Primii 30 de refugiati din Libia au ajuns miercuri la Timisoara (Video)

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 19:12

   

Primii 30 de refugiati din Libia au ajuns miercuri la Timisoara (Video)
Un grup de 30 de refugiati eritreeni din tabara Shousha, aflata la granita dintre Libia si Tunisia, a ajuns miercuri la Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta (CTU) de la Timisoara, potrivit unui comunicat al Oficiului roman pentru Imigrari.

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR), impreuna cu Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au coordonat evacuarea acestora in Romania, unde refugiatii vor fi gazduiti la CTU pe o perioada de maxim sase luni, pana la relocarea acestora in tari terte.

Presedintele roman Traian Basescu l-a sunat saptamana trecuta pe premierul italian Silvio Berlusconi, pentru a-l anunta ca Romania este dispusa sa primeasca 200 de imigranti tunisieni. Presedintele roman a exprimat "solidaritatea tarii sale fata de Italia in criza legata de afluxul de imigranti din Africa de Nord", se arata intr-un comunicat al guvernului italian.

Basescu a propus ca Romania sa primeasca "200 de imigranti tunisieni, ca gest de solidaritate simbolica, dar concreta" fata de Italia. "Presedintele Consiliului (italian - n.red.) si-a exprimat aprecierea pentru gestul simbolic, dar de mare prietenie si solidaritate europeana din partea Guvernului si poporului romani", a adaugat executivul italian.

Grupul care a sosit miercuri la Timisoara este primul format din refugiati fugiti din calea conflictelor din Libia care urmeaza sa fie relocat prin intermediul Centrului de Tranzit in Regim de Urgenta administrat de Oficiul Roman pentru Imigrari. In timpul detentiei din Libia acestia au fost expusi unor abuzuri grave, chiar si torturii, dupa ce in prealabil fugisera din Eritreea pentru a evita serviciul militar, care se desfasoara pe o perioada nelimitata.La mijlocul lunii februarie 2011, revoltele care au zguduit multe parti ale lumii arabe au izbucnit si in Libia, iar multi cetateni africani au devenit tinte aleatorii ale unor libieni, fiind abuzati fizic sau chiar ucisi. Astfel, cetatenii africani, inclusiv refugiatii de aceeasi origine care traiesc in Libia se afla sub amenintare din cauza furiei populare fata de presupusa folosire de catre Muammar Gaddafi a mercenarilor sub-saharieni la inabusirea protestelor populare.

Drept urmare, un numar considerabil de refugiati africani, printre care si membrii grupului ajuns astazi in Timisoara, au fost nevoiti sa fuga pentru o doua oara in viata. Astfel, din Libia au fost transferati temporar la tabara Shousha, aflata in Tunisia, la 4 kilometri de granita cu Libia, unde erau total dependenti de asistenta umanitara.

Tabara Shousha a fost infiintata de catre UNHCR, in cooperare cu autoritatile locale si cu alte agentii umanitare, pentru a gazdui pana la 20.000 de persoane. Situata intr-o zona semi-arida, cu clima desertica, unde mediul abia poate sustine populatia locala, tabara este adesea expusa furtunilor de nisip insuportabile. Conditiile de trai sunt dure si nu presupun ducerea unei vieti demne.

Din februarie, peste 500.000 de persoane au scapat de violentele din Libia fugind spre tarile vecine, cum ar fi Tunisia, Egipt, Niger, Algeria, Ciad si Sudan. Tunisia a primit aproape jumatate dintre acestia, demonstrandu-si asistenta prin faptul ca populatia locala si-a pus locuintele la dispozitia sutelor de familii ce fug de conflict.

Din noiembrie 2008 pana in prezent, Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta administrat de Oficiul Roman pentru Imigrari a gazduit temporar un numar de 638 refugiati care au fost deja relocati in tari precum SUA, Canada, Marea Britanie Norvegia, Suedia, Australia, Olanda, Norvegia si Germania. Acestia sunt de origine eritreeana, sudaneza, palestiniana, etiopiana, srilankeza, irakiana si nigeriana.

UNHCR faciliteaza doar relocarea refugiatilor care nu pot ramane in prima tara de azil. UNHCR face apel la tarile industrializate, in special din Europa, pentru a oferi mai multe locuri de relocare celor mai vulnerabili dintre refugiati.

Sursa: rNews

Articol citit de 2778 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tata
rank 5
Ar trebui imediat
In contact cu calauzele care trec oameni in lumea civilizata,oricum Romania este mult sub nivelul Libiei, or sa aiba deziluzia vietii lor.
Predator
rank 1
Multumim din inima, Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai,
Conform Wiki:
1-Tatăl său este Nagybócsai Sárközy Pál, provenind dintr-o familie aristocrată ungară din regiunea Szolnok, născut in 1928 la Budapesta, refugiat in 1944 in Franta.
2- Mama sa este Andrée Sárközy, născută Mallah, fiica unui medic evreu sefard originar din Salonic, convertit la catolicism in 1917 cu ocazia căsătoriei cu Adèle Bouvier (1891-1956).
Multumim din suflet si Wikipedia, sa ne arata si noua cine sunt presedintii Frantei prietene...
Inca odata, ca nu ma pot abtine:
Multumim din inima, Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai.!.!.!.
P.S. Nu am absolut nimic contra poporului maghiar si nici evreu. Nu sunt nici macar rasist, xenofob, si/sau alceva.
P.S.2 Nicholas, inca cateva aventuri ale Frantei, sa ne facem si noi calculul cate mii sau miloane de africani mai primim in tara, ne-ar fi de ajutor...
romanianwars
rank 1
superb
cand vor invada o sa aibe numa bine "ajutoare".

http://theromanianwars.blogspot.com/
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor