Romania, printre tarile UE cu cresterea cea mai mare a vanzarilor cu amanuntul in luna mai

Luni, 06 Iulie 2020, ora 13:31
1910 citiri
Romania, printre tarile UE cu cresterea cea mai mare a vanzarilor cu amanuntul in luna mai
Foto Pixabay.com

Volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat o crestere semnificativa de 16,4% in luna mai 2020, comparativ cu aprilie, statele membre cu cele mai importante cresteri fiind Luxemburg (28,6%), Franta (25,6%), Austria (23,3%), Croatia (21,4%) si Romania (20,1%), arata datele publicate, luni, de Eurostat, informeaza Reuters.

In zona euro, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o urcare peste asteptari cu 17,8%, aceasta fiind cea mai mare crestere lunara inregistrata de la debutul publicarii datelor Eurostat in 1999. Saltul din luna mai vine insa dupa o contractie istorica de 12,1% in luna aprilie, cand vanzarile cu amanuntul au fost afectate de restrictiile introduse pentru a opri raspandirea coronavirusului si de faptul ca populatia si-a limitat cheltuielile la produse alimentare si comenzi online.

Eurostat precizeaza ca, in luna mai, comparativ cu luna aprilie, vanzarile cu amanuntul au crescut in toate statele membre UE, cu exceptia Bulgariei, unde au ramas nemodificate. Vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de faptul ca vanzarile de combustibili au inregistrat un salt de 31,9%, iar vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 30,2%. Vanzarile de alimente au crescut si ele, insa doar cu 2,1%.

In ritm anual, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un declin de 4,2%, in timp ce in zona euro a scazut cu 5,1%. Chiar daca au scazut si in luna mai, vanzarile cu amanuntul sunt mai bune decat se asteptau economistii, care mizau pe o contractie de 7,5% in zona euro. De mentionat ca, in luna aprilie, comertul cu amanuntul in Uniunea Europeana a inregistrat un declin anual de 18%, in timp ce in zona euro a scazut cu 19,6%.

Tarile cu cea mai mare scadere a vanzarilor cu amanuntul in ritm anual sunt: Bulgaria (minus 20,4%), Luxemburg (minus 19,7%), Spania (minus 17,9%) si Malta (minus 24,8%). In Romania vanzarile cu amanuntul au inregistrat, in luna nai 2020, comparativ cu luna mai 2019, o scadere de 4,2%, dupa o contractie de 19,4% in luna martie.

Si de aceasta data, vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de scaderea vanzarilor de combustibili, cu 24,3%, si produse non-alimentare, minus 6,9%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 4,1%.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut, in luna mai 2020, fata de luna precedenta, atat ca serie bruta, cu 18,5%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 20,2%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna mai 2020, comparativ cu luna similara din 2019, a inregistrat o scadere, pe ansamblu, cu 5,3%. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2020, comparativ cu mai 2019, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o scadere, pe ansamblu, cu 1,2%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#comert cu amanuntul , #eveniment