Ziare.com

Cand va fi vaccinata anti-COVID-19 "60-70% din populatia Romaniei". Strategia prezentata in detaliu de autoritati

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 16:36

   

Cand va fi vaccinata anti-COVID-19 "60-70% din populatia Romaniei". Strategia prezentata in detaliu de autoritati
Strategia de vaccinare impotriva SARS-CoV-2 in Romania este prezentata intr-o conferinta de presa transmisa in direct in dupa-amiaza zilei de vineri, 4 decembrie. In prealabil, strategia a fost aprobata de guvern si, ulterior, de Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a fost publicata in Monitorul Oficial.

Principalele declaratii ale lui Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare:

- Vaccinul este in curs de obtinere a avizului de punere pe piata.

- Vaccinarea este voluntara si nu este obligatorie, este un drept si nu o obligatie.

- In Romania se vor folosi doar vaccinuri aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului.

- Concentrarea tuturor eforturilor la nivel mondial au condus sa avem un vaccin intr-o perioada mai scurta, dar care corespunde tuturor rigorilor.

- Prima etapa a vaccinarii se adreseaza lucratorilor din sistemul medical.

- Etapa a doua este destinata persoanelor de peste 65 de ani, cu boli cronice, persoane vulnerabile. Sunt incluse persoanele care au ocupatii esentiale in structura statului.

- Ultima etapa a vaccinarii va fi cea adresata populatiei generale.

- Criteriile sunt unanim acceptate la nivel mondial, criterii epidemiologice, care tin de rata de evolutie a cazurilor in anumite regiuni geografice, criteriile medicale, adica protejarea celor mai vulnerabile categorii de persoane, care pot sa dezvolte forme severe si care au un risc ridicat de deces si care suprasolicita sistemul medical.

- In momentul de fata organizarea campaniei este diferita pentru ca ne dorim o activitate continua, cat se poate de intensa, vrem sa acoperim circa 60-70% din populatie in urmatoarele 6 luni. Daca vom reusi acest lucru, ne vom putea intoarce la o viata normala.

- De la Institutul Cantacuzino, care va fi hub central, se vor distribui mare parte a vaccinurilor la nivelul spitalelor militare din Timisoara, Brasov, Iasi, Constanta, Craiova.

- De la nivelul acestor centre vaccinurile vor fi distribuite centralizat in fiecare judet in centrele de vaccinare.

- Ele vor fi distribuite inca de la inceput catre aceste centre care au conditii speciale de depozitare, la temperaturi de minus 70-80 de grade.

- Centrele de vaccinare vor fi facute la nivelul spitalelor judetene, dar nu numai. Apoi vor fi si centre de vaccinare in afara centrelor medicale, care vor asigura circa 5.000 de persoane pe luna.

- Pe langa aceste centre extra spitalicesti, vor fi infiintate centre de vaccinare mobile, sau caravane mobile, care vor asigura vaccinarea persoanelor care au un acces limitat la un centru de vaccinare

- Pentru ultima etapa vor fi si centre de tipul drive in, in marile aglomeratii, pentru populatia tanara. Trebuie sa existe un acces facil cu mijloacele proprii de transport

- Va fi necesara programarea printr-o platforma unica, in curs de dezvoltare, care se va finaliza cand vom avea stabilite centrele de vaccinare in fiecare judet. Oamenii se pot programa online, telefonic, sau prin medicul de familie.

- Vaccinurile se vor inregistra in registrul national de vaccinare.

- Partea de distributie este asigurata de Ministerul Apararii Nationale, dar si de alte ministere, cum ar fi cel de Externe.

Andrei Baciu, secretar de stat, principalele declaratii:

- In primul rand cred ca este important sa intelegem ca Romania este parte a unui mecanism european.

- Vrem sa ne bazam pe transparenta totala, pe onestitate, pe informatii corecte.

- Noi am facut un parteneriat cu OMS si cu UNICEF pentru ca ne dorim sa avem o campanie atat de vaccinare, cat si de informare.

- Consideram ca toti profesionistii din domeniul medical trebuie sa fie parte atat din procesul de vaccinare, cat si de informare.


