Politicieni, stop joc! Prioritatile de azi trebuie sa fie criza sanitara si cea economica, nu alegerile!

Autor: Ioana Petrescu - Senior Fellow
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 00:00
685 citiri

"In viata unui stat, exista situatii exceptionale care impun masuri exceptionale", spunea Presedintele Iohannis saptamana trecuta si sunt de acord cu aceasta declaratie. Trebuie ca toti politicienii, indiferent de culoarea politica, sa inteleaga situatia exceptionala in care ne aflam si sa actioneze in consecinta.

Populatia asteapta de la noi solutii pentru a depasi criza sanitara si pe cea economica, cauzate de pandemie. Numirea fratilor la ISU si a finelor la DSP, achizitiile profitabile, realegerea primarilor PSD si alegerea presedintelui PSD pot astepta. Stop joc! Acum este nevoie ca intreaga clasa politica sa se focuseze pe problemele arzatoare cu care ne confruntam!

Alegerile organizate in 27 septembrie ar priva milioane de romani de dreptul de a alege in mod informat

Din punctul meu de vedere, nu e momentul sa ne gandim la alegeri cand ne aflam in toiul crizei provocate de COVID-19. Alegerile nu implica doar actiunea de vot din ziua scrutinului. Sa presupunem ca putem organiza alegeri in spatii semi-deschise, ca putem dezinfecta stampila dupa fiecare folosire, ca toata lumea e obligata sa poarte masca si in acest fel, reducem riscul de raspandire a virusului.

Nu rezolvam decat o parte a problemei cu aceste masuri, pentru ca trebuie sa luam in calcul si actiunile partidelor din perioada de pre-campanie si de campanie electorala. Este perioada in care candidati impreuna cu suporterii acestora strang semnaturi de sustinere de la populatie. Mai exact, merg din casa in casa si interactioneaza cu populatia in zonele cu trafic mare pentru a convinge populatia ca merita sa fie alesi.

Varianta in care aceste etape premergatoare alegerilor s-ar desfasura online ar priva multi romani de dreptul de a alege in cunostinta de cauza. Sunt convinsa de acest lucru dupa ce am vazut cum ne-am descurcat cu educatia online, cand 900.000 de elevi nu au avut acces la un dispozitiv dedicat pentru invatamantul de la distanta practicat in semestrul doi. Ce facem cu electoratul care nu dispune de mijloace pentru a se informa online? Practic, alegerile organizate in aceste conditii nu le va da dreptul sa cunoasca candidatii si sa-si exprime optiunea celor care locuiesc in mediul rural, celor fara internet sau fara abilitati digitale. Nu putem vorbi despre un vot democratic in aceste conditii.

Jocul electoral al politicienilor, platit de romani cu pretul vietii

Mi se pare foarte grav ca in perioada de pre-campanie, politicienii se afla in plina lupta electorala si majoritatea masurilor, daca nu chiar toate, se iau in scop electoral. Ori, nu de asta avem nevoie acum. Ca sa trecem cu bine de criza din sanatate si de cea economica, avem nevoie de masuri curajoase care sa tina pandemia in frau si sa diminueze efectele economice.

Avem nevoie de decidenti care se preia modelele de succes din Germania, Grecia, Danemarca, sa testeze in masa, sa ia masuri corecte legate de distantarea fizica si, nu in ultimul rand, sa comunice coerent si convingator populatiei necesitatea acestor masuri. E greu de crezut ca se poate face asta in momentul in care mai sunt doua luni si jumatate pana la viitoarele alegeri.

Sa luam ca exemplu Legea carantinei si izolarii, o reglementare imperios necesara, dar care a fost politizata la maxim. Este aproape evidenta strategia de a transmite aceasta lege parlamentarilor cu doar foarte putin timp inainte de a fi supusa votului din Camera Deputatilor, motiv pentru care ea a fost transmisa Senatului fara a mai fi timp sa fie macar citita de catre toti deputatii.

Mai departe, senatorii PSD au spus ca nu o vor supune aprobarii, daca premierul si ministrii nu vin in parlament sa o sustina, insa fara a-i invita sa faca acest lucru. Este discutabil daca era necesara aceasta invitatie sau Guvernul ar fi trebuit sa fie prezent si fara invitatie, din dorinta de a-si sustine propriul proiect. Nu spun ca legea e buna sau proasta, dar e necesara si, cu siguranta, pentru binele celor care i-au ales, puterea si opozitia trebuia sa fie la aceeasi masa si sa gaseasca impreuna cea mai buna varianta. E clar ca e un joc electoral. Problema e ca romanii platesc cu viata jocul politicienilor!

