e una să ai dreptul la un acoperiș și trei mese calde...și alta să ai dreaeptul allGuțței...al jeaggnnei vranncii.
Socialism inseamnă luat slănninnaccii și naccelle ass-tea și jumuliți.
Bătut la buuccii-buuccii pană le sar toate sarmele.

 

Cu legile in vigoare, onotata justitie o sa-i reputation pe toti in

drepturi. Vezi Grinda. Au incercat si la ministere si au luat-o in barba. Au angajat de la PNL si le-au gasitalte licuri in schema. Au vazut ca unii au cistigat. A fost Secretar General al Guvernului si cind Orban era ministru a afirmat ca single de tramvai curenteaza. Ca primar jos palatial. Vreau sa fiu corect informat. O sa vma , va, rid, risilor, de risi, ce sunteti. @tataLa voi aia care sunt impotriva rosilor, care nu au mojoritate, vor sa reduca nr profilor, etc

 

Hmm..

D-le Sirbu in articolul d-voastra pare ca va calcati pe picioare cu d-na Ratiu care are un articol similar,dar mult mai bun.S.Ionita (care sustinea mai deunazi ca nu Putin patroneaza dictatura din Rusia,ba chiar e o biata victima a ei) contesta injumatatirea personalului din administratia publica,din primarii.dar mai asa,cu manta.Concluzia e clara:nu se vrea digitalizarea de niciunii pentru simplu motiv ca acolo,ca si in alte multe locuri,asteapta cu sufletul la gura sa intre armata lipitorilor de afise a partidului venita la putere si foarte infometata.Bolojan poate sa ramana doar ca un exemplu alaturi de alti doi-trei,in rest se vor inlocui gastile intre ele iar presa naimita va arunca mult praf in ochii lumii si se va intrece in abureala...

 

Un

articol "pesimist"...Alti "experti" nu ati gasit?

 

Domnilor, trebuie sa recunoastem ca...

...cei ajunsi la putere (guvernare) s-au tinut de promisiunea electorala de a crea locuri de munca. Am intrebat de multe ori pe acest site: ce inseamna ca un guvern generat in urma unor alegeri sa creeze locuri de munca? Asa aparea scris in toate programele politice electorale. La fel si in cazul alegerilor locale (primarii, consilii judetene). Iata ca alesii si-au tinut promisiunea si au tot creat locuri de munca mai utile sau mai inutile in institutiile pe care le-au pastorit, Este evident ca nu au cum sa se bage in companiile private. Institutiile de stat nu au cum sa creeze locuri de munca in firme si companii private, chiar daca incheie contracte (de investitii) cu acestea (contracte din care, stim bine, companiile private ies foarte bine, lucrand numai si numai cu salariatii strict necesari, pe cand statul iese intotdeauna in pierdere).

Sa stiti ca si in sistemul comunist era la fel. Ba chiar si mai grav. Intr-o institutie erau cam 40%, poate 50% care faceau ceva si stiau sa faca ce trebuie. In rest, asa numitul "balast" care crestea in timp. Erau inventate posturi care numai locuri de munca nu se puteau numi, ci mai degraba locuri de primit salarii.

Acum, desigur, mai ales in institutiile locale "managerii" (a se observa ghilimelele) dau inapoi. Salariile s-au marit mult in ultimii 2-3 ani (inclusiv) in administratia locala si fondul de salarii nu mai ajunge. Sunt nevoiti sa faca curatenie, Problema foarte grea si delicata este urmatoarea: pe cine sa dea afara? Pentru ca, nu stiu cum se face, cei care taie frunze la caini au pile si relatii serioase, pe cand cei care lucreaza efectiv - nu. Foarte grea si foarte delicata problema!

 

Dear "info", aici pe Ziare s-a scris ca in afara de Bucuresti

si inca vre-o doua orase mari (Cluj si Timisoara) nici unul dintre orasele noastre nu pot sa-si asigure cheltuielile de functionare din fonduri proprii, drept pt care Guvernul trebuie anual sa ii "ajute".
Este desigur si cazul Oradei, care daca nu primeste banutzii de la Guvernuuu, nu poate sa plateasca salariile uriase ce se dau acum pretudindeni !
Cum salariul este un drept castigat si multi dintre cei ce lucra la primarie is functionari publici, e foarte, foarte greu sa le umblii la salariu sau sa ii dai afara !
Dara Ilie asta are o mutra de Ghe.Ghe.Dej si poate prin metode folosite de acel conducator, poate sa micsoreze si sa dea afara plevusca...
Va fi interesant cum va alege bobul de grau de neghina... caci nu va putea sa faca de unul singur aceasta mare "revolutie" si de multe ori revolutionarii de azi se dovedesc "reactionarii" de maine !
Vom trai si vom vedea ce se va alege de revolutzia acestui Ilie !

