Ziare.com

Programul "Noua Casa": Creditul pentru cumpararea unei locuinte noi este de maxim 140.000 euro, criteriile de eligibilitate raman neschimbate. Ce locuinte vor putea fi achizitionate

Joi, 23 Iulie 2020, ora 12:43

   

Programul "Noua Casa": Creditul pentru cumpararea unei locuinte noi este de maxim 140.000 euro, criteriile de eligibilitate raman neschimbate. Ce locuinte vor putea fi achizitionate
Programul guvernamental "Prima Casa", modificat prin programul "O casa, o familie", devine "Noua Casa" si va demara in scurt timp, a anuntat joi Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN),c are precizeaza ca un credit pentru cumpararea unei locuinte noi este de maximum 140.000 euro, iar criteriile de eligibilitate raman neschimbate.

"FNGCIMM anunta demararea in scurt timp a noului program Noua Casa, initiat de Guvernul Romaniei, care va continua in buna masura spiritul programului Prima Casa, dar care aduce noi facilitati in schema de finantare-garantare oferita de stat, prin Ministerul Finantelor Publice", anunta Fondul.

Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achizitia de locuinte adaptate standardelor de locuire moderne, cresterea calitatii spatiului de locuit si a spatiilor comune, precum si reducerea riscului seismic prin favorizarea achizitionarii de locuinte noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pietei constructiilor si a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viata adaptat realitatilor actuale.

CARE SUNT MODIFICARILE ADUSE DE NOUL PROGRAM

"Modificarile aduse de noul program se refera, in principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de catre beneficiari pentru achizitia de locuinte noi sau asimilate si alte tipuri de locuinte, dupa cum urmeaza: Credit destinat achizitiei unei locuinte noi sau asimilate de maximum 140.000 euro, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 119.000 euro, echivalent lei si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei", arata FNGCIMM.

Creditul destinat achizitiei celorlalte categorii de locuinte de maximum 70.000 euro, echivalent lei compus din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 euro, echivalent lei si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.

CE LOCUINTE POT FI CUMPARATE

"Facem precizarea ca prin locuinta noua se intelege orice locuinta, receptionata la terminarea lucrarilor, cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat precum si locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat", arata Fondul.

Avansul reprezentat de diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din promisiunea bilaterala de vanzare si finantarea garantata se plateste de catre beneficiar, astfel: minimum 15% din pretul de achizitie al locuintelor noi si asimilate; minimum 5% din pretul de achizitie al celorlalte categorii de locuinte.

CARE SUNT CRITERIILE DE ELIGIBILITATE

"In ceea ce priveste criteriile de eligibilitate in cadrul programului, acestea au ramas neschimbate, astfel poate avea calitatea de beneficiar al Programului orice persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp; achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului; are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul", precizeaza Fondul.

Se introduc norme tranzitorii prin care contractele de garantare si promisiunile de garantare incheiate si aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta continua sa produca efecte in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare la data emiterii lor, precum si norme tranzitorii referitoare la solicitarile de acordare a unei finantari garantate aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta prin care li se aplica dispozitiile legale in vigoare la data depunerii lor la finantator.

Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipata partiala sau integrala, fara a se percepe comision de rambursare anticipata.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre noua casa imprumut credit Program Prima Casa
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3267 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prima casa, sau primul palat cu multiple turle acoperite cu tabla...

de conserve stralucitoare, daurită ?!
Noul barem de 140.000 EURO se adreseaza probabil celor mai nevoiasi dintre liberali !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor