Moartea bebelusului inecat in cristelnita schimba regulile botezului. Copilul nu va mai fi scufundat daca parintii nu sunt de acord

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 15:24
8001 citiri
Moartea bebelusului inecat in cristelnita schimba regulile botezului. Copilul nu va mai fi scufundat daca parintii nu sunt de acord
Daca parintii nu vor, copilul nu va fi scufundat in cirstelnita FOTO Unspalsh

Decesul bebelusului din Suceava, la cateva ore dupa slujba de botez, a dus la o analiza mai atenta a acestui ritual. Astfel, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului recomanda ca preotii sa ceara informatii despre starea bebelusului, daca este nascut prematur sau are probleme de sanatate.

Printre altele, se recomanda ca introducerea copilului in apa sfintita sa fie facuta de un slujitor al Domnului cu experienta.

Site ortodox extremist, despre moartea bebelusului din Suceava: "S-a dus direct in Rai. Presa lepadata condamna din nou Botezul prin scufundare"

"Arhiepiscopia Argesului si Muscelului a decis o serie de masuri noi privind desfasurarea tainei sfantului botez si potrivit dispozitiei Eparhiei Argesului, pentru a nu se confrunta cu situatii precum cazul de la Suceava, preotii sunt rugati sa respecte mai multe masuri si recomandari. Masurile au intrat in vigoare de luni 8 februarie.

Indrumarile practice pe care le-am intocmit cu privire la randuiala Tainei Sfantului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului", a declarat IPS Calinic, arhiepiscopul Argesului si Muscelului pentru Adevarul.ro.

Asada, preotii nou hirotoniti si de curand numiti vor solicita sprijinul unui preot cu experienta clericala, din cuprinsul protoieriei de care apartin, preot care impreuna cu preotul novice va oficia Taina Sfantului Botez.

Preotul cu mai multa experienta va fi cel care va introduce copilul in apa sfintita din cristelnita. Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fara asistenta unui preot cu experienta clericala.

Marturia romanului care si-a salvat bebelusul de la inec in timpul botezului: "Imi venea sa-l omor pe popa, care intre timp disparuse"

De asemenea, inainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebelusului informatii despre starea de sanatate a pruncului, daca este nascut prematur, daca sufera de anumite boli sau sensibilitati care i-ar pune in pericol viata in timpul afundarii in cristelnita.

In cazul in care exista mentiuni in acest sens, preotul va scrie in registrul botezatilor, la capitolul mentiuni, aceste informatii.

Cat de periculoasa este cutuma scufundarii copilului in timpul botezului. "Exista inclusiv riscul sa se inece cu laptele baut inainte"

In cazul in care bebelusul este mai mic de 40 de zile sau are vreo suferinta, nu va fi scufundat cu totul in cristelnita.

Nu se va scufunda copilul nici daca este agitat, plange ori pur si simplu parintii sai refuza acest lucru.

In acest caz, pruncul va fi botezat prin turnarea apei sfintite pe cap, din causul palmei preotului, mai precizeaza sursa citata.

IPS Teodosie, despre cazul bebelusului inecat in cristelnita. "Eu botez numai in apa rece. Toti copiii botezati in apa rece nu mai racesc"

Masurile vin dupa ce, la inceputul lunii februarie, un bebelus de sase saptamani a murit dupa ce a fost botezat. Medicii i-au gasit lichid in plamani. Preotul care a oficiat ceremonia este cercetat pentru ucidere din culpa.

Citește și:
Un bebeluș de 4 luni, găsit mort în fața unui spital din Londra, într-o cutie. Primele informații din anchetă
Un bebeluș de 4 luni, găsit mort în fața unui spital din Londra, într-o cutie. Primele informații din anchetă
Un bebeluş de 16 săptămâni a fost găsit mort în faţa spitalului Barnet din nordul Londrei luni dimineaţă, 31 ianuarie, relatează Mirror. Trupul copilului a fost descoperit de un...
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...