Romania, foarte vulnerabila - Raport Freedom House

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:39
4107 citiri
Romania, foarte vulnerabila - Raport Freedom House

Romania este mentionata ca fiind una dintre tarile cele mai vulnerabile din centrul si estul Europei, in raportul "Libertatea in lume 2013", al Freedom House. Este vorba de vulnerabilitate economica, dar si generata de coruptie.

Freedom House scrie ca anul 2012 a adus putine schimbari politice majore in centrul si Estul Europei.

"Cu toate acestea, cateva tari din regiune raman profund vulnerabile la dificultatile economice, amestecul corupt al intereselor de afaceri si politice si intolerantei guvernului fata de statul de drept", se arata in raport. Este data exemplu Romania. "Romania, spre exemplu, a fost zguduita de incercarea politizata, dar in cele din urma fara succes, a premierului, de a demite presedintele".

Cu toate acestea, Romania si-a mentinut pozitia in clasamentul democratiilor lumii, ramanand la nivelul 2 atat in ceea ce priveste drepturile politice cat si libertatile civile. In acelasi timp, Republica Moldova si-a pastrat pozitia anterioara, obtinand nivelul trei la ambele categorii.

Per total, raportul Freedom House releva ca democratia este in declin in intreaga lume, pentru al saptelea an la rand. Aparitia miscarilor protestatare sunt principala forta din spatele pasilor spre democratie facuti in Orientul Mijlociu anul trecut, insa in celelalte regiuni ale globului se constata regresul, pe fondul raspunsului dur al autoritatilor la miscarile populare.

"Din datele noastre reiese sofisticarea in crestere a dictatorilor moderni. Sunt flexibili; distorsioneaza si abuzeaza sistemul legal; sunt maestri ai propagandei moderne. In special din cauza Primaverii Arabe, sunt nervosi, asa se explica persecutia intensificata a miscarilor populare pro-reforma", explica Arch Puddington, vicepresedinte pentru cercetare al Freedom House.

Desi numarul tarilor considerate libere in 2012 s-a marit cu 3, pana la 90, 27 de tari au demonstrat un regres accentuat si numai 16 progrese. Datele reflecta o campanie accelerata a dictatorilor de a viza organizatiile societatii civile si presa independenta.

Un declin accentuat s-a inregistrat in tari precum Kazakhstan, Kenya, Mali, Nigeria, Rusia, Turcia,Ucraina. Irak, Liban, Oman, Siria. Progrese s-au inregistrat in tari precum Libia, Burma, Coasta de Fildes, Guinea, Lesotho, Senegal si Sierra Leone.

Tarile din Eurasia s-au pozitionat destul de prost in 2012, in conditile in care Rusia a inregistrat un regres, dupa preluarea presedintiei de catre Vladimir Putin. Dupa ce a marginalizat opozitia politica oficiala, acesta a impus o serie de legi care sa inabuse opozitia din societate, impunand noi pedepse severe pentru demonstratiile neautorizate si restrictionand Internetul si capacitatea gruparilor civice de a strange fonduri si de a-si desfasura activitatea.

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#Freedom House Romania, #Freedom House Romania democratie , #eveniment
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"