Daca alegerile ar fi amanate pana vom depasi aceasta criza, aceste probleme s-ar rezolva. Galceava politica pe masurile anti-pandemie ar putea fi reduse si mai mult, daca am avea un guvern de uniune nationala pe perioada crizei.

Asumarea masurilor necesare in criza de catre intreaga clasa politica

Actualul Guvern a dovedit ca nu e in stare sa gestioneze o situatie de criza. Pana si Presedintele a remarcat, delicat, greselile legislative: "Am fost nevoiti sa gestionam aceasta pandemie cu legi slabe si sumar croite", a spus Presedintele. Au existat erori grave care au afectat in jur de 1 milion de romani care si-au pierdut asigurarea medicala pe perioada somajului tehnic. De asemenea, 900.000 de elevi au fost privati de dreptul la educatie de un guvern care nu a asigurat nici tablete, nici internet si nici cursuri de pregatire pentru profesori. Mai mult, o gramada de bani au fost aruncati pe achizitii organizate netransparent.

Personal, cred ca Ludovic Orban trebuia sa plece in momentul in care a indemnat poporul sa nu respecte deciziile Curtii Constitutionale. Dar nu spun sa plece el, ca sa venim noi. E un moment in care trebuie sa vina la guvernare toate partidele politice, astfel incat masurile necesare pentru sanatate si pentru economie din perioada urmatoare sa fie asumate unanim. Pentru a se intampla acest lucru, trebuie sa vrea si Presedintele sa renunte la guvernul sau pentru un guvern, ce-i drept, de sacrificiu, dar care sa ne treaca cu bine de aceasta perioada dificila. Trebuie sa renunte sa mai arunce vina doar pe PSD, pentru decesele cauzate de COVID-19, pentru ca responsabilitatea de a veghea la starea de sanatate a romanilor este a intregii clase politice!

Eu alte solutii nu vad. Daca nu se va intampla asa, tot mai multi romani se vor imbolnavi si vor muri, economia se va prabusi, incepand chiar din august. A doua zi dupa alegeri, dupa ce primarii PSD isi vor pastra fotoliile si cei din PNL se vor felicita ca au reusit sa faca alegeri inainte sa se prabuseasca cu totul in sondaje, stingem cu totul lumina. Am vazut, din pacate mult prea des, cum interesul politic este pus inaintea interesului cetateanului, insa nimic nu ar trebui sa fie mai important decat vietile oamenilor. Haideti sa oprim jocul politic aici! Am mers si asa mult prea departe cu aceasta ruleta ruseasca jucata in pandemie! Urmatorul glont ne-ar putea ucide.

Ioana Petrescu este vicepresedinte al partidului PRO Romania si coordonator al Consiliului de Strategii Guvernamentale al formatiunii politice mentionate. Este si Senior Fellow la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government la Harvard Kennedy School, directorul Centrului de Leadership si Inovare la SNSPA, fost ministru de Finante si fost cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park.

Dr. Ioana Petrescu este Senior Fellow la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government la Harvard Kennedy School, directorul Centrului de Leadership si Inovare la SNSPA, fost ministru de finante si fost cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Creșterea „rapidă și hotărâtă” a dobânzilor, recomandată băncilor centrale din toată lumea pentru a ține inflația sub control
Creșterea „rapidă și hotărâtă” a dobânzilor, recomandată băncilor centrale din toată lumea pentru a ține inflația sub control
Banca pentru Reglemente Internaţionale (BRI) a cerut ca ratele dobânzilor să fie majorate ”rapid şi hotărât”, pentru a preveni transformarea inflaţiei în ceva şi mai problematic,...
Conferința privind viitorul Europei. Propunerile cetățenilor germani pentru „O economie mai puternică”
Conferința privind viitorul Europei. Propunerile cetățenilor germani pentru „O economie mai puternică”
În cadrul Conferinței privind viitorul Europei (CoFE), în Germania a avut loc în ianuarie 2022 un grup de dezbatere al cetățenilor la nivel național, organizat de Ministerul Afacerilor...