Corpul de Control al MApN: Medic fara drept de libera practica, numit pe post fara concurs la Institutul Cantacuzino. La vot a participat si Alexandru Rafila

Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 11:10
10372 citiri
Corpul de Control al MApN: Medic fara drept de libera practica, numit pe post fara concurs la Institutul Cantacuzino. La vot a participat si Alexandru Rafila
Mircea Ioan Popa FOTO ziarullumina.ro

Consiliul de Administratie al Institutului Cantacuzino a oferit un post de medic fara concurs profesorului universitar de la UMF Carol Davila din Bucuresti Mircea Ioan Popa si fara a avea "drept de libera practica, neindeplinind toate conditiile cerute de lege pentru exercitarea profesiei de medic", a descoperit Corpul de Control al MApN.

Mircea Ioan Popa fusese numit director interimar la Institutul Cantacuzino in 2017. Dar, ramas fara post, n-a mai putut fi inclus intr-un proiect. Prin urmare, intregul Consiliu de Administratie a votat ca el sa primeasca un post de medic fara concurs, desi era inactiv, conform Colegiului Medicilor, scrie Libertatea.

Mircea Ioan Popa a fost numit director general interimar al Institutului Cantacuzino cu doua luni inainte de militarizarea institutului.

Popa era profesor universitar la UMF Carol Davila din Bucuresti, disciplina Microbiologie II, si isi desfasura activitatea intr-o sala aflata la "Cantacuzino". Sala era legatura sa cu institutul, mentioneaza sursa anterior citata.

Adrian Ionel, fost sef la "Cantacuzino" si, recent, director Unifarm, plecat dupa ce a fost implicat in achizitiile intrate in atentia DNA, devine consilierul onorific pe probleme juridice al noului director general. Cu un an inainte, pe 5 mai 2016, Ionel, director pe-atunci al Institutului, il pusese pe Popa consilierul sau onorific.

Dupa mai putin de jumatate de an, Mircea Ioan Popa isi pierde functia de director interimar odata cu militarizarea Institutului.

Profesorul devine medic pentru a participa la un proiect european

Scos din functia de director general, Popa cere noului sef al institutului, comandantul Daniel Sipoteanu, sa fie incadrat cu norma intreaga la "Cantacuzino", pentru a putea fi cooptat intr-un proiect cu un buget total de 8.500.000 de lei, in care UMF Carol Dvila, institutia in cadrul careia acesta activa, nefiind partener.

Proiectul e cunoscut sub mai multe denumiri: "Selectia si diseminarea genelor de rezistenta la antibiotic de la nivelul statiilor de epurare a apelor uzate in mediul acvatic si sectorul clinic", RADAR sau "Frontiere".

Exista patru parteneri: Ecoind (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala), Politehnica Bucuresti, Institutul de Boli Infectioase Matei Bals, adica Adrian Streinu-Cercel, si Institutul Cantacuzino, mai scrie Libertatea.

Intr-o sedinta a Consiliului de Administratie, la care au participat sase militari, doi medici, printre care profesorul Alexandru Rafila, un inginer si trei invitati (Mircea Ioan Popa, generalul Ionel Oprea si colonelul doctor Daniel Sipoteanu), este decisa in unanimitate "incadrarea prin integrare clinica a unui post de medic, cu jumatate de norma, pentru domnul prof. dr. Mircea Ioan Popa".

Contactat de Libertatea, Mircea Ioan Popa nu a comentat situatia, invocand faptul ca la Institutul Cantacuzino nu poate vorbi fara aprobare. Nici Institutul Cantacuzino n-a oferit deocamdata un raspuns.

Alexandru Rafila le-a declarat jurnalistilor ca "nu isi aminteste". "Am fost la o singura sedinta a CA si am demisionat imediat dupa", conchide presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Ziua Forțelor Terestre Române este sărbătorită în acest an de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cu mai multe evenimente, care vor avea loc de sâmbătă, 20 aprilie, până marți, 23...
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
#Carol Davila, #Alexandru Rafila, #medic, #MApN, #Corp de Control , #eveniment