Romania, foarte vulnerabila - Raport Freedom House

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:39
4042 citiri
Romania, foarte vulnerabila - Raport Freedom House

Romania este mentionata ca fiind una dintre tarile cele mai vulnerabile din centrul si estul Europei, in raportul "Libertatea in lume 2013", al Freedom House. Este vorba de vulnerabilitate economica, dar si generata de coruptie.

Freedom House scrie ca anul 2012 a adus putine schimbari politice majore in centrul si Estul Europei.

"Cu toate acestea, cateva tari din regiune raman profund vulnerabile la dificultatile economice, amestecul corupt al intereselor de afaceri si politice si intolerantei guvernului fata de statul de drept", se arata in raport. Este data exemplu Romania. "Romania, spre exemplu, a fost zguduita de incercarea politizata, dar in cele din urma fara succes, a premierului, de a demite presedintele".

Cu toate acestea, Romania si-a mentinut pozitia in clasamentul democratiilor lumii, ramanand la nivelul 2 atat in ceea ce priveste drepturile politice cat si libertatile civile. In acelasi timp, Republica Moldova si-a pastrat pozitia anterioara, obtinand nivelul trei la ambele categorii.

Per total, raportul Freedom House releva ca democratia este in declin in intreaga lume, pentru al saptelea an la rand. Aparitia miscarilor protestatare sunt principala forta din spatele pasilor spre democratie facuti in Orientul Mijlociu anul trecut, insa in celelalte regiuni ale globului se constata regresul, pe fondul raspunsului dur al autoritatilor la miscarile populare.

"Din datele noastre reiese sofisticarea in crestere a dictatorilor moderni. Sunt flexibili; distorsioneaza si abuzeaza sistemul legal; sunt maestri ai propagandei moderne. In special din cauza Primaverii Arabe, sunt nervosi, asa se explica persecutia intensificata a miscarilor populare pro-reforma", explica Arch Puddington, vicepresedinte pentru cercetare al Freedom House.

Desi numarul tarilor considerate libere in 2012 s-a marit cu 3, pana la 90, 27 de tari au demonstrat un regres accentuat si numai 16 progrese. Datele reflecta o campanie accelerata a dictatorilor de a viza organizatiile societatii civile si presa independenta.

Un declin accentuat s-a inregistrat in tari precum Kazakhstan, Kenya, Mali, Nigeria, Rusia, Turcia,Ucraina. Irak, Liban, Oman, Siria. Progrese s-au inregistrat in tari precum Libia, Burma, Coasta de Fildes, Guinea, Lesotho, Senegal si Sierra Leone.

Tarile din Eurasia s-au pozitionat destul de prost in 2012, in conditile in care Rusia a inregistrat un regres, dupa preluarea presedintiei de catre Vladimir Putin. Dupa ce a marginalizat opozitia politica oficiala, acesta a impus o serie de legi care sa inabuse opozitia din societate, impunand noi pedepse severe pentru demonstratiile neautorizate si restrictionand Internetul si capacitatea gruparilor civice de a strange fonduri si de a-si desfasura activitatea.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...