Ziare.com

Romanii, pe locul doi in UE privind riscul de saracie si excluziune sociala

Luni, 19 Octombrie 2020, ora 14:50

   

Romanii, pe locul doi in UE privind riscul de saracie si excluziune sociala
Romanii sunt printre cei mai expusi la saracie si excluziune sociala din Uniunea Europeana. Mai mult de o treime dintre cetateni. Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.

In Romania, mai mult de o treime dintre cetateni se afla in risc de saracie si excluziune sociala, arata ultimele date Eurostat, aferente anului 2019.

Tara noastra este pe locul al doilea in acest clasament, care este condus de Bulgaria.


FOTO ec.europa.eu

In primele cinci tari ai caror cetateni sunt expusi saraciei se mai afla si Grecia, Italia si Spania. In contrast, nivelurile cele mai scazute ale acestui indicator se inregistreaza in Cehia, Slovenia si Finlanda.

Acelasi studiu releva ca 14,5% din populatia Romaniei are o situatie materiala extrem de precara. Cei afectati nu isi pot plati facturile, nu pot pastra locuinta incalzita si nu isi pot permite cateva zile de vacanta.

In Bulgaria si Grecia sunt cei mai multi aflati in aceasta situatie, in timp ce media Uniunii Europene este de 5,6%.

Aceste date privind saracia si excluziunea sociala in 2019 vor servi drept unul dintre punctele de referinta pentru analiza impactului economic si social al pandemiei COVID-19 in 2020, spun expertii Eurostat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2087 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarata cartea de vizita a psd-cotropitor de tara si popor!

Pur si simplu cautand cuvant sau o asociatie de cuvinte,in romana si alte limbi straine si credeti-ma nu am gasit ceva care sa descrie fidel"realizarile"psdiste in cei 25/30 ani de macelarire a tarii! F.tragic!Tatarii,turcii, rusii au venit,au jefuit dar cu oarecare limite in barbarismul lor,dar acesti demoni au depasit limitele ori si carei imaginatii sanatoase ba chiar si bolnavicioase,uneori! La ori si ce te uiti,in jurul tau,vezi numai furt,mismanagement,conflicte de interes,favoritisme,afaceri mafiote de cea mai scarboasa speta,minciuni si dezinformatii intr-un stadiu generalizat.Pana si lui lucifer cred ca ii e scarba de acesti psdisti+asociatii lor fara de legi.Adica daca pana si lucifer a ajuns in situatia aceasta va dati seama cu cine avem de a face!Cine au fost "conducatorii si administratorii romaniei"incepand din'89 incoace.Cei care efectiv au ras de pe fata pamantului tot ce a fost construit,a crescut si s-a dezvoltat,a existat pe sol si in subsolul romaniei,a existat in societatea,cultura si traditia romaniei!E ingrozitor ce au insemnat,inseamna,si au de gand sa insemne in viitor pt.aceasta tara!Cred ca istoria,memoria acestui pamant o sa ne blameze,o sa ne condamne si moral o sa ne judece daca-i lasam sa vina din nou la carma tarii!Acesti monstrii barbari calca in picioare tot ce e mai sfant in aceasta tara,sunt in stare si uneori chiar trec peste trupurile parintilor lor,a rudelor si cunoscutilor lor fara frica de Dumnezeu,rusine de oameni si cea mai mica remuscare de constiinta!Ei nu vad,nu aud,nu inteleg nimic altceva decat sunetul si culoarea,banilor!Pentru ei nu exista nimic altceva mai sfant decat banii!Si cand te gandesti ca sunt depistati si prinsi doar unii dintre putinii,cei mai prosti,va dati seama ce marime,in suprafata si adancime o are"cloaca" psdista impreuna cu asociatii lor!Incepi sa te gandesti ca intre 90% si 95% din ce este,in tara aceasta,venituri propii ale guvernului+ajutoarele de la EU,se administrau pe baze ilegale,excocherii etc!Ori aceasta inseamna ca randamentul ori si carei investitii era intre circa 20 si 40% dintr-o investitie facuta de oameni cinstiti si priceputi,restul era furt,mismanagement etc!Deci va dati seama,sa zicem o investitie in romania de 1000 000 E avea randamentul unei investitii sa zicem in suedia de 200 000 E iar restul era risipa sau furt, etc!Cu psdul in ultimul timp probabil randamentul scazuse la 15-20% asa ca intr-un termen relativ scurt ajungea la 0% deci ori si cati banii ar avea guvernul roman practic nimic nu ar mai fi construit,deci o moarte a societatii romane!Aici vrem sa ajungem?Ganditi-va la cele scrise,care-s observatii bazate pe realitatea tragica a romaniei!Calculele arata ca investitia in energia regenerabila creeaza de 3 ori mai multe joburi decat ori si ce altfel de investitie.

