Polonia aproba, dupa o lunga intarziere, numirea noului ambasador al Germaniei

Marti, 01 Septembrie 2020, ora 13:42
1691 citiri
Polonia aproba, dupa o lunga intarziere, numirea noului ambasador al Germaniei
Varsovia/Sursa: Pixabay

Polonia a acceptat propunerea ca Arndt Freytag von Loringhoven sa devina noul ambasador al Germaniei la Varsovia, a anuntat luni seara ministrul-adjunct al afacerilor externe polonez, Szymon Szynkowski vel Sek, pentru agentia de presa poloneza, informeaza marti dpa.

Aprobarea a venit dupa trei luni de la prezentarea propunerii. Aceasta perioada neobisnuit de lunga pentru acordarea acceptului pentru un nou ambasador a fost intens comentata in Polonia.

Germania nu avea un ambasador in Polonia de cand Rolf Nikel, fostul ambasador, si-a incheiat misiunea, la sfarsitul lui iunie.

Presa poloneza a speculat ca unul dintre motivele din spatele acestei amanari ar putea fi posibila cariera militara pe care tatal noului ambasador a avut-o in cadrul fortelor armate naziste Wehrmacht.

Vorbind despre provocarile carora noul ambasador german va trebui sa le faca fata, ministrul-adjunct al afacerilor externe polonez a subliniat "sensibilitatea speciala a Poloniei cauzata de faptul ca crimele din Al Doilea Razboi Mondial raman o uriasa rana nevindecata in constiinta poloneza".

Vindecarea acestei rani este si mai dificila daca se iau in calcul noile "incercari de a falsifica istoria si decontarea incompleta a vinovatiei si greselilor", a spus Szynkowski vel Sek, citat de PAP.

"In acest context, pozitia Germaniei si a politicienilor germani are o importanta speciala", a spus el.

"Astazi stim, dupa mai multe discutii cu partenerii germani, ca viitorul ambasador este constient de importanta fundamentala a acestei probleme pentru Polonia si este gata sa se angajeze personal in promovarea unor cunostinte aprofundate despre istoria celui de-Al Doilea Razboi Mondial in randul populatiei", a subliniat oficialul polonez.

Marti, Polonia marcheaza 81 de ani de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, declansat prin invadarea de catre Germania nazista a teritoriilor sale estice.

Luni, Freytag von Loringhoven a vizitat Institutul Pilecki din Berlin, numit astfel dupa ofiterul polonez erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial care s-a autopropus sa fie trimis in lagarul de concentrare de la Auschwitz si a fost autorul primelor rapoarte secrete despre Holocaust.

"Este important sa popularizam in Germania cunostintele despre ce au facut germanii polonezilor", a scris el in cartea de impresii impartasite de vizitatorii institutului.

Freytag von Loringhoven este un diplomat experimentat, care a fost inainte de aceasta ambasador al Germaniei la Praga. El a fost de asemenea director-adjunct al Agentiei de Informatii Externe a Germaniei (BND) si coordonator al fortelor speciale ale NATO la sediul din Bruxelles.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#international, #Polonia, #Germania, #ambasador, #wermacht, #nazism , #eveniment