Povestea românului care a contribuit la descoperirea serului Johnson&Johnson. "Vaccinul e singura armă cu care putem învinge virusul"

Marti, 27 Iulie 2021, ora 03:05
5526 citiri
Povestea românului care a contribuit la descoperirea serului Johnson&Johnson. "Vaccinul e singura armă cu care putem învinge virusul"
Adrian Apetri conduce un important departament al companiei Johnson&Johnson. FOTO Arhivă personală

Adrian Apetri e unul dintre experții care au contribuit la descoperirea vaccinului împotriva Covid de la Johnson&Johnson. Românul are o misiune importantă în cadrul companiei americane.

De câțiva ani este directorul Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la Johnson&Johnson și unul dintre cei mai importanți specialiști ai companiei.

Absolvent al Facultății de Chimie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Adrian Apetri a ales să-și continue dezvoltarea academică în Statele Unite ale Americii. După ce a făcut un doctorat la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio, românul a urmat studii postdoctorale la celebra Universitate Yale, specializându-se în biochimie, chimia proteinelor, biofizică si plierea proteinelor în domeniul bolilor neurodegenerative.

A studiat și a făcut cercetare alături de somități premiate cu Nobel

„Am făcut doctoratul la Case Western și apoi am făcut studii post doctorale la Yale. George Emil Palade nu mai era la Yale când am ajuns eu, dar practic el lucrase pe același etaj înainte cu vreo 10-15 ani și mai erau câțiva laureați cu premiul Nobel în departament. Îndrumătorul meu încă nu a apucat să ia premiul Nobel, însă e pe lista scurtă. Cunosc personal doi-trei care au ajuns să și primească Premiul Nobel. La Yale eu făceam deja cercetare la proiectul meu, ei erau investigatori principali în alte laboratoare”, povestește românul.

De mai bine de un deceniu s-a întors în Europa, în Olanda, unde a acceptat, în 2009, oferta companiei Crucell, achiziționată mai apoi de Johnson & Johnson. Aici, Adrian Apetri a făcut carieră și a ajuns unul dintre oamenii importanți ai companiei din Statele Unite.

„Din Statele Unite am ajuns în Olanda. Guvernul olandez a invitat 50 de persoane din diverse locuri în Olanda o săptămână și ne-au purtat prin universități cu scopul de a ne convinge să ne mutăm în Olanda. Am stabilit tot felul de contacte în perioada respectivă și după jumătate de an, un an am ajuns în Olanda. Asta era în 2009”, rememorează el.

E directorul unui important departament al companiei

În prezent, Apetri este directorul științific al Departamentului de Biofizică și Procese Analitice din cadrul Johnson&Johnson și trăiește la Leiden, Olanda.

„Au fost tot felul de posibilități mai mult sau mai puțin aproape de a se materializa în toate domeniile. Practic, am fost foarte aproape de o poziție la o universitate în Germania, la Tubingen, dar am declinat-o. Au fost și chestii personale. Viața academică este un pic sălbatică, primii ani sunt foarte competitivi și necesită foarte multe sacrificii. Competiția în sine nu-mi prea plăcea.

Nu neapărat competiția de calitate, dar competiția de multe ori în interiorul departamentelor costă. Vorba aceea, nu toți putem progresa în același fel și la un moment dat cam ne batem pe aceeași poziție. Și nu e stilul meu. Am preferat să fac cercetare într-un loc unde pot să îmi fac meseria liniștit. Și fără problema banilor cum ar veni”, și-a explicat Apetri opțiune de a reveni în Europa și de a lucra în cercetare.

La Leiden, el și-a construit în timp o carieră solidă, iar în 2020 a fost printre specialiștii care și-au adus contribuția la apariția vaccinului Johnson&Johnson.

„Leiden e practic centrul de științe biofarma și biologice al Olandei, aici este concentrarea cea mai mare de companii și universități care fac biomedical. În momentul respectiv era o companie medie la care am început să lucrez și care a fost achiziționată ulterior de Johnson & Johnson, am devenit parte din această companie uriașă americană.

Divizia de vaccinuri a Johnson&Johnson este la Leiden. În Europa, centrele de cercetare sunt în Belgia și Olanda. În ce mă privește, am lucrat înainte și pe terapeutice, pe anticorpi sintetici, dar acum lucrez exclusiv pe vaccin”, spune românul.

A lucrat pe partea de dezvoltarea a vaccinului

Ajuns în fruntea Departamentul de Biofizică şi Procese Analitice, Apetri și echipa pe care o află în subordine au lucrat pe partea de dezvoltare a vaccinului. Principala sarcină a departamentului este, așa cum spune Adrian Apetri, analizarea din punct de vedere biochimic şi biofizic a moleculelor, partea activă a vaccinului.

„Vaccinul Johnson&Johnson este un adenovector, adică o copie a unui virus, dar care are două modificări esenţiale. Mai întâi, el este modificat în așa fel încât nu se replica, așa că efectul viral este exclus să se poată produce. Apoi introducem o casetă genetică astfel încât antigenul care este exprimat să fie exact ce vrem noi să fie – în cazul acesta, proteina spike de pe virus.

Odată introdus în corp, sistemul nostru imunitar va produce anticorpi împotriva acestui adenovector, confundându-l cu adevăratul inamic. Iar atunci când pătrunde în organism și adevăratul virus, anticorpii îl vor recunoaște și îl vor neutraliza”, a explicat Apetri modul în care acționează acest vaccin.

Românul este convins că acest vaccin, împreună cu celelalte seruri omologate, vor face diferența și vor face ca în final să fie învinsă pandemia.

Pentru asta, însă, atrage el atenția, este nevoie ca oamenii să se vaccineze. „Vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar în momentul de față reprezintă armele noastre în lupta cu pandemia. Cu cât se vor vaccina mai mulți oameni cu atât vom câștiga mai repede acest adevărat război cu virusul”, a conchis Adrian Apetri.

Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Clubul de fotbal Vitesse Arnhem a fost depunctat vineri cu 18 puncte şi va retrograda din prima ligă olandeză, în contextul în care este anchetat pentru legăturile cu oligarhul rus Roman...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#adrian apetri, #Johnson and Johnson, #virus, #vaccin, #Olanda, #romana, #Universitatea Yale, #Universitatea Babes Bolyai, #chimie, #covid , #eveniment