Romatsa explica cum a ajuns ISU Neamt sa caute ambarcatiunea de pe Coasta de Azur

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 08:28
3014 citiri
Romatsa explica cum a ajuns ISU Neamt sa caute ambarcatiunea de pe Coasta de Azur
Foto: Adevarul

Coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de catre companie de la un sistem de sateliti, precizeaza, sambata seara, reprezentantii Romatsa, mentionand ca declansarea procedurii de interventie "este la latitudinea coordonatorilor echipelor de interventie".

Reprezentantii Romatsa fac, sambata seara, intr-un comunicat de presa, precizari cu privire la alerta din 5 februarie, cand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt au intervenit in zona barajului Izvorul Muntelui.

Cum a ajuns ISU Neamt sa caute pe lacul Izvorul Muntelui o ambarcatiune aflata in pericol pe Coasta de Azur

Conform sursei citate, in 5 februarie, la ora 21.55, Romatsa a primit o prima avertizare de tip EPIRB (aferenta ambarcatiunilor maritime si fluviale) de la sistemul de sateliti COSPAS-SARSAT de la MCC Rusia. Dupa identificarea sursei de semnal, documentul a fost transmis prin fax catre Centrul Maritim Constanta pentru prelucrare ulterioara, fiind de competenta lor acest tip de radiobaliza.

"Urmatorul pas, potrivit regulamentului, a fost declansarea procedurii de initiere Incident, urmand ca dupa a doua trecere a satelitului si localizarea cu precizie a evenimentului, programata initial la ora 01.05 (conform mesajului transmis), sa se stabileasca cu un grad ridicat de precizie daca semnalizarea este reala si nu o eroare", se arata in comunicatul citat.

Astfel, au fost informate autoritatile cu posibila implicare in acest tip de incident.

"Este foarte important de mentionat ca declansarea procedurii de interventie propriu-zisa, conform procedurilor, este la latitudinea coordonatorilor echipelor de interventie", mai arata sursa citata.

In comunicat se precizeaza ca in prima alerta apareau doua coordonate, una dintre ele pe teritoriul Romaniei, in judetul Neamt.

"Prin urmare, supervizorul de sala a contactat ISU Neamt, informand persoana care a raspuns la telefon asupra situatiei existente, inclusiv faptul ca fiind alerta initiala, se asteapta, pentru acuratete, confirmarea preciziei la a doua trecere a satelitului", arata Romatsa.

Ulterior, in jurul orei 22.43, a fost receptionat un nou mesaj, care informa ca pozitia din Romania fusese anulata si ramasesera active coordonatele din Franta.

"Supervizorul de sala a luat legatura cu ISU Neamt, anuntand ca actiunea de alarmare, in ceea ce ne priveste, a fost anulata de catre MCC Rusia prin mesaj avand rezolutia NIL/RESOLVED si a propus anularea oricarei actiuni intreprinse pana atunci", se mai mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de companie de la sistemul de sateliti COSPAS-SARSAT.

"Precizam ca, in acest caz, Romatsa a urmat integral procedurile specifice acestui tip de eveniment", mai spun reprezentantii Romatsa.

O ambarcatiune aflata in pericol pe Coasta de Azur, in sudul Frantei, a fost cautata de echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt in zona barajului Izvorul Muntelui, dupa ce Romatsa a dat si aceasta posibila locatie a navei, in baza unor informatii de pe satelit.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#coordonate Romatsa barca Neamt, #barca Costa de Azur, #Romatsa coordonate satelit , #eveniment