Asa trebuie procedat in toata Tara...

Toti lenesii,toate lichele platite din banii nostri?De ce si pina cind?Nu scoli,nu spitale nu strazi si autostrazi,sute de localitati fara curent electric.Zeci de mii de Romani fara apa calda si caldura in miezul iernii si cite altele,dar in schimb psd plateste milioane de euro unor puturosi,unor lichele.Psd trebuie sa dispara,trebuie distrus.Nimic nu va merge bine in Tara noastra atita timp cit va exista psd.Afara cu ciuma rosie!

 

Nu ma pricep la administratie locala,

dar parca am inteles la un moment dat, atunci cand s-a modificat legea administratiei locale, ca fondul de salarii (anual) nu poate depasi o cota procentuala (parca 30%) din bugetul total anual al primariei. Asa mi s-ar parea normal, sa existe o limitare.
Daca nu este asa, trebuie introduse imediat limitari la toate fondurile de salarizare, din toate institutiile statului. Eventual, numai in cazuri exceptionale, de criza, aceste fonduri sa poata fi suplimentate cu sume de la bugetele centrale ale statului.

Statul trebuie sa lucreze cu sume limitate, nu poate lucra cu sume nelimitate, pentru ca se pot face speculatii (smecherii) si abuzuri care sa duca la salarii (si pensii speciale sau de serviciu) aberante. Asa cum, vedem bine, se intampla in practica asta "care ne omoara".
Este necesara o lege (organica, sa nu poata fi modificata usor) prin care nu doar salariile, ci SUMA SALARIILOR lunare primite de un cetatean din bugetele statului sa fie limitata. De exemplu la 10 sau 12 salarii minime pe economie, dar nu mai mare decat o valoare maxima stabilita (exprimata eventual in euro) pentru cazul in care salariul minim pe economie ar creste mult in Romania in anii care urmeaza. La fel in cazul pensiilor, oricare ar fi sursa lor (pensii publice, speciale sau de serviciu). Suma pensiilor platite de stat unei persoane nu poate depasi limita stabilita mai sus in cazul salariilor, valoare din care ar trebui scazute CAS-ul si CASS-ul corespunzator (este asa numitul salariu net fiscal, inainte de impozitare).
In tot ce am scris ma refer la sume brute, desigur.
Din pacate, stau si ma intreb: cine sa faca asta? Ce interese poat avea cei pe care ii alegem in fruntea institutiilor statului?

 

Ba baiatule...era psd la putere...

Ai vazut ce faceau ticalosii la arad,timisoara,resita...exact ca in filmele cu mafie.Nu plateai nu aveai functie.Direct,fara tocmeala!ce este ala fond de salarii sau 30%?Era guvernul lor,era tara lor,ei faceau si desfaceau legile,ce conta ca roaminul moare de frig,sau ca in Tara sunt 246 de sate fara curent electric?Ei se umpleau de bai,din banii nostri si noi primeam suturi in c.u.r.De aia spun mereu : psd trebuie desfiintat,psd trebuie distrus!

CRacoare, tu esti "glumetzu" fapt incontestabil

Poi sa vii tu cu "de vina-i PeSeDeul" argumentand cu "ce faceau ticalosii" din doua orase conduse de PeNeListi este de domeniul lui Caragiale !!!
Barna spunea mai ieri ca HOTZIA nu are culoare politica !!!
Cred ca nici coruptia si nici minciuna la adresa acestui popor, nu are culoare politica !!!
Ca e asa, ne-o demonstreaza PNL-ul care prin nea drujba a reusit performanta de a da de pamnat cu "rudele" PSD si au pus in locul lor cei peste 24 de consateni, unul mai pregatit decata alta, toti in functii de top.
Si TE intreb mai urmas al Anei Pauker, ce descoperi c.davre doar in curtea rosiilor, pe cele din curtea galbenilor le vezi mai dragtzule ???

Hmm!

Tin sa reamintesc cititorilor ca in subordinea CJ,sunt prin lege si spitalele judetene si de psihiatrie-unde exista-protectia copilului, pompierii, salvamontul,filarmonica-tot unde este cazul-si serviciul judetean de evidenta a populatiei,care este diferit de cel orasenesc sau municipal.Pe scurt CJ le plateste la toti cei mentionati mai sus salariile.Ma intrb si eu de la care institutii vor pleca in somaj tehnic peste 80 de persoane?Practic ar trebui sa plece multi din CJ-structura interna--dar mi se pare imposibil deoarece cam toti au "spate greu" la Bucuresti.Deci o sa dispara citeva infirmiere,portari si cei care se tot pensioneaza.Nu doresc ca aceasta postare sa sune pesimistic dar sa duca doar spre realismul cotidian.Cam toti stim ce se intimpla cu adevarat,dar ne resemnam sperind ca de data asta o sa fie altfel,mai precis corect

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor