Presa de azi: Inchisoarea secreta a CIA din Romania se numea Britelite

Sambata, 07 August 2010, ora 08:42
4666 citiri
Presa de azi: Inchisoarea secreta a CIA din Romania se numea Britelite
Foto: Adevarul

Doar un subiect a fost mai important si dezbatut in ziarele centrale de sambata decat situatia economica: dezvaluirile privind inchisorile secrete din Romania. Potrivit Adevarul si Jurnalul National, creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, a fost inchis in Romania, intr-o inchisoare secreta numita "Britelite". Jurnalistii de la Gandul au, insa, pe prima pagina trei probleme anuntate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Inchisoarea secreta a CIA din Romania se numea Britelite

CIA si-a ascuns detinutii la inchisoarea Britelite din Romania. Unul dintre "creierele" atentatelor din 11 Septembrie, Khalid Mohamed, a "onorat" centrul secret de detentie al CIA din Romania, care avea nume de cod "Britelite".

Khalid era unul dintre cei mai importanti patru suspecti de terorism capturati de Statele Unite si adusi in secret la Guantanamo, in 2003, fiind transferati apoi in inchisori din strainatate, inclusiv in Romania, inainte ca justitia americana sa le permita accesul la avocati, dezvaluie, in exclusivitate, Associated Press, intr-un articol publicat de lasvegassun.com. El era suspectul principal al atentatelor antiamericane din 2001. Centrul Britelite din Romania a fost infiintat tot in 2003, potrivit Jurnalul National.

Strategia SUA a transferului de detinuti in inchisori secrete din strainatate a fost aceea ca anchetatorii americani ii puteau interoga pe detinuti, in majoritatea cazurilor prin metode de tortura, dupa cum a relatat frecvent presa din strainatate, in aceste inchisori, fara ca detinutilor sa li se respecte dreptul de a fi asistati la interogatorii de un aparator.

De asemenea, ei nu au avut acces nici la asistarea de catre reprezentati ai organizatiilor pentru drepturile omului, si nici sa-si conteste masurile de detentie si legalitatea acestora in fata vreunui tribunal american in tot acest timp, mai explica AP. "A fost doar un joc de tipul 'uite-o, nu e' pentru a ascunde detinutii de tribunale", a explicat Jonathan Hafetz, profesor de drept la Universitatea Seton Hall. El a reprezentat mai multi detinuti.

Khalid si alti detinuti suspectati de terorism au fost astfel impiedicati timp de doi ani sa isi apere drepturile lor, iar daca ar fi ramas la Guantanamo, unde fusesera adusi initial, ei ar fi beneficiat in scurt timp de asistenta juridica inca din noiembrie 2003.

Adevarul: Creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001, inchis in puscaria secreta "Britelite" din Romania

Suspectii Al-Qaida au ajuns sa fie tinuti in Romania din mai multe motive care tineau si de reorganizarea sistemul de inchisori CIA din strainatate.

O inchisoare din Thailanda, cunoscuta drept "Cat's Eye", fusese inchisa in decembrie 2002, iar in toamna anului 2003, agentia americana se pregatea sa inchida centrul de detentie din Polonia si sa deschida un altul in Romania. Jurnalistii si organizatiile pentru drepturile omului incepusera sa puna intrebari, scrie Adevarul.

Iar CIA trebuia sa-si mute detinutii. Baza navala americana de la Guantanamo, din Cuba, a parut o alegere buna. Iar CIA tocmai construise o inchisoare noua, Strawberry Fields (Campul cu capsuni), separata de penitenciarul principal de la Guantanamo. In noiembrie insa, Curtea Suprema a SUA a decis sa se pronunte asupra dreptului detinutilor de la Guantanamo de a sesiza tribunalele americane in legatura cu legalitatea detentiei lor.

Administratia Bush s-a temut ca acestia vor spune public la ce au fost supusi in inchisorile secrete. Asa ca, la 27 martie 2004, un avion Gulfstram IV a decolat de la Guantanamo. Pana cand Curtea Suprema a decis, in iunie, ca detinutii pot avea acces la inchisorile americane, Abu Zubaydah, Abd al-Nashiri, Ramzi Binalshibh si Mustafa al-Hawsawi se aflau deja in strainatate.

Dick Marti, raportorul Consiliului Europei pentru drepturile omului, a prezentat in iunie 2007, in fata Consiliului Europei, concluziile anchetei sale cu privire la inchisorile secrete ale CIA. Raportul afirma cu certitudine ca in Romania si Polonia au existat astfel de centre de detentie ale agentiei americane de informatii.

Daca Polonia a recunoscut pana la urma existenta inchisorii secrete pe teritoriul ei, Romania a dezmintit mereu afirmatiile lui Marti. "Secretul" s-a transmis din 2003, de pe vremea guvernarii Nastase (cand "Britelite" ar fi functionat de facto), pana azi, desi raportul Marti sugereaza ca atat Ion Iliescu, cat si Traian Basescu stiau de existenta acestor inchisori.

Gandul: Trei vesti proaste de la BNR: se scumpesc creditele in euro, preturi mai mari cu 4,2%, bugetarii nu pot conta pe majorarile lui Boc

La fel de important ca dezvaluirile privind inchisorile CIA din Romania este si discursul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. El a avertizat ca Guvernul ar trebui sa aiba rezultate clare in domeniul restructurarii bugetare si apoi sa vorbeasca despre majorari de salarii in 2011.

El este de parere ca anunturile privind cresterea, anul viitor, a salariilor din sectorul bugetar sunt premature. "Cu cat ajustarea din punct de vedere al numarului de bugetari va fi mai severa, cu atat campul de actiune va fi mai mare. Mai intai trebuie sa se faca lucrurile si apoi discutam", a spus vineri Mugur Isarescu, in cadrul prezentarii Raportului asupra inflatiei, aflam din Gandul.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca romanii o vor duce mai greu din cauza majorarii inflatiei ca urmare a cresterii TVA, insa el vorbeste si de o redresare treptata a nivelului de trai, chiar daca aceasta este intarziata. "Nu ne ocupam de rata somajului si de nivelul de trai, dar tendinta este de redresare intarziata, dar redresare treptata. Nu vad o inrautatire majora a somajului. Nivelul de trai este erodat in principal din cauza inflatiei mai mari", a declarat Mugur Isarescu.

Isarescu a mai aratat ca majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, de la 19% la 24%, ar implica o crestere a preturilor de consum de 4,2%, cifra fiind insa un "efect maximal". Potrivit acestuia, intr-o prima etapa preturile se majoreaza cu 3% din cauza majorarii TVA.

"Efectul de runda intai va fi undeva la 3%. Specialistii nostri vorbesc de 2,9%, adica o transmitere de 75% din scenariu de baza, pentru ca exista un deficit pronuntat de cerere si faptul ca piata taraneasca este in mare parte nefiscalizata. Estimam efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar asa de optimisti", a spus Isarescu.

Seful BNR a dat romanilor care fumeaza o veste proasta: tigarile se vor scumpi cu mai mult decat majorarea TVA de cinci puncte procentuale. "Am introdus ceva majorari la preturile tutunului - acciza calculata la un pret cu TVA ar face ca din aceasta luna pretul unui pachet de tigari sa creasca semnificativ, mai mult decat majorarea TVA", a explicat Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

"Pentru circa 9% dintre produsele incluse in cosul de consum cota TVA ramane insa nemodificata la 9% (articole medicale, carti, ziare, reviste, plata cazarii in unitati hoteliere) si, respectiv, 0% (bilete la cinematografe, teatre, muzee, educatie, ingrijire medicala, abonamente radio-TV, chirii)", se arata in raportul prezentat de guvernatorul BNR.

Romanii ar putea avea parte side credite in euro mai scumpe anul viitor. Dobanzile la imprumuturile in moneda europeana ar putea creste avand in vedere ca indicatorul Euribor - rata dobanzii la care bancile europene se imprumuta intre ele in euro -, in functie de care se calculeaza rata dobanzii la creditele in moneda europeana, ar putea creste de 1,5 ori, potrivit unor prognoze prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Intrebat de presa ce se va intampla cu creditele in cazul in care indicatorul Euribor s-ar putea dubla pana anul viitor, guvernatorul BNR a raspuns scurt "Se vor scumpi", adaugand ca este vorba de "majorari rezonabile" ale indicatorului Euribor.

In aceste conditii, este de asteptat ca numarul restantierilor sa creasca. Numarul romanilor care au restante la banci a ajuns in luna iunie la aproximativ 231.000 persoane, cu 5.500 mai mare fata de luna mai. Potrivit datelor BNR, restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in iunie cu 7,9% fata de luna mai, pana la 13,6 miliarde lei (3,1 miliarde euro). In plus, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor a urcat la 6,4%, de la 4,05% la finele anului trecut, arata statisticile Bancii Centrale.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania inchisoare CIA, #Romania inchisori secrete CIA, #Romania teroristi Al Qaida, #Isarescu inflatie, #Isarescu scumpiri , #eveniment