Raed Arafat, despre cum s-au dat de gol românii care au venit în țară cu certificate false: „Toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână”

Luni, 02 August 2021, ora 23:07
5164 citiri
Raed Arafat, despre cum s-au dat de gol românii care au venit în țară cu certificate false: „Toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână”
Raed Arafat, șeful DSU FOTO Gov.ro

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat luni, 2 august, cum anume au fost dați de gol cei 30 de români care au fost prinși pe aeroport cu certificate false.

Acesta a catalogat drept ”un fenomen”, numărul mare de persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau trecere prin boală. Arafat a precizat că pe numele multor persoane a fost întocmit dosar penal pentru fals şi uz de fals.

”Noi avem acum un fenomen cu care ne confruntăm. La intrare în ţară sunt persoane care îndrăznesc să ne prezinte, la DSP şi la Frontieră, să prezinte documente false. Deja sunt mai multe dosare penale întocmite de Poliţie. Deci oameni care au prezentat documente false de vaccinare sau de trecere prin boală sau de testare. Acest lucru este extrem de grav pentru că oamenii ăştia vin din zone roşii chiar. Când vii în ţară şi eşti în stare chiar să prezinţi un document fals, înseamnă că nu te interesează nimic, înseamnă că tu vii şi eşti dispus să răspândeşti boala, să răspândeşti totul.

Vii dintr-o zonă unde varianta Delta e la maxim, vii în România unde stăm bine, prezinţi un certificat fals, nu eşti vaccinat, nu eşti trecut prin boală, probabil să fii şi pozitiv şi să vii să stai în familie şi să spui că eu i-am şmecherit la graniţă, am trecut şi nu mai trebuie să stau în carantină. Acest lucru este foarte grav”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seara.

Raed Arafat a dat un exemplu cu un avion venit în România, din Marea Britanie, în care 30 de pasageri aveau documente care dovedeau că au trecut prin boală în acelaşi timp.

”Avem cazuri în care s-au întocmit dosare penale pentru persoane care au prezentat certificate false. E un caz pe care mi l-a prezentat un director de DSP în care într-un zbor de pe Aeroportul Luton din Marea Britanie, 30 de persoane au prezentat documente de trecere prin boală, toţi 30 în acelaşi avion şi toţi 30 s-au îmbolnăvit în aceeaşi săptămână. Asta i-a atras atenţia.

Nu ştiu dacă toţi 30, dar un număr dintre ei au dosar penal pentru fals şi uz de fals care în ambele situaţii înseamnă, fie închisoare de la 3 luni la 2-3 ani sau amendă penală, ceea ce înseamnă că te trezeşti cu cazier. Nu înţeleg de ce riscă oamenii şi mă întreb dacă riscau la fel dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Gracia, oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că încă sunt oameni care ”cred în inepţiile de pe Facebook” şi nu ascultă părerea specialiştilor.

”Încă avem oameni care cred în inepţiile care se spun pe Facebook şi pe alte reţele şi nu cred în ce se spune de către toată Europa şi experţii în domeniu şi nu vorbesc de mine, vorbesc de INSP, vorbesc de epidemiologi, de infecţionişti, că totuşi, trebuie să avem grijă, ca să trecem şi sperăm să fie ultimul val. Dacă mai apare şi o anumită terapie şi ne vaccinăm mai departe cei care nu ne-am vaccinat, atunci, într-adevăr vom putea să controlăm situaţia. Dacă Doamne fereşte, vedem că avem o creştere şi cei nevaccinaţi ajung în Terapie Intensivă şi ajung la spital în stare gravă, unii s-ar putea să se gândească că totuşi este momentul să se vaccineze. Dacă se vaccinează acum, scapă de grija acelor zile care sunt după doza unică sau a doua doză. Cine se vaccinează mai repede, e protejat mai repede”, a declarat Arafat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Raed Arafat, #dsu, #Covid 19, #certificat , #eveniment