Raportul de tara al Romaniei: Ce recomanda Departamentul SUA

Joi, 21 Iunie 2012, ora 23:57
4052 citiri
Raportul de tara al Romaniei: Ce recomanda Departamentul SUA

Departamentul de Stat al Statelor Unite consemneaza in Raportul de Tara al Romaniei imbunatatirea luptei impotriva traficului de persoane, recomandand identificarea tuturor tipurilor de grupuri vulnerabile si deblocarea finantarilor pentru ONG-urile implicate in asistenta victimelor.

Miercuri, 20 iunie 2012, Departamentul de Stat al Statelor Unite a lansat Raportul de Tara al Romaniei (TIP Report 2011) in domeniul traficului de persoane, in care sunt evidentiate eforturile autoritatilor romane de imbunatatire a tuturor palierelor luptei antitrafic.

Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, in calitate de coordonator national al politicilor antitrafic, a coordonat demersul de colectare a datelor si informatiilor de la institutiile publice cu atributii in domeniu, facilitand astfel accesul la informatie al partii americane.

In cadrul Raportului, au fost remarcate in mod pozitiv activitatile de cooperare bilaterala cu statele membre ale Uniunii Europene in vederea prevenirii si combaterii traficului de persoane, activitatea de urmarire penala, condamnare si destructurare a retelelor de crima organizata axate pe traficul de persoane.

De asemenea, Departamentul de Stat a punctat pozitiv activitatea de prevenire a traficului de persoane desfasurata pe baza unor metode creative si inovatoare, precum si calitatea ridicata a studiilor si rapoartelor guvernamentale care "contribuie la dezvoltarea mediului de transparenta a eforturilor antitrafic".

Recomandarile Departamentului de Stat cuprinse in TIP Report 2011 vizeaza in mod particular imbunatatirea asistentei si protectiei victimelor traficului de persoane, identificarea tuturor tipurilor de grupuri vulnerabile si deblocarea finantarilor pentru sectorul societatii civile implicat in serviciile de asistenta a victimelor traficului de persoane.

In urma evaluarii activitatii antitrafic, Departamentul de Stat a clasificat Romania in categoria TIER 2.

Incepand cu anul 2000 Departamentul de Stat al SUA are obligatia prin lege de a prezenta Congresului SUA, anual, un Raport global privind eforturile guvernelor de a elimina traficul de persoane (TIP Report).

TIP Report este fundamentat in SUA pe baza "The Trafficking Victims Protection Act" (TVPA) din 2000 modificat in 2008 - care arata ca scopul combaterii traficului de persoane este pedepsirea efectiva a traficantilor, protectia victimelor acestei infractiuni si prevenirea traficului si in baza Protocolului Natiunilor Unite privind prevenirea, suprimarea si pedepsirea trafcului de fiinte umane, in special de femei si copii din anul 2000.

Plasarea intr-o anumita categorie este data in principal de actiunile concrete ale guvernelor pentru combaterea traficului si nu de dimensiunea problematicii traficului in ansamblu. In primul rand Departamentul de Stat evalueaza daca guvernele indeplinesc standardele minime de eliminare a traficului de persoane prevazute in TVPA. In caz pozitiv, acestea sunt plasate in Tier 1. Guvernele care au facut si fac eforturi semnificative pentru atingerea acestor standarde minime sunt plasate in Tier 2. Guvernele care nu indeplinesc standardele minime, dar nici nu fac eforturi semnificative in acest sens, sunt plasate in Tier 3. Mai exista "Lista Speciala de Supraveghere" in care sunt incadrate tarile care trebuie sa fie supravegheate periodic pentru a se mentine intr-o categorie sau a cobori la una inferioara.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#raport Romania departament de Stat, #Romania raport Departament Stat , #eveniment