 

Aceasta situatie este rezultatul esuarii natiunii romane si are

doua cauze principale:
1."Proiectul politic-economic postcomunist Iliescu",care a spus NU privatizarii si liberalizarii economice pentru tranzitia la un capitalism functional,aprobat la "Plenara FDSN" din 27- 28 iunie 1992.
Astfel economia si intreprinderile de stat au fost devalizate,banii bancilor s-au volatilizat pina in 2000,asa cum arata si comentatorul IoanRus...
2.Dupa 2000 si primirea foii de parcurs a integrarii, reconstructia economica si REINDUSTRIALIZAREA se dovedesc imposibile deoarece odata cu preluarea modelului economic si institutional al UE,Romania n-a primit si un ACQUIS comunitar cu regulile si metodele de a produce o dezvoltare rapida,avansata ca in tarile Vestice!
Acest "acquis" n-a fost primit deoarece era inexistent,fiindca tarile Vestice s-au dezvoltat lent,fara a construi odata cu "prima revolutie industriala" un proiect pe care apoi sa-l realizeze,toretizeze si predea Romaniei nou integrate!
Practic Romania (si intreg Estul fost comunist) se afla in aceeasi stare de minora dezvoltare economica si industriala in 2 decenii,din lipsa unei viziuni proactive si proiect de dezvoltare economica-industriala rapida,pe baza carora TIGRII ASIATICI s-au industrializat si devenit puteri industriale in aceeasi perioada!
3.In situatia actuala,Romania administreaza ceeace a mai ramas dupa dezintegrarea industriala,ceva investitii industriale de pina in 2008,fara un Capital industrial care sa investeasca masiv in tara!
Competitivitatea economica si functionalitatea institutionala dezastruoase,blocante ale investitiilor industriale-pe care le-ar duce la faliment daca ar exista-a alungat dupa 2008 orice initiativa investitionala straina.Organizarea dezvoltarii industriale,aducerea competitivitatii economice de la indicele catastrofal 74 catre cifra 1 (a Coreii de Sud),atragerea investitiilor care pleaca din Asia spre Europa este imposibila fara un "proiect de tara" cu aceste doua demersuri economice si institutionale.
4.Modelul economic si tehnicile de dezvoltare asiatice sint necunoscute Europei stagnante in "proiectul bugetar intre doua legislaturi",iar clasa politica este dezinteresata de ofertele altui model proactiv de dezvoltare.
Partidele construiesc programe de guvernare cu amatori in "economia dezvoltarii",care desi sint buni profesionisti in IT, inginerie, administratie,etc. n-au nimic comun cu "viziunea si cercetarile stiintifice economice-institutionale" al dezvoltarii,capabile sa genereze un PROIECT DE TARA!Partidele copiaza,reincalzesc si prezinta de doua decenii aceleasi irealizabile insiruiri mecanice,teoretice de obiective din toate domeniile,iar saracia si excluziunea sociala se adinceste pentru toti cei care nu vor sau nu pot sa plece in Vest!
prof. Caliman I.Eugen
consultant independent
autor "proiect de tara."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor