Ziare.com

Romania si-a marit suprafata la 238.397 kilometri patrati

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 11:58

   

Romania si-a marit suprafata la 238.397 kilometri patrati
Suprafata Romaniei a crescut cu 6 kilometri patrati (kmp), pana la 238.397 kmp, in urma unei actualizari realizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), arata un raport al Institutului National de Statistica (INS).

"Suprafata totala a teritoriului este de 238.397 km2. Suprafata totala a Romaniei a fost actualizata de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in conformitate cu prevederile Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, cu modificarile si completarile ulterioare", arata raportul publicat de INS.

In urma actualizarii suprafetei Romaniei, toate documentele oficiale si site-urile de informatii publice vor trebui, de asemenea, actualizate, in conditiile in care pe site-urile publice sau private ce cuprind informatii despre Romania este trecuta vechea suprafata, de 238.391 kmp.

Ultima actualizare a suprafetei Romaniei a fost realizata dupa schimbarea modelului pe care se bazeaza proiectia cartografica oficiala a Romaniei (Proiectia Stereografica 1970) - de la modelul Gauss-Kruger la modelul Krasovsky -, printr-un decret din 1971.

Dupa schimbarea modelului, suprafata Romaniei a fost recalculata de la 237.500 kmp la 238.391 kmp, valoare care se regaseste in toate datele oficiale privind Romania.

Insa suprafata Romaniei se modifica in timp, sub efectul schimbarii cursului Dunarii sau cursurilor raurilor care reprezinta frontiere cu statele vecine (Prut, Tisa, Mures) si mai ales pe tarmul Marii Negre - unde suprafata creste ca efect al depunerilor aluviunilor Dunarii si scade ca urmare a eroziunii, mai ales in sudul Litoralului.

Spre exemplu, suprafata Romaniei creste constant in zona insulelor Sacalin, care urmeaza sa devina in urmatoarele decenii o peninsula cu suprafata sensibil mai mare decat cea a insulelor actuale, ca urmare a aluviunilor Dunarii depuse de curentii marini, arata ultimele studii stiintifice ale specialistilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 11883 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Senzational

Pamantul se dilata!
sau... un kilometru nu mai este ce a fost...

 

acusi apar postacii platit sa spuna ca "vedeti ? PSD a marit pana si

suprafata tarii !"
nu-i asa, ba Mareane ? :)))))))))

 

@JulianDoe 13.27

- io' zic sa-i transfere in deliorman ca sa-si mai faca baietelu' lu' draknea inca fo' 6 porcarii sponsorizate de la buget ! :o(((

"Romania si-a marit suprafata la 238.397 kilometri patrati"tara creste , inflatia creste , preturile asijderea ... pai ce mai vreti bai !

"de la modelul Gauss-Kruger la modelul Krasovsky"

- krasovsky , balsoi model ! :o)))

noa bene.......gata....nu ne mai trebe bugeacu acuma.....nu ?....

......nici restu.....ramonem asa.....pin la 300k inapoi.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor