Ministerul Mediului: Valoarea concentratiilor de poluare indica procese de ardere desfasurate la inceputul serii in Bucuresti. Valori ridicate au fost in toata tara

Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 11:51
3770 citiri
Ministerul Mediului: Valoarea concentratiilor de poluare indica procese de ardere desfasurate la inceputul serii in Bucuresti. Valori ridicate au fost in toata tara
FOTO: Ministerul Mediulu/Facebook

Concentratiile poluantilor monitorizati in cadrul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA) au inregistrat cresteri la aproape toate statiile de monitorizare din tara, in noaptea de sambata spre duminica, iar factorii meteo au influentat dispersia acestora fata de zilele precedente, scrie Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), pe pagina oficiala de Facebook.

"In cursul noptii de 24/25 octombrie (aproximativ intre orele 20:00 si 24:00) concentratiile poluantilor monitorizati in cadrul Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului au inregistrat cresteri la aproape toate statiile de monitorizare din tara", noteaza sursa citata.

In acest context, ministerul de resort precizeaza ca, in aglomerarea Bucuresti-Ilfov, valoarea concentratiilor de PM2,5 raportata la cea a PM10 (aproximativ 80%) indica existenta unor procese de ardere desfasurate la inceputul serii, cresterea concentratiilor fiind favorizata de dispersia foarte slaba a poluantilor (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00).

"Nu au fost depasite valorile limita, cu exceptia PM10, in cazul caruia concentratia medie zilnica a depasit valorile limita la statiile B6 (60 micrograme/mc) si B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de masuratorile realizate gravimetric, prin metoda de referinta. Evolutia concentratiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) si a indicatorilor meteo indica posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei si incalzirea rezidentiala cu lemne si alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucurestiului. Desi emisiile de poluanti nu au fost semnificative, factorii meteo au influentat dispersia poluantilor si au condus la aceste cresteri fata de zilele precedente", subliniaza Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, pe parcursul intervalului orar in care s-au inregistrat cresterile, echipele de permanenta ale Garzii Nationale de Mediu (GNM) s-au aflat continuu in teren pentru a monitoriza situatia si pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale, iar in urma raportarilor nu au fost semnalate incidente care sa afecteze calitatea aerului.

Este pentru a doua oara in aceasta saptamana cand emisiile poluantilor inregistrati in Bucuresti depasesc valorile normale. Astfel, in noaptea de 22 spre 23 octombrie, statiile independente pentru masurarea calitatii aerului au inregistrat depasiri pentru poluarea cu particule PM 10 si PM2,5, de aproape 350%. Cele mai mari valori s-au inregistrat la statia din Bragadiru (crestere de 347% la PM 2,5, respectiv de 236% la PM 10).

Particulele in suspensie (PM10) provin in special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Acestea pot provoca astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. Valoarea zilnica admisa de PM10 pentru protectia sanatatii umane este de 50 micrograme/mc, in timp ce valoarea limita anuala este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele in suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sanatate, intrucat pot patrunde foarte adanc in plamani. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calitatii aerului la 25 micrograme de PM2.5 in metrul cub de aer.

In Romania, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea tintelor anuale de PM2.5 este stabilita la 25 micrograme/mc, in timp ce valoare limita anuala ce trebuia atinsa pana la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Indicele de Calitate a Aerului (ICA) atrage atentia asupra spatiilor cu probleme de calitate a aerului si se determina pe baza concentratiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 si PM10 inregistrate prin statii de trafic si urbane. Aceste indice se calculeaza pe baza metodologiei franceze ce sta la baza CAQI - Common Air Quality Index. In prima etapa a proiectului, ICA este furnizat de valorile inregistrate pentru PM2,5 si PM10, urmand ca valorile gazelor sa fie adaugate dupa finalizarea testelor.

Conform datelor oficiale, in acest moment, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de statii in functiune, din care opt puncte amplasate in Bucuresti, in zonele: Cercul Militar National, Lacul Morii, Titan, Balotesti, Magurele, Bucur Obor, Drumul Taberei si Berceni.

Reteaua se va extinde cu 17 noi statii, printr-o investitie in valoare de 81 de milioane de lei, suma ce va acoperi si implementarea unui sistem de prognoza a calitatii aerului, a anuntat, recent, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#poluare, #Bucuresti, #Ministerul Mediului , #eveniment