Revolta ciobanilor: Guvernul a suspendat prevederile care au adus oierii la Bucuresti

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:55
18055 citiri
Revolta ciobanilor: Guvernul a suspendat prevederile care au adus oierii la Bucuresti

Guvernul a emis miercuri dimineata o ordonanta de urgenta prin care sunt suspendate restrictiile legate de pasunat si de numarul de caini la stana din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, aspecte care au dus la un protest al ciobanilor, care a avut loc marti la Palatul Parlamentului.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

Acesta a precizat ca Executivul a adoptat dis de dimineata ordonanta de urgenta, care amana doua prevederi ale Legii 149/2015, prevederi care i-au scos in strada, marti, pe ciobani.

Este vorba despre limitarea numarului de caini la stana si de interzicerea pasunatului din decembrie pana in luna aprilie.

Protestul ciobanilor: Amenzi intre 500 si 20.000 de lei date oierilor pentru violente

"Aceasta prorogare e valabila pana pe 25 aprilie 2016. Pana la aceasta data, vom gasi un proiect de lege nou - fie pe baza celor existente, fie initiat de Guvern - prin care sa solutionam definitv aceste controverse.

Este data la care se suspenda cele doua puncte din articolele in discutie, iar la finalul lunii aprilie vom avea o noua lege", a punctat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Dan Suciu a adaugat ca premierul a "solicitat o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului prin care le sugeram procedura aceasta si ii rugam in scris sa ne propuna, sa ne motiveze caracterul de urgenta".

Acesta a precizat ca urgenta se justifica in chestiunea pasunatului, dar nu si in privinta restrictiilor legate de numarul cainilor.

"Se justifica usor in chestiunea pasunatului, pentru ca a intrat in vigoare restrictia din 6 decembrie, dar intelegem ca restrictiile legate de caini sunt mai vechi si nu reprezinta urgenta. De aici prudenta Guvernului pentru a oferi o ordonanta de guvern. Nu cred ca exista probleme, exista un interes comun de a rezolva aceasta problema", a punctat Suciu.

Ciobanii au plecat de la Parlament, dar ameninta ca se vor intoarce cu tot cu oi

Aproximativ 3.000 de crescatori de oi au protestat, marti, la Palatul Parlamentului, nemultumiti de noile reglementari intrate in vigoare in Legea vanatorii si a fondului cinegetic, care interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si care limiteaza numarul de caini pe care il pot detine la stana.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...