Stirea initiala:

Conferinta de presa in care va fi prezentata strategia de vaccinare impotriva SARS-CoV-2 in Romania va avea loc azi, 4 decembrie, la ora 16.00, la Palatul Victoria.

Aceasta va fi sustinuta de Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si vicepresedinte CNCAV, si Florentina Furtunescu, Institutul National de Sanatate Publica.

Strategia a fost publicata deja in Monitorul Oficial si stabileste modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinarii si grupurile profesionale prioritare, institutiile responsabile, functionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare si distributie, inclusiv managementul deseurilor rezultate.

"Este de asteptat ca disponibilitatea si accesul la vaccinurile impotriva COVID-19 sa fie limitate in etapele initiale ce vor urma autorizarii din cauza capacitatii insuficiente de productie si a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare si distribuire a vaccinurilor sa se faca in mod echitabil", se arata in document.

In etapa I va fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicina de urgenta, din medicina primara, laboratoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de ingrijire din centrele rezidentiale, personalul implicat in derularea campaniilor de vaccinare.

In a II-a etapa este vizata populatia de risc - adultii cu varsta peste 65 de ani, personalul din diverse institutii-cheie.

In etapa a III-a este luata in calcul populatia adulta, dar si copiii, in functie de evolutia epidemiologica.


La nivel central, institutiile responsabile vor fi ministerele Sanatatii, Apararii si de Interne, precum si STS, care va asigura echipamentele si softurile necesare transmiterii informatiilor si va securiza datele.

Strategia de vaccinare include si modul in care se va desfasura campania de comunicare si informare a populatiei.

Saptamana trecuta, Hotararea privind Strategia de vaccinare a populatiei impotriva virusului SARS-CoV-2 a fost adoptata de Guvern.

Ministerul Sanatatii a precizat ca Strategia de vaccinare a fost elaborata de catre Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, organism interministerial in subordinea directa a Secretariatului General al Guvernului si coordonarea Prim-ministrului.

Documentul stabileste viziunea, principiile si modul de actiune pentru administrarea in Romania a vaccinurilor anti COVID-19 autorizate de catre Agentia Europeana a Medicamentului si are la baza atat analiza situatiei de la nivelul national si european a raspandirii SARS-CoV-2, cat si analiza situatiei cazurilor grave si respectiv a mortalitatii generate de COVID-19.

Strategia isi propune, ca obiective generale, asigurarea unui mediu favorabil vaccinarii ca politica eficace de preventie COVID- 19 la nivelul populatiei Romaniei, dar si crearea premizelor de operationalizare a activitatii de vaccinare anti COVID-19 la nivel populational, ca parte integranta a programului national de vaccinare.

"Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare impotriva SARS-CoV-2 in conditii de siguranta, eficacitate si echitate pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2 si limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul tarii", a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii

Strategia stabileste intregul proces si lant de vaccinare impotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, pana la organizarea vaccinarii, depozitarea vaccinurilor, pastrarea lantului de frig, monitorizarea sigurantei si eficacitatii, si managementul deseurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare impotriva SARS-CoV-2 din Romania.

Potrivit acestei strategii de vaccinare, au fost stabilite grupurile prioritare pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV-2. "Principalele categorii de personal care vor fi vaccinate sunt urmatoarele: personalul din domeniul sanatatii, personalul din centrele rezidentiale si medico-sociale, populatia cu risc ridicat de evolutie severa in cazul infectiilor cu SARS-CoV-2 si personalul din alte domenii cheie pentru buna functionare a societatii", a explicat seful Cancelariei primului ministru, Ionel Danca, mentionand ca dupa aceasta etapa vaccinarea va fi disponibila pentru toata populatia.

Joi, presedintele Klaus Iohannis a convocat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pe ordinea de zi a sedintei fiind inclusa tematica referitoare la Strategia de vaccinare anti-COVID-19 in Romania".
"In CSAT a fost aprobata strategia de vaccinare impotriva noului coronavirus, campanie care va dura cel putin cateva luni de zile. Am dorit sa fie o campanie foarte bine pregatita si strategia, dupa parerea mea si a specialistilor e una foarte bine lucrata. Ea a fost aprobata in Guvern, acum si in CSAT. Aceasta strategie cuprinde pasii de vaccinare", a declarat, ulterior, presedintele Klaus Iohannis.

