Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, anunta ca au fost finalizate exproprierile suplimentare pentru drumurile expres de legatura ale podului de la Braila si a fost emisa decizia privind acordul de mediu de catre Agentia de Mediu.
Pasul urmator este ca firma de constructii sa depuna documentatia pentru autorizatia de construire, iar Ministerul Transporturilor sa o emita.
"Am cerut atat constructorului, cat si companiei nationale de drumuri, sa urgenteze la maxim acesti pasi, pentru ca lucrarile la drumurile de legatura sa inceapa odata cu vremea buna", a adaugat Drula.
"La pod lucrarile merg din plin, dar la drumurile expres de legatura care au aprox. 21 km lungime in total (si care sunt necesare pentru folosirea podului) nu au inceput inca. Nu am gasit autorizatia de construire pentru aceste drumuri emisa cand am venit in minister", a explicat Drula pe Facbook.
In ianuarie, pe santierul podului de peste Dunare de la Braila, cel mai mare proiect de infrastructura din Romania ultimilor trei decenii si al treilea din Europa, au ajuns bobinele din otel galvanizat si schelele cablurilor principale, care vor avea, in total, 81.000 de kilometri.
Podul suspendat de la Braila are o lungime totala de 1,97 kilometri, iar deschiderea centrala este de 1,12 kilometri. Cele doua turnuri, cate unul pe fiecare mal, vor avea o inaltime de 192,64 metri, devenind, astfel, cele mai inalte constructii din Romania.
Anul acesta, japonezii de la IHI incep suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic.
Lucrarile realizate de asociatia de constructori formata din italienii de la Astaldi si japonezii de la IHI Infrastructure System ar trebui sa fie gata in decembrie 2022.
Proiectul prevede si constructia a 23,4 kilometri de drum expres pentru a conecta podul si are doua sectiuni: drumul principal Braila - Jijila, cu 19 kilometri si drumul de legatura cu DN22 Smardan - Macin, care are 4,3 kilometri. Proiectul valoreaza 1,99 miliarde de lei, fara TVA, fiind cel mai scump proiect de infrastructura din Romania.
Ordinul de incepere a lucrarilor s-a emis doar pentru o sectiune din cele cinci, adica pe sectiunea a doua, pe podul suspendat. In septembrie 2020 s-a emis hotararea de guvern pentru expropieri suplimentare, iar in noiembrie s-a emis decizia de expropiere si s-au aprobat proiectele tehnice de executie aferente relocarilor liniilor electrice si telecomunicatiilor.