Raed Arafat, despre incendiul de la Constanta: "Nu vorbesc despre ce au gasit acolo cand inca eu nu stiu ce au gasit"

Joi, 18 Februarie 2021, ora 14:05
1989 citiri
Raed Arafat, despre incendiul de la Constanta: "Nu vorbesc despre ce au gasit acolo cand inca eu nu stiu ce au gasit"
Raed Arafat, despre incendiul de la Constanta FOTO Facebook

Seful Departamentului Pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a anuntat ca in cursul zilei de joi, 18 februarie, vor fi prezentate primele concluzii ale anchetei Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta in cazul de la Constanta, acolo unde o femeie a murit sarind de la etajul sase dupa ce apartamentul sau fusese cuprins de flacari.

El a precizat ca IGSU va trimite un comunicat cu masurile luate si cu toate aspectele legate de acest caz. Arafat a mentionat ca numarul de autoscari aflate in dotarea inspectoratelor pentru situatii de urgenta a crescut in ultimii trei ani, mentionand ca autoscara defecta de la Constanta, care era in apropierea locului incendiului, era cumparata din anii 2010-2012, dar nu s-au solicitat fonduri pentru a fi reparata.

Arafat a declarat, joi, ca a fost format un grup de lucru care va analiza mai multe aspecte operationale, inclusiv necesitatea pernelor gonflabile.

"Am numit un grup de lucru, dupa ce am discutat si cu domnul ministru Bode care va analiza toate aspectele operationale si va veni cu propuneri in curs de maxim trei, patru saptamani. Grupul de lucru este format din personal de la DSU, de la IGSU si de la cateva inspectorate, unele care au perne si unele care nu au perne si sa vina sa spuna punctele lor de vedere si sa vina cu o strategie pe linia asta daca trebuie sa dezvoltam ceva cum, pana la ce limita", a explicat Arafat.

El a precizat ca situatia autoscarilor la nivel national a fost imbunatatita in ultimii ani.

"Daca luam situatia de acum trei ani eram cu patru judete fara nicio autoscara, eram cu vreo 12-14 autoscari cumparate dupa anul 2010 si restul erau autoscari care erau din anii '70 si '80. Dupa ce s-au alocat fondurile prin programul POIM, dupa ce ne-a alocat Guvernul in 2017 cele 600 si ceva de milioane de euro, unul din programe era dotarea cu autoscari. Din 2017 pana acum au intrat in dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscari noi.

Nu sunt judete fara autoscari, sunt localitati fara autoscari care mai detin autoscarile vechi functionale. Mai vin 18 platforme de salvare de la inaltime care sunt in curs de achizitie de la IGSU, e finalizata din ce stiu licitatia. E un acord cadru mai mare, acum sunt fonduri pentru 18. O sa putem vorbi in urmatoare perioada de peste 135-140 de autoscari, autoplatforme de salvare luate dupa anul 2010", a transmis seful DSU.

El a precizat ca o autoscara costa intre 400 si 600.000 de euro, in functie de capabilitati.

Arafat a mentionat ca autoscara defecta de la Constanta fusesea cumparata in urma cu aproximativ zece ani printr-un program transfrontalier.

"Autoscara care era defecta la Constanta si care era in apropierea locului incendiului si care nu s-a solicitat fonduri pentru repararea ei, si o sa explice IGSU astazi, face parte din cele achizitionate de Constanta printr-un program transfrontalier romano-bulgar. Autoscara este achizitionata prin anii 2010 - 2012. Celelalte trei autoscari primite de Constanta sunt autoscari cumparate de IGSU recent", a afirmat Arafat.

El a mentionat ca primele rezultatele ale anchetei de la Constanta vor fi prezentate in cursul zilei de joi.

"Nu vorbesc despre ce au gasit acolo cand inca eu nu stiu ce au gasit. Daca noi consideram ca totul a fost perfect nu era trimisa de catre IGSU o echipa de investigatii. Faptul ca s-a trimis acolo o echipa inseamna ca ne-am sesizat ca ceva nu a mers corect. Unul din aceste lucruri care a fost investigat de echipa respectiva este raportarea gresita catre noi.

Ni s-a dat o ora pe care noi am comunicat-o ca ulterior sa gasim ca nu asta a fost ora. (...) Colegii care au facut acolo analiza vor veni cu rezultate. Astazi veti avea un comunicat din partea IGSU si cu masurile luate si cu toate aspectele", a mai transmis Arafat.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Când se va finaliza ancheta în cazul deceselor de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor susține că sunt două decizii posibile
Finalizarea şi prezentarea cât mai repede a rezultatelor cercetării în cazul de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti sunt foarte importante, însă este...
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a anunţat că a deschis luni, 15 aprilie, o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore, iar oficiali locali au confirmat recuperarea unui al patrulea...
#Raed Arafat, #incendiu Constanta, #ancheta , #eveniment