VIDEO Podul de peste Dunare de la Braila: inginerii se pregatesc pentru suspendarea celor 81.000 de kilometri de cabluri

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 13:45
28566 citiri
VIDEO Podul de peste Dunare de la Braila: inginerii se pregatesc pentru suspendarea celor 81.000 de kilometri de cabluri

Pe santierul podului de peste Dunare de la Braila, cel mai mare proiect de infrastructura din Romania ultimilor trei decenii si al treilea din Europa, au ajuns bobinele din otel galvanizat si schelele cablurilor principale, care vor avea, in total, 81.000 de kilometri.

Pe santierul podului de la Braila sunt patru platforme pentru depozitarea cablului principal, unde au ajuns 3.000 de bobine din cele 3.500. In total, bobinele cantaresc circa 7.500 de tone de otel galvanizat, a explicat administratorul responsabil pentru organizarea santierului de la Jijila, Madalin Chirnoag, intr-o filmare publicata de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe Facebook.

In total, cele doua cabluri principale vor avea 81.000 de kilometri, au precizat specialistii. Cablul principal este alcatuit din 16 toroane, intre cele doua turnuri, pe de malurile Jijilei si Brailei. Intre masivele de ancoraj si turn, cablul va fi alcatuit din 18 toroane. Fiecare toron are in compozitie 544 de cabluri. Astfel, diametrul total al cablului principal va fi de 0,6 metri.

81.000 de kilometri de cabluri

Dupa finalizarea turnurilor va fi amplasata schela cablurilor, care va lega malul Jijila si malul Braila, la o inaltime de aproximativ 200 de metri. Vor fi legate intre masive de ancoraj, vor trece pe deasupra turnurilor si vor traversa Dunarea.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a declarat in cadrul unui interviu pentru HotNews.ro, ca podul de peste Dunare de la Braila, "Golden Gate"-ul Romaniei, "va ramane muzeu timp de un an", pentru ca drumurile noi de conexiune "au fost lasate de izbeliste" si nu vor fi gata la timp.

Lucrarile la podul suspendat de la Braila, cel mai mare proiect de infrastructura din Romania ultimilor trei decenii si al treilea din Europa, se apropie de inaltimea maxima, pilonii trecand de 185, respectiv 160 de metri.

Constructia podului de la Braila

Podul suspendat de la Braila are o lungime totala de 1,97 kilometri, iar deschiderea centrala este de 1,12 kilometri. Cele doua turnuri, cate unul pe fiecare mal, vor avea o inaltime de 192,64 metri, devenind, astfel, cele mai inalte constructii din Romania.

Anul acesta, japonezii de la IHI incep suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic.

Lucrarile realizate de asociatia de constructori formata din italienii de la Astaldi si japonezii de la IHI Infrastructure System ar trebui sa fie gata in decembrie 2022.

Proiectul prevede si constructia a 23,4 kilometri de drum expres pentru a conecta podul si are doua sectiuni: drumul principal Braila - Jijila, cu 19 kilometri si drumul de legatura cu DN22 Smardan - Macin, care are 4,3 kilometri. Proiectul valoreaza 1,99 miliarde de lei, fara TVA, fiind cel mai scump proiect de infrastructura din Romania.

Ordinul de incepere a lucrarilor s-a emis doar pentru o sectiune din cele cinci, adica pe sectiunea a doua, pe podul suspendat. In septembrie 2020 s-a emis hotararea de guvern pentru expropieri suplimentare, iar in noiembrie s-a emis decizia de expropiere si s-au aprobat proiectele tehnice de executie aferente relocarilor liniilor electrice si telecomunicatiilor.

 • FOTO VIDEO Imagini spectaculoase cu podul suspendat de la Braila: "Golden Gate"-ul romanesc se apropie de inaltimea maxima
 • Cine a castigat si cine a pierdut, de fapt, din razboiul purtat de tabara Dragnea cu Justitia. Rasturnari de situatie in marile dosare de coruptie
 • De la ciuperci murate si regele cazinourilor pana la cel mai bun din Turcia. "Mancam pe ruleta". Povestea nefardata a lui Sumudica. Imagini de colectie
 • Atac dur al lui Basescu la adresa AUR: "Niste semidocti. Sosoaca ar fi buna de sefa de galerie la Dinamo si Simion sef de galerie la Steaua"
 • Cazul neobisnuit al unui medic militar judecat pentru insubordonare. Este acuzat ca nu a respectat un ordin pe care l-a considerat "vadit ilegal"
 • Citeste si:
  Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
  Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
  Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
  Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
  În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...