El a spus ca deja persoanele informate din zona medicala doresc sa se vaccineze in proportie de peste 80%.

"Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare pot sa va spun in acest moment ca este foarte posibil ca la inceputul anului viitor sa beneficieze Romania deja de prima transa de vaccin. Este posibil sa avem o prima transa cu un numar de aproximativ un milion de doze. In prima transa, repet, va fi vaccinat intregul personal medical si persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntara, vaccinarea este sigura, vaccinarea este eficienta, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de stiut ca aceste tipuri de vaccin care sunt acum in curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente sunt la cel mai inalt standard european. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a facut verificari in unitatile spitalicesti, intre medicii de familie si intentia de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare ca deja persoanele informate din zona medicala doresc in proportie de peste 80% sa se vaccineze. E un lucru foarte bun si e posibil ca pana in primavara sa terminam aceasta prima campanie de vaccinare", a completat seful statului.

CITESTE SI: Cine este noul manager al Spitalului de Boli Infectioase, numit in functie dupa ce Carmen Dorobat a fost condamnata pentru spaga
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre covid vaccin strategie Orban
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5246 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este clar

Gheorghita trebuie sa dea lectii nemtilor.
Acestia declarau, in urma cu cateva zile, ca ar avea nevoie de cel putin 100 de zile pentru 15 milioane de persoane, in conditiile unei capacitati de vaccinare de cel putin 150.000 doze/zi. (conform oficialului neamt: presupunand ca vaccinurile sunt disponibile si oamenii dispusi sa fie vaccinati)

Noi, cu o capacitate mult mai mica de vaccinare decat cea estimata a nemtilor, vom acoperi in 180 de zile (de fapt, vreo 130 lucratoare), aceeasi populatie :D
Evident, nemtii trebuie sa ia lectii.

 

? vaccinarea este sigura

Zic altii asa: "The U.S. vaccine safety system ensures that all vaccines are as safe as possible. "
Afirmatia "vaccinarea este sigura" sugereaza ca-i 100%

 

Da, in US deja s-a anuntat ca PRIMII care se vor vaccina

"in PUBLIC" sunt fostii presedinti ai acestei tari, taman sa dea un exemplu si sa asigure populatia pt "siguranta" acestui ser !
Din pacate, modul exceptzional in care a fost aprobat acest virus si mai ales timpul fff scurt pt realizarea si mai ales testarea lui, nu asigura o certitudine a "sigurantei" acestui ser si mai ales a efectelor lui in timp, dat fiind ca se va modifica ADN-ul cetatenilor...
Avand in vedere exemplul de peste ocean si mai ales ca RO este in AXA cu US, consider ca si Presedintele RO, ar trebui sa ne insufle siguranta in acest vaccin, fiind primul care se va vaccina si asta in public !!!

Voi puteti sa va doriti,,,

Nummai ca trebuie sa vrea si populatia! Adica medicinia nu a fost in stare sa faca in 80 de ani un vaccin functional pentru gripa sezoniera dar facut in 6 luni un vaccin perfect pentru covid!! Eu zic sa nu va grabiti....

 

Vaccinul este pregatit cam de 15 ani,posibil sa fie si expirat

dar nu conteaza.

Citeam undeva ca maimutzele nu citesc filozofie.

Nu este adevarat.
Maimutzele citesc filozofie, dar nu o inteleg :)))

Acum, ca sa nu faceti un efort intelectual prea violent, va pot aminti si dictonul "Nu dati sa bea unui magar caruia nu ii este sete".

Eu tin sa multumesc frumos tuturor celor care nu se vor vaccina.
Prin generozitatea lor, acestia vor permite celor care doresc sa traiasca sa se protejeze.

In definitiv, este la fel ca la parlamentare: sobolanii rosii sunt sfatuiti de Ciolacu' si celelalte "organe" de partid sa nu iasa din casa. Nu se merita! Un socialist viu mai poate face ravagii, dar unul mort...

Stimati socialisti & asociatii, pregatiti-va de #REZIST :)))
Incepeti sa va obisnuiti cu disparitia. Este natural. Este chiar ecologic :)))
Nu votati decat in caz de disperare sau dosar la DNA.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor