Salaj, pe primul loc la nivel national ca numar de donatori de sange

Luni, 24 August 2020, ora 14:35
1468 citiri
Salaj, pe primul loc la nivel national ca numar de donatori de sange
Foto: Pixabay

Judetul Salaj se situeaza pe primul loc la nivel national ca numar de donatori de sange raportat la mia de locuitori, in primul semestru din 2020, potrivit unei statistici a Institutului National de Medicina Transfuzionala, facuta publica luni, de Centrul de Transfuzie Sanguina din judetul mentionat.

Potrivit statisticii mentionate, judetul Salaj are o medie de 14,79 donari la mia de locuitori, dublu fata de media nationala, de 7,45 donari. Pe locul II se situeaza judetul Arges, cu 14,3 donari la mia de locuitori, iar pe III Prahova, cu 11,41 donari la mia de locuitori.

In ceea ce priveste numarul de donatori la mia de locuitori, aceeasi statistica situeaza Salajul pe locul al doilea la nivel national, cu 11,7 donatori la mia de locuitori, primul fiind de aceasta data Argesul, cu 12,92 donatori la mia de locuitori.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj, Cristina Ilies, a precizat luni, pentru Agerpres, ca pozitia fruntasa a judetului in aceste statistici se datoreaza unui cumul de factori.

"Suntem un judet mai mic, unde lumea se cunoaste si informatia se propaga mai usor. Intregul personal al Centrului a fost implicat in promovarea actului de donare. Ne-am deplasat pentru donare si in mediul rural, am facut actiuni si in licee si avem numeroase companii si institutii ai caror angajati vin sa doneze periodic. In plus, am creat la Centru un mediu placut, personalul intampina donatorii cu zambetul pe buze si ii face sa treaca peste fricile si tracul dat de actiunea de donare de sange. Donatorii se simt bine la noi si atunci revin", a precizat Cristina Ilies.

Pe de alta, directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Salaj subliniaza insa faptul ca in perioada verii numarul donatorilor a scazut, motiv pentru care chiar sambata, 29 august, institutia va fi deschisa pentru cei care vor sa ajute la salvarea unei vieti prin donarea de sange.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Strat gros de omăt depus pe un pisc din Sălaj. ”De la 30 de grade Celsius şi vreme de plajă la 30 de centimetri de zăpadă şi îngheţ”
Stratul de zăpadă depus în ultimele zile în zonele mai înalte ale judeţului Sălaj variază de la câţiva centimetri, până la 30 de centimetri pe vârful Măgura Priei, potrivit...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Salaj, #donatori de sange, #primul loc , #eveniment